Malí horolezci pod rúškom noci vylezú na Chopok

13. 8. 2019
Domov Malí horolezci pod rúškom noci vylezú na Chopok
(Liptovský Mikuláš, 13. 8. 2019) – Pod vrcholom Chopka, na Rotunde, sa usídlil priateľský drak Demián. Už šieste prázdniny v rade sa vďaka nemu mení tunajšia vrcholová stanica lanovky na dračí hrad. Podujatie Dračie noci bude už najbližšiu sobotu 17. augusta. Deti prichádzajúce zo severnej aj južnej strany Chopka sa zábavným a pútavým spôsobom dozvedia veľa užitočných vecí ohľadom horolezectva. Vo výške cez dvetisíc metrov nad morom čaká rodiny s deťmi výnimočný prázdninový zážitok, ktorý spojí zdanlivo nespojiteľné – šport, dokonalé výhľady, umenie aj tvorivé dielne.

Už v sobotu 17. augusta 2019 vylezú deti pod rúškom noci na Chopok. Netreba sa obávať, že šarvanci ujdú do oblakov svojim rodičom. Rodičia a deti spoločne z južnej a severnej strany Chopka vyrazia na výlet lanovkami v netradičnom čase na už medzičasom tradičné podujatie – Dračie noci.

„Každý rok sú Dračie noci iné a inak to nebude ani tentokrát. Ústrednou témou bude Dráčik Demián a horolezectvo. Deti milujú dobrodružstvá a to na Chopku ich opäť niečo naučí a preverí aj ich zdatnosť. Na pomoc sme si privolali inštruktora horolezectva Erika Rabatina, ktorý deti zaškolí do tajov tohto náročného, ale zároveň nádherného športu. Na deti čaká až desať rôznych stanovíšť, ktoré ich postupne priučia napríklad viazať uzly, správne obliecť horolezeckú sedačku, ich schopnosti preverí tri metre dlhá a dva a pol metre vysoká lezecká stena, lezenie v traverze po umelých úchytoch a dokonca aj lezenie s drevenými čakanmi. Drobce vyskúšajú aj horolezeckú lanovku a premietať sa budú i filmy s horolezeckou tematikou,“ uviedla brand manažérka strediska Jasná Jana Kňavová.

Netreba sa obávať, že podujatie zvládnu len športovo zdatné deti. Na výnimočnom mieste, pod druhým najvyšším štítom Nízkych Tatier, v národnom parku totiž deti čaká aj umenie. Divadelné predstavenie Jáchymko pripomenie 190 rokov od narodenia Pavla Dobšinského a nedožitých 90 rokov rodáka z Liptova Milana Rúfusa. Interaktívne divadlo Dračie pytačky zase ukáže najmenším ako prekonať strach, samého seba či postaviť sa proti tomu kto ubližuje. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne, takže výlet na Chopok v netradičnom večernom čase bude stáť zato.

V stredisku plánujú dva vývozy na Chopok. Návštevníci sa tak na vrchol dostanú pohodlne kabínkovými lanovkami zo severnej – liptovskej a tiež južnej – horehronskej strany kopca. Prvý začína o 17,30 hod. a je vhodnejší pre menšie deti a druhý so začiatkom o 19,00 hod. je vhodnejší pre deti staršie ako 6 rokov. Zvoz návštevníkov bude organizovaný podľa potreby, posledná jazda z Chopku bude o 21,30.

„Najdôležitejší je pohyb, či už pre deti alebo pre dospelých, hovoria všetci odborníci aj lekári. Na Liptove je možnosti neúrekom. Beh, plávanie, rýchla chôdza, cyklistika, turistika a mnohé iné športy. Kto skúsi na Liptove horolezectvo, ten dozaista neurobí chybu. Je to komplexný šport, pri ktorom jeho vyznávači zapájajú takmer všetky pohybové sústavy a svaly. Zároveň nejde o monotónne pohyby, horolezci musia taktizovať, premýšľať, zapájať aj také svaly, o ktorých hádam ani netušili. Je nám jasné, že z jednej akcie asi horolezcov z detí neurobíme, ale možno im ukážeme nové možnosti a dáme základ pre ich budúce smerovanie. A ktovie, či nám s nim potom nevyrastú horskí záchranári alebo aj lepší a uvedomelejší turisti,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Podujatie Dračie noci spolu so strediskom Jasná realizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použije naň aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 12 000,- eur.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov