Divadlo, fyzika aj Mikuláš

4. 7. 2020
Domov Divadlo, fyzika aj Mikuláš

(Liptovský Mikuláš, 04. 7. 2020) – Prázdniny sú vždy obdobím, kedy rodiny vyrážajú najčastejšie na dovolenku. Počas svojich potuliek po atrakciách či prírodných krásach Liptova by nemali obísť Liptovský Mikuláš. Tohtoročná letná sezóna bude o divadle, ale nielen o ňom.

Pre tento rok je celoslovenským rokom divadla, ale len málo Slovákov vie, že začiatky ochotníckeho divadla sú spojené s Liptovským Mikulášom, mestom obkolesenom horami. Za všetko toto môže Gašpar. Ale nie hocijaký, ale Gašpar Fejérpataky-Belopotocký. Pochádzal zo šľachtického rodu, bol kultúrnym pracovníkom a jedným z prvých ľudí, ktorí zakladali nedeľné školy a spolky miernosti, motivoval ľud, aby netrávil čas po krčmách, ale povedzme aj ochotníčil. „Pri príležitosti 190. výročia založenia Ochotníckeho divadla v našom meste a na Slovensku, sme pripravili viaceré tematické podujatia a výstavy. Jednotlivé mestské inštitúcie a kultúrne zariadenia ním vzdávajú hold významnému priekopníkovi v ochotníckom divadle, Gašparovi Fejérpataky-Belopotockému. Ponuku všetkých podujatí nielen na divadelnú tému nájdu návštevníci mesta v našom kalendári podujatí na webovej stránke mikulas.sk. Počas „Mikulášskeho leta“, od 17. júla do 28. augusta, návštevníkov mesta, čakajú u nás piatkové Večery s divadlom, pričom pôjde o komentovanú prehliadku, ktorá sa začne o 18-tej hodine pred budovou Čierneho orla a vyvrcholí divadelným vystúpením Matičiarskej divadelnej scény pred Múzeom Janka Kráľa. Predchádzať jej bude výborný interaktívny program pre deti od 17-tej hodiny na námestí pri fontáne Metamorfózy. Deti čaká geniálny park so svojimi fyzikálnymi chuťovkami, plný experimentov, tak aby všetci pochopili, že aj fyzika vie byť hra,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor mesta Ján Blcháč.

Už od prvého júla do konca augusta realizuje informačné centrum mesta trikrát do týždňa – v pondelok, stredu a v piatok prehliadky Liptovského Mikuláša so sprievodcom. Prehliadková trasa za najväčšími turistickými atraktivitami a zaujímavosťami z histórie, súčasnosti mesta a života význačných osobností s názvom Príbeh mesta začína vždy o 10-tej hodine pred informačným centrom v blízkosti pešej zóny. Vo vyhradených časoch tiež pobežia turistické prehliadky troch najväčších sakrálnych pamiatok a to Kostola sv. Mikuláša, synagógy aj Evanjelického kostola na Tranovského ulici.  „Liptov láka najmä krásnou prírodou a kopcom atrakcií, ale aj mesto, ktoré je jeho centrom má čo ponúknuť. Verím, že pri potulkách po Liptove dovolenkári navštívia aj Liptovský Mikuláš, jeho príjemné slnečné terasy, atraktívne sprievodné programy a vychutnajú si jeho atmosféru. Mikulášske leto a jeho program plný divadla, ale nielen neho môžu byť skvelým osviežením letných radovánok,“ dodala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Geniálny park aj s jeho fyzikálnymi chuťovkami, Sprievodcovské služby sakrálne pamiatky  a celkovo Mikulášske leto v Liptovskom Mikuláši podporila Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj vďaka dotácii Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške súhrnne 31 010,-eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov