Domov Na Liptove pokorili milión

Na Liptove pokorili milión

4. 2. 2016

(Liptovský Mikuláš, 04. 02. 2016) – Záujem o región Liptov narastá. Potvrdila to aj výška vybranej dane z ubytovania. Piatym rokom sa jej výška zvyšuje a číslami za rok 2015 Liptáci pokorili symbolický milión eur. Za medziročným nárastom 7,28 percent treba hľadať efektívnejší výber dane a tým pádom aj menej čierneho ubytovania na Liptove. Liptáci sa môžu pochváliť v roku 2015 až 1 312 679 prenocovaniami, čo je za päť rokov spoločného turistického združenia najviac.

Zdá sa, že spoločnými silami Liptáci dokážu nielen tvoriť kvalitný marketing regiónu, ale aj vytvárať nástroje na lepší výber daní. Od roku 2011, kedy sa sledujú čísla vybranej dane vďaka existencii turistického združenia, sa podarilo zvýšiť počet zapojených miest a obcí z pôvodných 6 na aktuálnych 10. Vďaka tomu narastajú prostriedky v spoločnom rozpočte regiónu, ktoré sa späť vracajú do regiónu vo forme investícií do marketingu, podujatí, produktov cestovného ruchu aj lepšej infraštruktúry a služieb. Naviac vďaka nárastu vybranej dane si Liptáci siahnu aj na vyššiu dotáciu od štátu na podporu spoločných aktivít cestovného ruchu. Očakávajú dotáciu vo výške až 800 793 eur v prípade, že prejde podľa plánu schvaľovací proces s ministerstvom.

„Dane z prenocovania sú tiež zaujímavým príjmom miest a obcí. Vďaka existencii Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV ich dokážeme spoločne oveľa efektívnejšie a adresnejšie využiť. Medziročne nám spoločne vzrástli až o 7,28 percenta a v absolútnom vyjadrení je výška vybranej dane za všetkých členov takmer 1 056 995 eur,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

„Čísla nás tešia, ale zároveň zaväzujú. Rozpočet na rok 2016 počíta s pokračovaním kampane zameranej nielen na Slovensko, ale na poľských klientov, českých, či rusky hovoriacich. Potenciál vidíme aj vo Veľkej Británii a Škandinávskych krajinách. Záujem o dovolenku na horách rastie, takže sa dovolenkári môžu tešiť aj na množstvo atraktívnych podujatí najmä počas hlavných turistických sezón. Minuloročné predsavzatie milión eur z vybranej dane sme splnili, v tomto roku by sme radi nárast prenocovaní ešte navýšili,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. V absolútnom vyjadrení dosiahol Liptov 1 185 719 prenocovaní v roku 2014 a v minulom roku to bolo až 1 312 679, čo predstavuje medziročný nárast 126 960.

Za skvelými číslami treba hľadať viacero faktorov. Jedným je určite počasie, keďže Slovensko v roku 2015 zažilo veľmi teplé a dlhé leto. Na druhej strane za výsledkami vidieť aj tlaky obcí a miest na čiernych ubytovateľov. Oficiálni ubytovatelia, ktorí odvádzajú dane sú v niektorých obciach zvýhodňovaní pri výške dane z ubytovania a zároveň ich hosťovi zdarma poskytnú aj kartu výhod LIPTOV CARD. Netreba zabúdať ani na to, že obce v turistickom združení zároveň čerpajú aj výhody, akými sú aj atraktívne podujatia, ktoré vďaka združeniu dokážu lepšie propagovať a v mnohých prípadoch aj financovať, či spolufinancovať.

„Napriek výpadku dane za Hotel Junior, ktorý nešťastne zhorel začiatkom októbra minulého roku, sa nám podarilo medziročne zvýšiť daň z ubytovania o 5,7 percenta na 385 744 eur. A to práve tento hotel bol jedným z najvyťaženejších v doline. Udržali sme si pozíciu obce s najvyššou vybranou daňou z ubytovania na Liptove. Teší ma, že sa nám darí zvyšovať záujem dovolenkárov o atrakcie v našej doline v letných mesiacoch a stabilne rastieme aj počas zimných mesiacov,“ doplnila starostka obce Demänovská Dolina Ľubomíra Klepáčová.

Rekordmanom v medziročnom náraste dane je Obec Liptovský Trnovec. Tá dosiahla nárast až 29,03 percenta. Riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV, Darina Bartková vidí nárast v eliminácii čierneho ubytovania aj vo zvýšenom záujme o dovolenku pri priehrade Liptovská Mara, kde sa významne zlepšila infraštruktúra aj ponuka atrakcií.

Od roku 2011 sa výber dane z ubytovania zvýšil o 328 796 eur, čo predstavuje nárast o úctyhodných 213 percent. Liptáci veria, že aj úspešné zvládnutie marcového svetového pohára v lyžovaní žien v Jasnej napomôže a tento rastúci trend si minimálne udržia.

Dobrá zimná sezóna a dlhé, teplé leto 2015 prilákalo do hôr viac hostí. Obecné kasy sa potešili a vďaka spolupráci miest a obcí s podnikateľmi bude viac prostriedkov na lepšie služby aj propagáciu regiónu a možno aj na vytváranie atrakcií regiónu, ktoré znížia jeho závislosť od vrtochov počasia.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov