Domov Jánska dolina sa naplní dušičkami

Jánska dolina sa naplní dušičkami

19. 10. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 19.10.2015) – Svietiace tekvice, dômyselné masky a dušičková atmosféra. Kto má rád tmu a nebojí sa strašidiel, mal by si na  koniec októbra naplánovať cestu na Liptov. Počas dvoch posledných dní mesiaca, sa totiž bude nimi hemžiť celá Jánska dolina. Dušičkové slávnosti sa uskutočnia 30.-31. októbra a na svoje si prídu malí aj veľkí.

Jánske dušičky zavítajú do Jánskej doliny už po šiesty raz a opäť sľubujú dni plné zážitkov.  „Začínali sme pri lyžiarskom stredisku Javorovica s vatrou a čertom. Postupne sa však akcia rozrástla a našla si každoročných priaznivcov. Preložili sme ju na dôstojnejšie miesto, do areálu hotela Horec, kde máme k dispozícii veľkú záhradu, atrakcie pre deti a pódium pre účinkujúcich. Na otvorenom priestranstve sa môžu deti s rodičmi dosýta vyblázniť, v stane sa tvorivo a kreatívne realizovať, zajazdiť si na poníkovi Tomášovi, s rodičmi vyrezávať tekvičky či zapojiť sa do súťaže o najlepšiu masku,“ vymenúva celý rad atrakcií organizátorka akcie Katarína Schrőtterová.

Účastníci podujatia zažijú pri horiacej vatre pravú dušičkovú atmosféru, ktorú osvieži vystúpenie hudobnej skupiny Ploštín Punk. Zároveň organizátori vyhodnotia najaktívnejšie rodiny. „Jánske dušičky síce majú veľa spoločného so západným halloweenom, no dali sme im typickú liptovskú podobu. Tradičný jesenný sviatok bol v našich končinách dlho vnímaný veľmi pochmúrne, preto sme sa ho rozhodli trochu priblížiť najmä najmenším a priniesť do regiónu aj v pokročilom jesennom čase zaujímavé podujatie ktoré priťahuje do miestnych hotelov rodiny s deťmi,“ vysvetľuje Roman Vajs, člen predstvenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV.

Jánske dušičky sa začnú schádzať v piatok 30. októbra od 15:00 hodiny v penzióne Horec. Sobota bude už tradične venovaná populárnym dušičkovým vstupom do Stanišovskej jaskyne s nezabudnuteľnými zážitkami v útrobách zeme. Napriek úplnej tme sa však niet čoho obávať. Práve naopak, veď práve deti, okrem svietiacej „čelovky“, určite zaujmú aj atrakcie, patriace k halloweenským oslavám. „Pod zemou môžu nájsť obrovského pavúka a strigy, ale tiež klasický  jaskyniarsky rebrík. Strašidelne pôsobia aj niekoľko tisíc rokov staré kosti jaskynných medveďov, netopierov a iných obyvateľov tejto čiernej diery. Stanišovská jaskyňa však určite zaujme aj dospelých, pretože na tomto mieste sa písala história,“ upozorňuje skúsený speleológ Pavel Procházka a pokračuje. „Slúžila ako úkryt už pred vpádmi Tatárov. Oceľové hlavne pušiek a zvyšky poľných lôžok sú dôkazom, že počas druhej svetovej vojny sa tu skrývali partizáni a vojaci slovenskej armády. Nápisy na stenách zasa nasvedčujú, že jaskyňa slúžila ako útočisko pre ruskú inteligenciu počas občianskej vojny,“ dodáva.

Dušičkové slávnosti v Jánskej doline vyvrcholia v sobotu 31. októbra o 19:00 hodine.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov