Domov Chopok sa opäť zelená

Chopok sa opäť zelená

20. 6. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 15.06.2015) – Verejná výzva Liptákov za krajšie hory sa stretla s pozitívnym ohlasom. Napriek pracovnému dňu sa v piatok 12. júna do čistenia Chopka zapojilo 155 ľudí, ktorí zobrali druhý najvyšší kopec Nízkych Tatier útokom z jeho severnej i južnej strany. Svahy v Jasnej sa tak opäť zelenajú a sú pripravené prijať návaly návštevníkov počas letnej turistickej sezóny.

Na Chopku sa v piatok pracovalo od Svitu do Vrútok, či lepšie povedané od skorého rána až do poludnia s pestrým obsadením. Do zbierania odpadkov sa totiž zapojili nielen jednotlivci, ale aj celé rodiny od Malaciek, cez Piešťany, Starú Turú, až po Svidník. „Účasť toľkých ľudí z rôznych kútov Slovenska nás príjemne prekvapila. Ešte viac nás však šokovalo, že s čiernymi vrecami sa po zjazdovkách prechádzali aj návštevníci z Londýna, Ostravy a Jihlavy. Je to dôkaz, že keď sa spojí ochrana životného prostredia so zaujímavým programom, o ľudí ochotných pomôcť dobrej veci nie je núdza,“ pochvaľuje si Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Snaha očistiť Chopok po zimnej sezóne oslovila všetky vekové kategórie. Zapojili sa nielen žiaci základných škôl z Liptovského Mikuláša a okolia Žiliny, no zároveň aj seniori z Klubu turistov Slovenska. „Hory mi prirástli k srdcu už pred desiatkami rokov a v našom klube rozhodne nie som jediný. Tatry sú naša pýcha, ktorú si musíme chrániť a starať sa o ňu. Toto podujatie som si preto jednoducho nemohol nechať ujsť,“ zdôveril sa predseda komisie značenia Klubu slovenských turistov Ján Dzuroška.

Najmladší účastník akcie Zelený Chopok mal sotva jeden a štvrť roka, najstarší zasa úctyhodných 75 rokov. Rukami zberačov prešli tony skál a odpadkov, ktoré zostali na svahoch počas nedávno skončenej zimnej lyžiarskej sezóny. „Počas nultého ročníka tejto akcie sme sa zamerali na zveľadenie okolia Vrbického Plesa, ale aj na svahy, na ktorých bude stáť trať počas Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní v marci budúceho roku. Spolu ide o 75 000 m2 v oblastiach Biela Púť – Jasná – Priehyba – Smer Luková (časť úseku zjazdovky Priehyba Luková),“ informuje Zuzana Bubniaková z marketingového oddelenia strediska Jasná Nízke Tatry.

Prísť do hôr sa v piatok oplatilo každému, pretože okrem príjemného pocitu a chutného obeda, nik neodišiel s prázdnymi rukami. Namiesto odpadkov im totiž deň pod Chopkom bude pripomínať pamätné tričko s logom akcie.

Vzhľadom na veľký záujem verejnosti a dosiahnutý efekt, organizátori sú už teraz rozhodnutí akciu Zelený Chopok zopakovať aj na budúci rok. Heslo podujatia „z lásky k horám myslím na budúcnosť“ sa meniť nebude a rovnako by to mohlo byť aj s počasím, ktoré tento rok vyšlo na jednotku.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov