Výber daní z ubytovania na Liptove klesol

4. 3. 2021
Domov Výber daní z ubytovania na Liptove klesol

(Liptovský Mikuláš, 4. 3. 2021) – Na Liptove bilancovali rok 2020. Výber dane z ubytovania klesol o takmer 20%. V priemere sa vyberá v regióne za jednu noc 91 centov. Dokopy sa v celom regióne návštevníci vyzbierali na poplatkoch pre samosprávy na sumu až 1 159 059 eur. Od vzniku Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV ide o prvý pokles vo výbere tejto dane, údaje sleduje spoločne za 11 obcí a miest. Napriek pandémii čísla nie sú najhoršie. Môže za to minuloročná zima, ktorá do marca 2020 bežala v normálnom režime a relatívne úspešné leto.

Výber daní je jedným z ukazovateľov výkonnosti cestovného ruchu. Liptov prežil ťažký rok, ale čísla nie sú najhoršie. Vyhliadky pre rok 2021 sú bohužiaľ vo všetkých ukazovateľoch oveľa horšie. Cestovný ruch je z dôvodu celosvetovej pandémie v „kóme“. Prevádzky je nutné udržiavať pri živote, čo si vyžaduje nemalé náklady, pomoc od štátu je úplne nedostatočná, prevádzkovatelia sa zadlžujú a svetlo na konci tunela stále nevidieť. „Samosprávy aj celý región sa snažia pandémiu zvládnuť. Je to ťažké obdobie pre nás všetkých a pre cestovný ruch obzvlášť. Náš región živí najmä turizmus, preto je dopad na našich obyvateľov, zamestnancov aj podnikateľov veľmi veľký. Na Liptove sme opäť pokorili milión a na dani z ubytovania sme síce vyzbierali čiastku 1 159 059 eur, horšie vyhliadky však máme v súvislosti s aktuálne bežiacim rokom, keďže cestovný ruch má vynútenú stopku. Uvedomujeme si, že cestovný ruch v štáte vytvára len niekoľko percent HDP, ale naň sú napojené ďalšie subjekty a pracovné miesta z iných oblastí, takže jeho význam narastá a Liptov bez cestovného ruchu je ako telo bez rúk. Apelujeme na kompetentných, aby si nás viac všímali. Napríklad tento týždeň organizujeme v Jasnej Svetový pohár, aj ten je potvrdením toho, že si vieme poradiť i s veľmi náročným úlohami,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Rok 2020 začal normálne, pandémia cestovný ruch zasiahla až v marci. „V marci 2020 sme zatvorili horské strediská, hotely a vstúpili sme do prvej vlny pandémie, prišli prvé prepúšťania. Dovtedy zimná sezóna fungovala a hodnotili sme ju ako veľmi dobrú. Jarné obdobie vypadlo úplne, ale leto sme bilancovali ako veľmi dobré a tešili nás optimistické čísla. Bohužiaľ nasledoval ďalší útlm v septembri a takto to bolo takmer do konca roka, na malú výnimku počas Vianočných sviatkov a úvodu silvestrovských pobytov. Aj vďaka tomu sme rok 2020 zvládli a aktívne sa snažíme argumentovať na štátnej úrovni, že rok 2021 už bez riadnej pomoci od štátu nezvládneme. Došlo k hromadným prepúšťaniam a firmy narážajú na dno svojich finančných možností,“ zdôraznila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Najväčší výber dane zaznamenala obec Demänovská Dolina, bolo to viac ako 361 tisíc, nasledoval Liptovský Mikuláš s viac ako 217 tisícmi a obec Liptovský Ján s výberom vyše 168 tisíc eur, ktorá zaznamenala aj medziročne najvyšší prepad takmer 30 percent.

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV počas celého pandemického obdobia veľmi aktívne pomáha v regióne a dáva kompetentným orgánom podnety, ako by cestovný ruch mohol fungovať pri rešpektovaní bezpečnosti zdravia, nakoľko aktuálna situácia je už neúnosná.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov