Domov Liptovská zima oslnila

Liptovská zima oslnila

4. 4. 2016

(Liptovský Mikuláš, 04. 04. 2016) – Tohtoročná zima Liptákom vyšla a to aj navzdory nestálemu počasiu a nedostatku prírodného snehu. Najviac klientov prichádzalo zo Slovenska, ale niektorí ubytovatelia ohlásili aj obrovský nárast záujmu turistov z Česka. Zimná sezóna na Liptove vrcholila začiatkom marca oslavou športu a zábavy, Svetovým pohárom v lyžovaní žien. Napriek ukončenej lyžiarskej sezóne v iných strediskách, podmienky na svahoch v Jasnej sú stále dobré, ceny poklesli a prevádzkovatelia avizujú lyžovačku ešte na najbližšie tri týždne.

Je možné, že by si tento rok ľudia v mestách, mimo hôr, ani neuvedomili, že nejaká zima aj bola. Našťastie sa po tridsiatich rokoch vrátil na Slovensko Svetový pohár v lyžovaní a naše úspešné lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová a mladučká mikulášanka Petra Vlhová doslova pobláznili Slovensko. Samozrejme najviac tento ošiaľ ovplyvnil Liptov. Celá zima sa tiahla a tiahne v znamení svetového lyžovania. A aj keď sa ešte sezóna neskončila, tak už teraz sa dá povedať, že bola úspešná a že ju Liptáci zvládli na jednotku s hviezdičkou.

„Na začiatku zimy sme sa trošku obávali, že sa nám nepodarí obsadiť zimnú sezónu k našej spokojnosti, z dôvodu nedostatku snehových zrážok. Teraz, z odstupom času, však môžem povedať, že sme dosiahli medziročný nárast obsadenosti o šesť percent. Klientela prevládala slovenská, ale stabilne prichádzali aj Česi a zvýšil sa nám počet hostí z Poľska. Našu obsadenosť pozitívne ovplyvnila aj ponuka bezplatných skibus liniek do Jasnej,“ povedal riaditeľ Hotela*** SOREA Máj v Liptovskom Jáne, Miloš Dovičin.

Hotelieri z Jasnej a Liptovského Mikuláša si tiež pochvaľujú. Ubytovanie v niektorých zariadeniach sa dalo objednať len s niekoľkotýždňovým časovým predstihom a v porovnaní s minulým rokom si klienti pobyty rezervovali s väčším časovým odstupom. Tento trend sa dá očakávať aj v lete. Obdobie jarných prázdnin sa dotiahlo záujmom až na silvestrovské top termíny. Peter Bačkor z Koliby u Dobrého pastiera v Čutkovskej doline pri Ružomberku tiež potvrdil, že sú s výsledkami zimnej sezóny spokojní. Podobné zimy, chudobné na prírodný sneh, sa vždy odrazili na počte návštevníkov. Aktuálne výsledky potvrdili, že si ich našla aj klientela, ktorá využíva i iné služby a necestuje na Liptov len kvôli lyžovačke.

„Táto zima preverila naše schopnosti, boj s počasím sme zvládli. Lyžovalo sa aj na Veľkú noc a vo výkladnej skrini slovenského lyžovania, v Jasnej, sa lyžuje aj v apríli. Počas Svetového pohára navštívilo Liptov tridsaťtisíc návštevníkov, hotely praskali vo švíkoch, reštaurácie fungovali na stodvadsať percent, zamestnanci aj dobrovoľníci pracovali naplno. Som rád, že sme potvrdili, že vieme spolupracovať a vieme robiť kvalitne veľké podujatia. Meno, ktoré sme si spravili v zahraničí, verím zúročíme už v najbližšej sezóne,“ s úsmevom podotkol predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Hotel*** Strachanovka v Liptovskom Jáne zaradí túto sezónu medzi jednu z najúspešnejších. Dosiahli úctyhodný 62 percentný nárast obsadenosti hotela. Pokles rusky hovoriacej klientely a Maďarov s viac ako 24 percentným nárastom nahradili Slováci a s priam enormným až 404% nárastom západní bratia Česi. „Okrem ubytovania ponúkame aj výbornú slovenskú kuchyňu. Sme najväčšou tradičnou kolibou na Liptove. Výborná dostupnosť z diaľnice do Liptovského Jána je pre nás výhodou. Často sa k nám klienti vracajú nielen za osvedčenou kvalitou, ale aj za príjemnou domáckou atmosférou,“ povedal Ján Strachan majiteľ zariadenia.

Pri hodnotení tohtoročnej zimnej sezóny nemôžeme použiť iné slovné spojené, ako veľmi úspešná aj v prípade tunajších akvaparkov. „Počas zimnej sezóny bola návštevnosť oproti minulému roku vyššia v priemere o 21 percent. Až 70 percent návštevníkov tvorili počas februára a marca Slováci a po 12 percent si rozdelili Poliaci a Česi, zostávajúce percentá tvorili iní klienti,“ doplnila Lýdia Chovancová, riaditeľka marketingu v GINO PARADISE BEŠEŇOVÁ. V Kúpeľoch Lúčky sezónu tiež hodnotia pozitívne. Veľa ich klientov kombinovalo zdravotné procedúry a relax v termálnych vodách s lyžovaním na liptovských svahoch.

„Rastúci trend o dovolenku na Liptove pozitívne ovplyvňuje aj nepriaznivá bezpečnostná situácia vo svete. Chceme túto situáciu na trhu využiť v náš prospech a ešte aktívnejšie pracovať s klientmi na Slovensku aj v okolitých krajinách,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Ten kto sa s liptovskou zimou ešte nechce rozlúčiť, by mal využiť posledné týždne. Prevádzkovatelia výrazne znížili ceny skipasov a pri dobrom počasí si ako bonus návštevníci odnášajú okrem zážitkov aj opálené tváre. Netreba zabúdať, že ponuka Liptova je široká a na svoje si prídu popri lyžiaroch aj milovníci vody, adrenalínu, kultúry, histórie i tradícií. Stačí si vybrať…

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov