Domov Liptovská hviezda si posvieti na ubytovateľov

Liptovská hviezda si posvieti na ubytovateľov

13. 10. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 13.10.2015) – Nové ubytovacie zariadenia, prísnejšie prideľovanie bodov a vylepšená metodika hodnotenia. Toto všetko sľubuje už tretí ročník projektu s názvom Liptovská Hviezda. Jeho cieľom je zamerať pozornosť na kvalitu poskytovaných služieb v ubytovacích zariadeniach. Ich majitelia dostanú od profesionálov spätnú väzbu a samotní hostia zasa návod, kde stojí za to stráviť dovolenku.

Tohtoročné hodnotenie bude najkomplexnejšie v doterajšej histórii projektu. Jeho organizátori sa totiž podujali zamerať sa nielen na ubytovanie, no zároveň si chcú posvietiť aj na stravovacie služby. Hodnotiť sa preto bude recepcia, reštaurácia a la card, reštaurácia polpenzia, raňajky, ubytovací úsek a samotná prezentácia zariadenia. „Našou ambíciou je umožniť zákazníkovi, potenciálnemu klientovi, zorientovať sa v kvalite poskytovaných služieb a odporučiť mu ubytovacie zariadenia s garanciou kvality. Chceme zároveň motivovať ubytovateľov k neustálemu zlepšovaniu a skvalitneniu poskytovaných služieb,“ ozrejmuje dôležitosť hodnotenia predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Pri hodnotení má veľkú váhu kvalita personálu a jeho  komunikácia s klientom, ochota, úslužnosť a schopnosť čo najlepšie predať služby, ktoré ubytovacie zariadenie poskytuje. „Do hodnotenia sme vybrali dve desiatky zariadení. Sú medzi nimi také, ktoré už získali hviezdu v minulosti, ale aj nové, ktoré majú perspektívu pobiť sa o certifikát kvality. Hodnotiť budeme od 20. októbra do 10. decembra v rámci neohlásených anonymných návštev, ktoré budú mať pod palcom nezávislí odborníci, profesionáli. Ich úloha bude zamerať sa na všetky aspekty kvality a za každý prideliť určitý počet bodov,“ približuje metodiku hodnotenia Darina Bartková, riaditeľka OOCR REGION LIPTOV.

Nemenej dôležitý je aj marketingový prínos projektu a prezentácia Liptova v celoslovenských médiách, ako regiónu, ktorý sa neustále zlepšuje. Maximálny počet hviezd, ktorý získajú najlepšie ubytovacie zariadenia, sú tri v každej hodnotenej kategórii (hotel, penzión, apartmanový dom, ubytovanie na súkromí). Odbornými garantmi projektu sú Iveta Chovanová, riaditeľka Hotela Tri studničky, Peter Bačkor z Koliby u dobrého pastiera a Martin Metzenauer, majiteľ Penziónu Drak.

Hodnotitelia majú možnosť vyskúšať ubytovanie v reálnej situácii. Len tak je možné objektívne posúdiť kvalitu ubytovania. „Je pre mňa česť byť oficiálnym partnerom a dať sa hodnotiť kvalitármi. Zároveň to považujem za výzvu byť stále lepší a lepší a tiež garancia kvality pre zákazníka. Slová chvály počas ostatného hodnotenia nás síce potešili, no oveľa viac nám dala kritika. Je to totiž reálny výstup pre náš personál. Vstúpili sme si do svedomia a začali sme doslova makať na kvalite. Hodnotenie nám dáva poučenie, ako pracovať inak. Našimi očami je kvalita vnímaná  inak, ako očami hosťa,“ pochvaľuje si účasť v tomto projekte Anton Považský, riaditeľ Koliby Gréta.

Pozitívom prvých dvoch ročníkov je fakt, že mnohí podnikatelia v cestovnom ruchu si uvedomili dôležitosť podobných hodnotení. Zistili, že poskytovať prvotriedne služby treba každodenne, nie len vtedy, keď sú na kritiku pripravení. „Keďže sa snažíme ponúkať naše služby čo najlepšie, je správne, aby sme sa vedeli porovnať s podobnými zariadeniami. Profesionálnu a konštruktívnu kritiku našej práce zároveň považujeme za dôležitú a osožnú. Je pre nás podstatné, aby sme z dlhodobého horizontu presviedčali návštevníkov, že aj keď máme neustále čo vylepšovať, snažíme sa naďalej vzdelávať a učiť sa aj z vlastných chýb. Súťaž Liptovská hviezda má v našom regióne svoju osobitú hodnotu a tradíciu, preto je pre nás vždy výzvou na sebareflexiu a podnetom pre nové ciele,“ vysvetľuje majiteľ Koliby u dobrého pastiera Patrik Habo.

Liptovská obdoba michelinovských hviezd naberá na vážnosti a podľa jej výsledkov sa začína orientovať stále viac návštevníkov regiónu. Koľko hviezd a komu budú svietiť ďalšie dva roky sa dozvieme v polovici decembra.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov