TS_Jarné upratovanie na Liptove

26. 4. 2018
Domov TS_Jarné upratovanie na Liptove

(Liptovský Mikuláš 26. 4. 2017) – Po zime treba upratať. Liptáci o tom vedia svoje a opäť spoločnými silami čistia svoje okolie. Začali v Liptovskom Mikuláši, pokračujú túto sobotu v Čutkovskej doline a následne na prvého mája v Jánskej doline. Tam okrem upratovania aj symbolicky ukončia zimu pochovávaním takzvaného ciagľa. Postupne sa po opadaní snehov bude od začiatku mája čistiť aj Demänovská dolina. 

Počasie jednoznačne hlási, že letná sezóna je tu čoskoro. Už tradične je súčasťou príprav na ďalšiu sezónu aj upratovanie po celom regióne. V piatok 13. apríla sa upratovalo v Liptovskom Mikuláši pod heslom Upracme si mesto. „Po zime treba našej prírode pomôcť. Upratovali sme v meste aj na Háji Nicovô. Do práce sa dali stovky Mikulášanov. Je to dôkaz, že je stále viac tých, ktorým nie je ľahostajné naše okolie a životné prostredie. Len na Háji sme zaregistrovali 250 dobrovoľníkov, členov z klubov dôchodcov, detí zo základných škôl, zapojili sa aj zamestnanci z nášho mestského úradu a vrece na odpad som chytil do rúk aj ja, povinnosti ma však po hodinke vyhnali späť do kancelárie,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Čutkovskú dolinu vyčistia dobrovoľníci už najbližšiu sobotu 28. apríla. Začiatok naplánovali na 9-tu hodinu ráno. Do jarného upratovania pozývajú Občianske združenie Černovský chotár, Turistický oddiel Máj z Černovej, Základná škola Andreja Hlinku Ružomberok – Černová a Občiansky výbor mestskej časti Ružomberok – Černová. Dobrovoľníci sa stretnú na asfaltovom parkovisku na začiatku doliny a odtiaľ sa posunú smerom vyššie do Čutkovskej doliny. Po ukončení prác bude pre všetkých zúčastnených pripravené malé občerstvenie.

 

 

 

 

 

V Jánskej doline sa pustia do čistenia už tradične na prvého mája. Pôjde už o šiesty ročník čistenia doliny, ktorý spájajú aj s bodkou za zimnou sezónou v podobe pochovávania cencúľa. 

„V minulom roku sme dolinu upratovali po ničivej povodni. Veľa odpadkov preto naša riečka Štiavnica spláchla do nižšie položených častí okolia jej koryta. Teší ma, že ľudia sú ohľaduplnejší k prírode. Rok od roka vyzbierame menej odpadkov, čo je jednak o pravidelnosti tejto akcie a zároveň aj o lepšom prístupe turistov. Pre porovnanie v prvom roku sme nazberali štyridsať vriec odpadkov a minulý rok to bolo len deväť. Napriek tomu veľmi radi „strácame“ kdekoľvek obaly z cukríkov, keksíkov, plastové vrecká, papierové vreckovky, cigaretové škatuľky a cigaretové ohorky. Pozývam preto na akciu všetkých, ktorí chcú pomôcť aj stráviť príjemný čas v Jánskej doline,“ povedal Juraj Filo, starosta obce Liptovský Ján. Podujatie organizuje obec v spolupráci s Občianskym združením Jánska dolina a prevádzkovateľmi obľúbenej Stanišovskej jaskyne. Dobrovoľníci sa stretnú o 10,00 hod. pri minerálom prameni Kaďa a odtiaľ pôjdu vo viacerých skupinách až k Stanišovskej jaskyni, kde okolo 13,00 hod. pochovajú ciageľ. Jaskyniari tu, ako už býva zvykom, pripravujú dôstojnú rozlúčku so zimou aj ľadovým ciagľom. Za pomoci rôznych nadzemných i podzemných bytostí bude jánsky cencúľ ospievaný, posvätený, oplakaný i pochovaný. Pre účastníkov pripravujú aj chutné občerstvenie.

„Liptov sa na letnú sezónu intenzívne pripravuje. Okrem noviniek sa pred letom upratuje. Čistenie sa chystá od začiatku mája postupne aj v Demänovskej doline. Športový klub Jasná, Spolok horských vodcov a sprievodcov Nízke Tatry spolu s obcou začnú čistenie a spriechodňovanie horských chodníkov. Zapoja sa aj žiaci základných škôl, ktorí budú zbierať odpadky popri chodníkoch. Pevne dúfame, že okrem skalných nadšencov sa do skrášľovania Liptova zapoja aj ostatní, ktorým nie je ich okolie ľahostajné,“ uzavrela riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Veľmi obľúbená akcia Zelený Chopok sa tentokrát v stredisku Jasná Nízke Tatry chystá už na jar, v piatok 11. mája 2018. Okrem čistenia zjazdoviek a okolia zo severnej aj južnej strany Chopka budú dobrovoľníci sadiť stromčeky. Po práci na všetkých čaká obed a skipas na budúcu zimnú sezónu. Na akciu je nutné sa dopredu zaregistrovať cez webstránku strediska.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov