Prvý singletrail na Liptove

14. 8. 2019
Domov Prvý singletrail na Liptove
(Ružomberok, 15. 8. 2019) – Milovníkom horskej cyklistiky sa na Liptove blýska na lepšie časy. Neďaleko Ružomberka sprístupnili novú jednosmernú cyklotrasu lesom, takzvaný singletrail – prvý oficiálny singletrail na Liptove. Rozprávkové enduro, ako singletrail nazvali, prechádzka rozprávkovo krásnou lokalitou Hrabovskej doliny, s nádhernými výhľadmi na Dolný Liptov. Singletrail meria 8,6 kilometra, prechádzka úpätím kopca Sidorovo, ktorý sa týči nad Vlkolíncom. Singletrail zvládnu zdatní cyklisti za zhruba jeden a pol hodiny.

Záujem o horskú cyklistiku na Liptove rastie – kombinuje aktívny pohyb s pobytom vo veľmi atraktívnom horskom prostredí. Novým singletrailom neďaleko Ružomberka sa podarilo zatraktívniť ponuku trás pre cyklistov v regióne Liptova.

Singletrail okolo Sidorova je prvou časťou nášho projektu, ktorý vylepší možnosti aktívneho pohybu či už na kolesách alebo aj bez nich v tejto lákavej lokalite. Pre mnohých cudzie slovo singletrail, je v podstate jednosmerná cyklistická trasa horským terénom. Trasa sa začína na Kalvárii – Malinô Brdo, odbočením na existujúci lesný turistický chodník. Chodník prechádza úpätím Sidorova, južným smerom popod Veľkú skalu. Chodník vedený lesným porastom ústi v lokalite Vlkolínske lúky v otvorenom lúčnom území s križovatkou ciest a chodníkov. Pokračuje v oblúku cez lokalitu Stránica úpätím Sidorova po existujúcom lesnom turistickom chodníku. Nachádza sa tu séria zjednodušených terénnych vĺn pre vylepšenie prejazdu. Trasa končí na asfaltovej účelovej komunikácii Ružomberok – Kalvária – Malinô Brdo, v mieste kde cesta vchádza do lesa. Cyklisti absolvujú náš singletrail za zhruba jeden a pol hodiny,“ povedal podpredseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Michal Lazár.
Singletrail je dlhý 8,6 kilometra a dosahuje stúpanie 630 metrov a klesanie 617 metrov. „Moderný singletrail je určený pre širokú verejnosť vrátane športovo ladených rodín s deťmi. My odporúčame trail pre deti od zhruba 14 rokov, aby mali potrebnú kondíciu. Názov dostal Rozprávkové enduro, nakoľko prechádzka úžasnou lokalitou Hrabovskej doliny, cez Vlkolínske lúky, úpätím Sidorova, ktorý sa týči nad malebným Vlkolíncom, ktorý je už viac ako 25 rokov súčasťou UNESCO,“ povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice. T

rasa vedie aj po turistickom chodníku, takže cyklistom sa odporúča opatrnosť a ohľaduplnosť voči peším turistom a bežcom, ktorí rovnako radi lokalitu využívajú. Na trase sa nachádza značenie aj terénne vlny pre zlepšenie aj zatraktívnenie prejazdu a došlo aj k rekonštrukcii existujúceho lesného chodníka okolo Sidorova.

„Rekonštrukcia pôvodného chodníka a stavba singletrailu trvala plných sedem týždňov a pracovalo na nej šesť chlapov. Daždivé počasie komplikovalo práce a dokonca sme museli pristúpiť k úpravám pôvodného trasovania a nová časť trasy vznikla z potreby vyhnúť sa rozbahneným a podmáčaným častiam pôvodného chodníka,“ povedal cyklo koordinátor Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Andrej Medla.

Ružomberskí aktivisti Liptovského cyklistického spolku OZ mali zámer vybudovať singletrail v hlavách už dlhšie. Predchádzalo mu však získanie všetkých potrebných povolení aj financovania, s ktorým významne pomohla práve oblastná organizácia cestovného ruchu v regióne. Podľa Romana Hrušku z Liptovského cyklistického spolku OZ plánujú časom v lokalite revitalizáciu doskočiska aj výstavbu vyhliadkovej plošiny.

Projekt singletrailu spolu s mestom Ružomberok a aktivistami realizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použila naň aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 17 700,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov