Domov Poklady rozhýbu Liptov 

Poklady rozhýbu Liptov 

13. 7. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 13.07.2015) – Najväčšie poklady krajiny na jednom mieste. Pýtate sa kde je to možné? No predsa na Liptove, ktorý širokej verejnosti ukáže to najlepšie z histórie, kultúry, športu a gastronómie. Jedno z ťažiskových podujatí leta sa začne už túto sobotu 18. júla v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši.  Cieľom prvého ročníka Liptov Festu je prilákať do regiónu tisícky turistov a ukázať im to najlepšie z regiónu.

Iba jediný deň v roku nebude treba liptovské poklady hľadať roztrúsené po celom regióne. V sobotu ich na malom kúsku bude môcť každý nielen objaviť, no zároveň si ich aj vyskúšať na vlastnej koži. Pravda tento raz nebudú ukryté v drevenej truhličke. „Bude to festival liptovskej rozmanitosti. Každý z návštevníkov bude mať príležitosť spoznať región a jeho poklady na jednom mieste. Na svoje si prídu milovníci hôr, vody a termálnych prameňov, podzemných krás, tradícii a histórie, dobrodružstva, salašov a tradičnej kuchyne. Zároveň im však odhalíme aj poklady miest,“ hovorí Ján Blcháč, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Liptov Fest sa začína o 10:00 a v rámci bohatého programu predstaví niektorú z regionálnych atraktivít. Zaujímavosťou je, že diváci budú mať príležitosť vyskúšať množstvo outdoorových aktivít so zľavou až do 50 %. „Verejnosti sa predstaví napríklad horolezecká škola, rafting, wakeboarding, jaskyniarstvo, historická Jánošíkova mučiareň, ale aj kuchárska show a množstvo ďalších. Návštevníkom okrem toho dovolíme, aby si strieľali, a to nielen zo seba, ale aj zo špeciálnych zbraní. Príležitosť sa im naskytne pri paintballe, lukostreľbe, airsofte, ale aj pri mierení zo vzduchovky. Liptov budú môcť návštevníci podujatia objavovať aj z výšky počas letu vrtuľníkom“ vysvetľuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Popoludnie bude patriť predovšetkým hudbe a vystúpeniam folklórnych a tanečných skupín. Okrem zábavy s liptovskými zbojníkmi bude k vrcholom podujatia patriť koncert skupiny Helenine oči a kuchárska show, v ktorej sa predvedú vychýrení kuchári ocenení liptovskou hviezdou. „Láska ide cez žalúdok a inak to nie je ani v prípade turistických regiónov. Liptovská kuchyňa patrí medzi najrozmanitejšie a má čo ponúknuť aj najnáročnejším fajnšmekrom. Sme radi, že aspoň kúsok z nej môžeme prezentovať na tomto podujatí a návštevníkov Liptova inšpirovať aj k objavovaniu gastronomických krás,“ konštatuje Ján Strachan, majiteľ Hotela Koliba Strachanovka v Jánskej doline.  „Naša kuchyňa nikdy nebola a nie je len o bryndzových haluškách a pirohoch. Okolitá príroda nám toho v každom ročnom období núka oveľa viac. Čaro našej kuchyne sa skrýva v čerstvosti, sezónnosti a kvalite. Ponúkneme preto výber nielen tradičných špecialít, ale aj niektoré novinky, ktoré zrejme ešte neochutnali ani tunajší obyvatelia,“avizuje Martin Matzenauer z Penziónu Drak.

Súčasťou podujatia v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka budú aj tvorivé dielne, v rámci ktorých organizátori neskrývajú ambíciu pokoriť jeden zo zaujímavých slovenských rekordov. „Návštevníci festivalu sa  budú môcť zapojiť do pokusu o utkanie najdlhšej štóly, vyrobiť vlastnoručne papier, upriasť niť alebo si zahrať na heligónke,“ dopĺňa Martin Hromada, vedúci oddelenie regionálneho rozvoja a kultúry mesta Ružomberok.

Deň plný pohybu a atrakcií ukončí premietanie filmu „Hodinový manžel“ v rámci Letného kina. Organizátorom podujatia je OOCR REGION LIPTOV, hlavnými partnermi podujatia sú mesto Liptovský Mikuláš, KOCR Žilinský turistický kraj, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Golden Apple Cinema Liptovský Mikuláš, St. Nicolaus. Partnermi podujatia Hotel Liptovský dvor, Hotel Koliba Gréta, Penzión Drak, Hotel Koliba Strachanovka, Kanoe Tatra Klub, Poľnohospodárske družstvo Liptovský Mikuláš, FUNsport, Rádio Liptov, TV Liptov, Mikuláš – mesačník pre všetkých občanov mesta a Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov