Dočká sa nová liptovská atrakcia otvorenia?

10. 2. 2021 Ružomberok
Domov Dočká sa nová liptovská atrakcia otvorenia?

(Ružomberok, 10. 2. 2021) – Na Liptove majú novú atrakciu – tzv. Ľadové kráľovstvo. Atrakcia sa pripravovala už od roku 2019 a od konca roka 2020 čaká na svoje otvorenie – márne. Až 150 ton ľadu sa pod šikovnými rukami rezbárov premenilo na ľadové mestečko, ktoré malo počas zimy lákať do Hrabovskej doliny v Ružomberku tisíce turistov. Vznikla aj najdlhšia ľadová šmýkačka v Európe, bludisko zo slamy na ploche 200m2 či vonkajšie ľadové klzisko. Celkovo si projekt vyžiadal už investíciu viac ako 260 000 eur. Zväčša išlo o peniaze z rozpočtov lokálnych nadšencov, ktorí k tomuto dňu nedostali od štátu ani cent vo forme covid kompenzácií. Aktuálny stav je neudržateľný. Pomôcť môže aj verejnosť a to kúpou lístka na budúcu návštevu.

Vitajte, kochajte sa ľadovou nádherou, zabávajte sa do sýtosti. Aj toto sa malo udiať už 19. decembra 2020 počas otvorenia Ľadového kráľovstva. Novej atrakcie, ktorá mala na Liptov, konkrétne do Hrabovskej doliny bezprostredne pri Ružomberku, lákať tisíce návštevníkov. Nestalo sa, neotvorilo sa, lebo prišiel lockdown, následný termín otvorenia mal byť 10. január, potom 17-ty, 24-tý, neskôr 1. február, potom 8-my. Bude február 2021 mesiacom, kedy sa otvorí alebo ako to bude?

Pandémia covid-19 je obrovský celosvetový problém. Ružomberčania nijako nebagatelizujú situáciu, keďže si touto chorobou viacerí prešli či prechádzajú, ale dochádzajú im už sily, financie aj nádej. Ich Ľadové kráľovstvo je stále zakliate a nemôžu ho sprístupniť verejnosti. Myšlienka ľadového mestečka vo mne žila už päť rokov, aj keď teraz sám neviem povedať či sa úprimne teším, že sa ju podarilo premeniť na skutočnosť. Veľkosťou, množstvom použitého ľadu i vytvorených atrakcií ide o jedinečnú atrakciu svojho druhu na Slovensku. Chcem veriť v rozprávkové konce, ale zdroje financií už máme na konci. Tento projekt nás stál už teraz viac ako 260 tisíc eur a každý deň si ukrajujeme ďalších 1200 eur na elektrinu, prenájom za stany a technológie, lebo chceme túto nádheru uchovať pre návštevníkov. Radi by sme otvorili, ale bohužiaľ nemôžme. Náš ďalší problém je, že nemáme nárok na čerpanie žiadnych kompenzácií od štátu za uzatvorenú atrakciu, keďže ide o úplne novú prevádzku a už sa skutočne obávame najhoršieho,“ upozornil predseda Občianskeho združenia Hrabovská dolina Štefan Červeň.

Projekt by v prípade spustenia poskytol prácu až 35 ľudom. „Táto atrakcia nás nadchla, spája v sebe zábavu aj umenie a môže byť hodnotným a atraktívnym doplnením pestrej ponuky Liptova počas zimy. Aj preto sme sa stali súčasťou projektu. Momentálne sa však bojíme o jej budúcnosť, rovnako ako o budúcnosť cestovného ruchu u nás vo všeobecnosti,“ zdôraznila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Tunajšia centrála cestovného ruchu počas celého pandemického obdobia veľmi aktívne pomáha v regióne a dáva aj kompetentným orgánom podnety ako by cestovný ruch mohol fungovať, pri rešpektovaní bezpečnosti zdravia.„Keďže sa termíny otvorenia nášho Ľadového kráľovstva neustále prekladajú a my už nemáme istoty, tak sme sa rozhodli osloviť aj verejnosť. Radi by sme ľudí požiadali o pomoc, chceme, aby naše úsilie nebolo zbytočné a tento projekt prežil aj do ďalších rokov. Prosíme ich, aby prispeli na záchranu Ľadového kráľovstva kúpou lístka priamo občianskemu združeniu Hrabovská dolina a my ich pridáme na zoznam hostí, ktorí budú môcť kráľovstvo navštíviť hneď ako sa situácia uvoľní. Pokiaľ predáme dostatok lístkov, tak kráľovstvo vydrží až do mája a to vďaka chladeniu nášho stanu. Ak by sa nebodaj opatrenia neuvoľnili počas celej tejto zimy, tak nik o nič nepríde a podpora bude presunutá do zimy 21/22, kedy budú môcť podporovatelia atrakciu navštíviť,“ vyzval verejnosť predseda Občianskeho združenia Hrabovská dolina Štefan Červeň. Viac o tom ako podporiť Ľadové kráľovstvo TU.

Najväčším lákadlom Ľadového kráľovstva sú ľadové sochy umiestnené vo výstavnom chladenom stane s rozlohou 700 m2. Ide o sochy inšpirované rozprávkovými postavičkami Maťka a Kubka pred vlkolínskou drevenicou, nechýba Červená čiapočka, princezné Anna a Elza alebo veselý leňochod Sid z Doby ľadovej spolu s ďalšími desiatkami rozprávkových ľadových sôch, ktoré zo 150 ton ľadu vysekávala desiatka rezbárov zo strednej Európy pod vedením Adama Bakoša známeho aj z projektov Tatranského ľadového dómu či Dreveného kráľovstva z Jánskej doliny. Atrakciu dopĺňa najdlhšia ľadová šmýkačka v Európe, bludisko zo slamy na ploche 200 m2, snowtubingová šmýkačka, vonkajšie ľadové klzisko aj ruské kolo.

Atrakciu Ľadové kráľovstvo spolufinancovala aj Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z prostriedkov z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške takmer 24 900 eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov