Domov Nízke Tatry sa zmenia na arénu Sparťanov

Nízke Tatry sa zmenia na arénu Sparťanov

21. 1. 2015

(Liptovský Mikuláš, 21.01.2015) – Najťažší prekážkový beh na svete zavíta opäť na Slovensko. Už v sobotu 24. januára sa Jasná zmení na arénu, v ktorej si to medzi sebou rozdajú tisícky Sparťanov hladných po úspechu. Prvá zimná edícia populárnych pretekov Winter Spartan Sprint sľubuje nezabudnuteľné zážitky a  jedno veľké ľadové prekvapenie.

Za päť rokov existencie sa tento beh zo Spojených štátov rozšíril do Kanady, Austrálie, Južnej Kórei a viacerých európskych krajín. Po prvýkrát ho v zimnej verzii privítame aj na Slovensku pod názvom Jasná Winter Spartan Sprint. „Je to náročný pretek, ktorý preverí šikovnosť a vytrvalosť každého účastníka. Pripravili sme pre nich viac ako 15 prekážok zo snehu, ľadu a dreva. V horskom prostredí sa tento pretek uskutoční vôbec po prvý raz. Je to výzva jednak pre pretekárov, no zároveň aj pre nás organizátorov. Netajíme sa ambíciou dostať tento šport aj do programu olympijských hier. Preto sme začali hľadať krajiny, kde má ambíciu získať si veľa priaznivcov a Slovensko je jedna z nich,“ vysvetľuje Ján Čandík, riaditeľ pretekov.

Registrácia pretekárov je už uzavretá a štartová listina bude mať napokon úctyhodných 2 300 mien, z ktorých cítiť aj exotiku. Okrem Slovákov, Poliakov a Čechov, ktorých príde najviac, sa do súťaže prihlásili aj Angličania, Maďari, Nemci, Američania, Taliani, Slovinci a dokonca i jedna Austrálčanka. „Je to jedno z významných podujatí, ktoré má potenciál spropagovať Liptov vo svete. Svedčí o tom aj pestrá paleta prihlásených. Verím, že nielen prekrásne horské prostredie pod Chopkom, moderné stredisko v Jasnej, ale aj pohostinnosť Liptákov dokážu v budúcnosti pritiahnuť aj takých návštevníkov, ktorí si k nám dosiaľ ťažšie hľadali cestu,“ hovorí Petra Šuhajdová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

V Amerike sa tohto preteku zúčastňuje približne 15 000 športovcov (30% žien, 70% mužov – neplatia žiadne výhody, body sa prideľujú podľa veku), ktoré organizujú na bejzbalových štadiónoch city race. „Pretekári budú musieť siahnuť až na dno svojich síl. Viac ako 5 kilometrová trať pod Chopkom bude mimoriadne náročná a bežci sa v ťažkom teréne budú mať čo obracať, aby zvládli prekážky a nástrahy Winter Spartan Sprintu v Jasnej. Na toto podujatie sme sa dlhodobo pripravovali a môžem potvrdiť, že podujatie bude pre divákov veľmi atraktívne. Divácky zaujímavé body budú pred Happy End & Champagne Bar, na Brhliskách a na Lukovej,“ upozorňuje  Zuzana Fabiánová, hovorkyňa prevádzkovateľa strediska Tatry Mountain Resorts.

Naším horúcim želiezkom v ohni bude Peter Žiška (27), ktorý je aktuálnym majstrom Európy za rok 2014 v Spartan Race Beast (pretek na 12 a viac míľ) a líder európskej tabuľky Spartan Race. Bývalý bežec na lyžiach a atlét vždy miloval zápolenie v horskom teréne, no k tomuto športu prvý krát pričuchol až pred niečo vyše poldruha rokom. „Príprave venujem viac ako 10 hodín týždenne a zameriavam sa predovšetkým na vytrvalosť. Okrem behania však zájdem aj do posilňovne a trénujem aj silu prstov, ktorú potrebujem pri zdolávaní prekážok. V týchto pretekoch je veľmi dôležitá koncentrovanosť na úlohy, šikovnosť a dôvtip. Musím sa priznať, že práve Spartan Sprint obľubujem najmenej. Je to totiž pre vytrvalca príliš krátka trať, aby mohol ukázať všetko, čo vie. V Jasnej však nepôjde o klasický šprint a práve domáce prostredie by mohlo byť pre mňa výhodou,“ konštatuje Peter Žiška.

Zaujímavé je, že pred štartom nemajú pretekári tušenie, aká trať ich čaká – pre každého je prekvapením a výzvou zároveň. Mottom preteku je preto „ pochopíš až v cieli.“ A práve cieľ bude v Jasnej najväčšie lákadlo nielen pre súťažiacich, ale aj pre divákov. „Ako predlohu sme použili antický chrám v iónskom slohu. Celá stavba  pozostáva  zo 47 ton ľadu, ktorú zdobia 4 spartskí bojovníci. Dielo je cieľovou prekážkou pretekov,“ prezrádza vedúci sochár Adam Bakoš.

Návštevníci Jasnej budú môcť obdivovať ľadový chrám aj po skončení pretekov a zimnú atmosféru strediska bude dotvárať najmä vo večerných hodinách pod žiarou farebných reflektorov. Sparťanský duch by tak mohol pod Chopkom zostať až do konca zimnej sezóny.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov