Domov Liptáci vzdajú hold včelám

Liptáci vzdajú hold včelám

13. 8. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 13.08.2015) – Na Liptove sa cez víkend chystá invázia včiel. Bolestivých rán po bodnutí žihadlom sa však netreba obávať. To len v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline sa už po XXIII. raz uskutoční obľúbená Včelárska nedeľa. V hlavnej úlohe bude, pochopiteľne, medonosný hmyz. Návštevníci sa však 16. augusta môžu tešiť aj na bohatý program a ochutnávku čerstvého medu.

Cez víkend bude na Liptove bzučať v ušiach takmer každému. Samozrejme, tento jav má šancu najviac postihnúť návštevníkov obľúbenej Včelárskej nedele, ktorá bude mať už svoje dvadsiate tretie pokračovanie. „Je až neuveriteľné, že aj po dvoch dekádach sa nám stále darí oslovovať ľudí touto témou. Aj vďaka obľúbenému podujatiu sa návštevníci dozvedia viac o živote a dôležitosti včiel pre celý ekosystém. Bez nich by sa totiž v prírode stratila rovnováha a taktiež farby, ktorými je náš región preslávený,“ pozýva riaditeľ Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa.

Zaujímavé podujatie sa začína v nedeľu 16. augusta o 11:00 hodine odbornou prednáškou na tému: Zmeny klímy – nové prístupy v chove včiel. Dôležitosť tejto téme dodáva často medializovaný výrok Alberta Einsteina, podľa ktorého: Do štyroch rokov po uhynutí poslednej včely zanikne ľudstvo. „Včely to majú pre znečisťovanie ovzdušia na svete čoraz zložitejšie. Zlepšujúca sa kvalita životného prostredia na Slovensku a pestrejšia kvetena však robí z našej krajiny oázu na starom kontinente. Ak si však chceme zachovať všetky vône a farby Slovenska, musí včela prežiť. Ako žijú včely, tak žijeme aj my, ak včely chradnú, vravia ľuďom, že voda, pôda a rastliny sú choré. Ak prosperujú, máme sa dobre spolu s nimi,“ prízvukuje RNDr. Tatiana Čermáková.

Pre tých, ktorí majú radi med, no nedokážu rozlíšiť jeho kvalitu, je určená Škola hodnotenia medu, ktorá sa začne iba pol hodiny popoludní. „Nie vždy totiž platí, že čím je med v obchodoch drahší, tým je aj kvalitnejší. Včela totiž svoj výrobok nepokazí, môžu tak urobiť iba jeho spracovatelia. Návštevníci tak pod drobnohľadom odborníkov získajú cenné poznatky o jednotlivých druhoch medu a sami budú hľadať rozdiely v ich kvalite. Toto podujatie v ostatných rokoch pritiahlo záujem stoviek návštevníkov a verím, že nie inak to bude aj tento raz. K včelárstvu totiž inklinuje stále viac mladých ľudí a najmä žien, ktoré zistili, že med je neodmysliteľná súčasť zdravej výživy a elixír mladosti,“ prezrádza riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Odborníci každému človeku odporúčajú zjesť dve polievkové lyžice medu denne. Vraj tým odbúrajú stres, zlepšia si náladu a podporia zdravie. S jeho konzumáciou by sme mali začať už od útlych liet. V tejto súvislosti pripravili organizátori viacero aktivít nielen pre dospelých. „Deti si budú môcť rodičmi prezrieť filmy o včelároch a ich činnosti, prezrieť si výstavu o histórii včelárstva na Slovensku a zároveň hľadať poklad v úli ukrytý. Naším cieľom je totiž nielen vzdelávať, ale aj zabaviť a verím, že sme na to zvolili správnu formu,“ dopĺňa Martin Krupa.

Včelárska nedeľa sa začína 16. augusta o 11:00 hodine a ktovie, možno sa na pribylinských lúkach objaví aj populárna včielka Maja s kamarátom Vilkom. Prečo aj nie, veď napokon, Liptov je od nepamäti miesto „kde sa piesok lial a kde sa sypal vodopád“.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov