Liptáci otvorili letnú sezónu

6. 6. 2020
Domov Liptáci otvorili letnú sezónu

(Liptovský Mikuláš, 6. 6. 2020) – Na Liptove 6. júna 2020 v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši symbolicky otvorili letnú sezónu. Reštart cestovného ruchu Liptáci zobrali doslova a šliapli poriadne do pedálov. Odhodlali sa zbúrať mýty, že Liptov nie je cyklistický región. Hornatý Liptov má silný e-bike potenciál, ktorý sa rozhodla Oblastná organizácia cestovného ruchu Region Liptov pretaviť do vytvorenia najsilnejšieho e-bike regiónu na Slovensku. Toto leto sprístupní 16 nových elektro nabíjacích staníc naprieč celým Liptovom, z ktorých už 10 odovzdala do užívania. V tento deň si mohla verejnosť vyskúšať špičkové e-biky a centrála cestovného ruchu Liptova rozbehla spoluprácu s e-bike požičovňami. Súčasne odštartovala letnú výzvu pre cyklistov. Navyše po 83 dňoch nečinnosti v tento deň otvorili svoje brány tunajšie akvaparky – liptovskomikulášska Tatralandia a Bešeňová. Leto tak dostalo zelenú.

Budúcnosť cyklistiky je v elektrine. Nie preto, žeby ľudstvo nechcelo športovať, ale preto, že elektrický pohon napomôže pokoriť viac kilometrov, zvládnuť náročné stúpania aj uvidieť viac v kratšom čase. E-bike v podstate posúva cyklistiku do nových dimenzií. Aj vzdialené či priam nedosiahnuteľné méty sa vďaka e-biku stávajú dostupné. „My na Liptove máme radi výzvy a nerobíme nikdy nič len tak na oko. Keď sa už do niečoho pustíme, chceme vytvoriť skutočne dobrý produkt pre našich návštevníkov aj pre domácich. Náš nový cieľ je Liptov e-bike región. V tomto duchu otvárame symbolicky aj našu letnú sezónu. Samozrejme, že nebude len o cyklistike, lebo pestrá, komplexná a pravdaže aj bezpečná ponuka Liptova je absolútne kľúčový tromf, ktorý náš región má a ktorým chce opäť presvedčiť návštevníkov pre výber dovolenky či výletu práve na Liptov. Dovolenka na Slovensku je v týchto časoch skutočne dobrá voľba. Preto verím, že nás Slováci podporia a prídu do nášho regiónu napríklad aj za cyklistikou. Investovali sme do šestnástich elektro nabíjacích staníc, z ktorých sme už desať uviedli do užívania. Zároveň rozbiehame spoluprácu s e-bike požičovňami na Liptove. Stávame sa tak najsilnejším e-bike regiónom,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Sezónu symbolicky otvorila zvončekom na elektro bicykli štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR Katarína Bruncková. Liptov má viac ako 800 kilometrov značených cyklotrás, veľká časť trás je v horskom teréne. Častokrát je nutné absolvovať náročnejšie stúpania a preto môže práve e-bike, teda bicykel s elektrickou podporou významne napomôcť k pohodovej jazde. Zásluhou e-biku si jazdu užijú nielen športovo naladení ľudia, ale aj rekreační cyklisti.

Elektrina o čosi uľahčí šliapanie do kopcov a umožní zvládnuť väčšiu porciu kilometrov, ako na bežnom bicykli. Nejde však v žiadnom prípade len o vysedávanie s nohami na pedáloch, ale o príjemný športový zážitok, pre ktorý treba čosi urobiť. Nové e-bike nabíjacie stanice majú Rezort Gothal v Liptovskej Osade, Malinô Brdo, Kúpele Lúčky, Marina Liptov v Bobrovníku, Holiday Village Tatralandia, Sojka Resort v Malatínach, Hotel Mních v Bobroveckej doline, Liptovský Mikuláš, Liptovský Hrádok a stredisko Jasná. Ďalších šesť nabíjačiek ešte na Liptove pribudne v druhej polovici leta 2020. „Do spolupráce sme toto leto zapojili  aj väčšinu prevádzkovateľov požičovní e-bikov na Liptove. Dnes prebiehalo testovanie e-bikov v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši a jeho okolí. Z dôvodu obmedzení v súvislosti s pandémiou sme neriešili masovú akciu, ale pripravili sme komornejšie testovacie podujatie. Vďaka spolupráci s požičovňami E-bike point, Ski Niňaj a Tatry Motion si počas celého dňa mohli dopredu registrovaní návštevníci bezplatne otestovať aké to vôbec je, jazdiť na e-biku. Stále totiž vo verejnosti panuje názor, že je to ako vozenie sa na motorke, ale tak to nie je. Elektrobicykel sprostredkuje kvalitný športový zážitok a v liptovských kopcoch je výbornou podporou,“ zdôraznil cyklo koordinátor Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Andrej Medla.

Cyklistov určite zaujme a najmä tých cestných, že Liptov spolupracuje na projektovej dokumentácii Vážskej cyklomagistrály a Cesty okolo Tatier, ktoré sú trasami prekračujúcimi hranice Liptova, ale veľmi významnými z pohľadu rozvoja a bezpečnosti cestnej cyklistiky. Úsek medzi Liptovskou Ondrašovou a Liptovským Trnovcom  je dlhodobo kritický a vyžaduje si riešenie bezpečnosti pre cyklistov, ktorých tu najmä v teplejších mesiacoch v roku býva množstvo. Projektová dokumentácia má by hotová v priebehu tomto roka a jej výsledná suma vyjde z verejného obstarávania. Tento úsek zároveň nadväzuje na úsek do Ondrašovej, ktorého výstavba je plánovaná už v tomto roku. „Robíme všetko preto, aby sme našim návštevníkom ponúkli perfektné podmienky na cyklistiku v hornatom regióne. V týchto časoch si ešte viac uvedomujeme, že pohyb v prírode a šliapanie do pedálov zlepšuje kondíciu, náladu a koniec koncov aj podporuje zdravie. Aj preto sme sa rozhodli, že letná sezóna bude u nás aj v cyklistickom duchu a dnešným dňom sme odštartovali cyklovýzvu po Liptove. Chceme, aby si naši návštevníci leto na kolesách užívali, nebudeme im preto dávať žiadne limity, len im jednoducho ponúkame možnosti nášho regiónu. Cyklotrasy máme kvalitne spracované v mapách, na našom regionálnom webe visitliptov.sk aj v mobilnej aplikácii Liptov. Svoje si tu nájdu rekreační cyklisti, milovníci horských terénov aj cestných trás, rodiny s deťmi aj milovníci adrenalínu. Stačí si len sadnúť na bicykel a svoje cyklo výlety zverejniť cez FB a Instagram použitím heštegu #CykloLiptov2020 a každý druhý týždeň do 29. augusta niekoho vyžrebujeme a získa atraktívny cyklistický dres Liptov,“ navnadila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Podmienky súťaže sú zverejnené na webe regiónu.

Liptáci zároveň pripomínajú komplexnú ponuku ich regiónu a najmä bezpečnú dovolenku so širokou ponukou ubytovacích kapacít všetkých tipov a kategórií. Už viac ako 15 rokov majú Tatralandia a Bešeňová svoje významné miesto v atraktívnej ponuke regiónu a v lete sú ťažiskovými prevádzkami, ktoré návštevníci vyhľadávajú. Aj preto na Liptove veľmi pozitívne vnímali ohlásenie ďalšieho uvoľňovania opatrení kvôli pandémii Covid-19 z prvej polovice tohto týždňa. „Verejnosti sme po 83 dňoch otvorili svoje brány. Akreditované laboratórium nám potvrdilo kvalitu vody podľa predpísaných noriem a aj keď  fungujeme s istou dávkou obmedzení, tak sa tešíme z možnosti opäť poskytovať naše služby. Sprístupnili sme 11 bazénov so slanou, termálnou aj pitnou vodou, 5 toboganov, otvorený je aj náš Keltský saunový svet,“ povedal prevádzkový riaditeľ akvaparku Tatralandia Vladimír Moravčík. Bešeňová je zatiaľ dostupná pre hotelových hostí, ale od 13. júna sa otvorí aj pre ostatnú verejnosť. Návštevníci Liptova sa môžu okrem cyklistiky a kúpania venovať aj turistike, výletom lanovkami, návštevám všakovakých atrakcií regiónu a pri rešpektovaní prísnejších pravidiel môže byť dovolenka na Slovensku a dovolenka na Liptove skutočne dobrý nápad. Inšpirácie sú dostupné na regionálnom webe visitliptov.sk . Rovnako sú na ňom aj informácie o pripravovaných podujatiach. Zaujme napríklad séria podujatí Liptov Fest Online, ktorá už najbližší piatok štartuje prvým živým stream koncertom z vrcholu Chopka a bodku za prázdninami dá rozprávková krajina ZA 7 HORAMI realizovaná počas 4 dní na 5 miestach v posledný augustový týždeň.

Otvorenie letnej sezóny spolu s partnermi zorganizovala a e-biky nabíjačky na Liptov priniesla Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj vďaka dotácii Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 37 000,-.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov