Domov Majstri motorových píl na Liptove

Majstri motorových píl na Liptove

9. 9. 2016

(Liptovský Ján, 09. 09. 2016) – Na trojdňové drevené kráľovstvo sa premení už vo štvrtok 15. septembra 2016 okolie Koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne vďaka podujatiu rovnakého mena. Rezbári vystrúhajú Liptákom drevený Betlehem a pokúsia sa tiež vytvoriť rekordne veľkú drevenú lyžicu. Podujatie vyvrcholí sobotným programom s krstom knihy fotiek o Liptove a charitatívne ladenou súťažou v rýchlorezbe, ktorej výťažok poputuje nevidiacim a slabozrakým deťom.

Na začiatku turisticky obľúbenej Jánskej doliny sa takmer 8 kubíkov dreva pri zvukoch motorových píl zmení na umenie. „Až päť rezbárov prisľúbilo účasť na našom „Drevenom kráľovstve“. V malom, ale turisticky veľmi atraktívnom Liptovskom Jáne, tak zorganizujeme medzinárodné majstrovstvá vo vyrezávaní sôch a pod rukami drsných chlapov vzniknú umelecké diela. Veľkou atrakciou bude vyrezávanie nadrozmernej drevenej lyžice, ktorú plánujeme dať zapísať do Slovenskej knihy rekordov,“ povedal organizátor podujatia a majiteľ Koliby Strachanovka Ján Strachan. Tretí ročník podujatia organizátori zamerali na sakrálnu tematiku a zvedaví diváci sa tak môžu tešiť aj na drevený Betlehem. Už od štvrtka budú rezbári pracovať na svojich dielach a postupne tak budú vdychovať život kusom ťažkého dreva. Hlavný program organizátori sústredili do sobotného popoludnia 17. 9. 2016.

„Liptov je jedna nádherná časť Slovenska a práve na takomto podujatí, kde sa ľudskou prácou z obyčajnej drevnej hmoty stanú nádherné umelecké výtvory, pokrstíme knižku o Liptove. „Liptov z neba“ zachytáva krásy Liptova z vtáčej perspektívy. Je mi cťou byť čestným krstným otcom tejto knižky a verím, že si publikácia nájde veľa nadšených čitateľov,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Hlavná časť programu v sobotu o 13-tej začne vystúpením detského folklórneho súboru Cindruška, ktorých vystriedajú komedianti s obrími, ale zato šikovnými rukami zo zoskupenia Chůdadlo a spevák Ján Ambróz. Zhruba okolo 15-tej hodine je pripravený krst knihy a po ňom hlavná časť sobotného programu súťaž v rýchlorezbe motorovou pílou na 40 minút. „Už po tretí krát je súťaž v rýchlorezbe spojená aj s charitou. Tento krát sme sa rozhodli venovať výťažok z dražby sôch Škole a škôlke pre nevidiace a slabozraké detičky v Levoči. Veríme, že naši darcovia budú štedrí a pokoríme minuloročnú čiastku 3800 eur,“ približuje charitatívny rozmer majstrovstiev Lucia Melnová manažérka strediska Jánska dolina. Večer čaká návštevníkov aj žonglérske vystúpenie, koncert hudobno-zábavno-ľudovej kapely Ščamba a akrobatická ohňová show. Podujatie je vhodné pre celé rodiny. Deti okrem hlavného programu potešia aj sprievodné akcie ako maľovanie na tvár, atrakcie, animácie aj super odmeny a nielen hladné žalúdky si pochutia na pravej liptovskej grilovačke.

„Túto letnú sezónu to na Liptove žilo veľmi atraktívnymi podujatiami. Drevené kráľovstvo je symbolickým vyvrcholením leta a pozvánkou na hory, kde sú aj v jesenných mesiacoch výborné podmienky pre turistov aj cyklistov. Veď práve v tomto období, si pri slnečnom počasí, môžu naši návštevníci užiť tie najkrajšie výhľady,“ doplnila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Petra Šuhajdová.

Liptáci sľubujú rekordne veľkú drevenú lyžicu a ktovie, možno vystrúhajú aj rozprávkového Janka Hraška. Kto sa chce presvedčiť na vlastné oči, môže tak urobiť od 15. do 17. septembra v Liptovskom Jáne pri Kolibe Strachanovka.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov