Domov Jazz v meste

Jazz v meste

18. 1. 2015

(Liptovský Mikuláš, 18. 01. 2016) – Už najbližší štvrtok, 21. januára, mesto Liptovský Mikuláš pohltia tóny „jazzu“. V tento deň štartuje v tunajšej Redute séria koncertov pod hlavičkou Jazz v meste 2016, ktorý vznikol rozšírením letného festivalu, známejšieho pod názvom Mikulášsky jazzový festival. Vo štvrtok vystúpi slovenské, ale vo svete známe zoskupenie, AMC Trio. V ich džezovej hudbe dobrý poslucháč nájde aj prvky ovplyvnené populárnou, či vážnou hudbou, nápevmi z východoslovenského folklóru aj prírodou. Počas celého roku 2016 sa Mikulášania aj návštevníci mesta môžu tešiť na bohatý kalendár koncertov, ktorých spoločných menovateľom bude kvalitný džez.

Zámerom Mikulášskeho jazzového festivalu bolo už od jeho prvého ročníka ponúknuť kvalitný džez vo všetkých jeho formách a spopularizovať tento hudobný žáner. „Koncerty pod hlavičkou nášho festivalu sme začali organizovať na rôznych miestach na Liptove v roku 2000 a výsledkom vyše 15-ročného úsilia je viac ako stovka zorganizovaných koncertov a účasť 305 rôznych hudobníkov z celého sveta. Už najbližší štvrtok štartuje 12. ročník festivalu a bude prebiehať prakticky počas celého roka,” povedal Martin Budaj, PR, marketing a spoluorganizátor festivalu.

Vo štvrtok vystúpi AMC Trio. Toto hudobnícke zoskupenie, ktoré si budovalo svoj hudobný základ v mainstreamovom jazze, je na scéne už okolo dvadsať rokov. Tvoria ho klavirista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stanislav Cvanciger. AMC TRIO nie je typickým triom jedného lídra, ani dokonca typickým triom. Je to skôr komunita troch rovnocenných členov, ktorých vzájomná odlišnosť sa spája do zvláštneho celku, aby takto ešte viac vynikla ich vzájomná podobnosť a prepojenosť. AMC TRIO má na konte päť štúdiových albumov, z ktorých One Way Road To My Heart získalo cenu „Radio Head Awards“ za najlepší album roku 2013 v kategórii džez.

„Džezová hudba do nášho mesta už neodmysliteľne patrí. Za jedenásť festivalových ročníkov, spolu s desiatkami samostatných koncertov sme u nás privítali množstvo skvelých hudobníkov z celého sveta. Je to jediný festival tohto žánru na Liptove. Získal si mnoho priaznivcov, pravidelných návštevníkov a podporovateľov a aj týmto spôsobom dostáva Liptov na festivalovú mapu Slovenska,“ informoval primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Liptov bude patriť džezu. Pravidelný letný festival sa bude konať opäť počas troch večerov od 29. do 31. 7. 2016. Posilnený bude o sériu klubových koncertov počas celého roka. Organizátori sľubujú až devätnástku koncertov. Nechajme sa teda prekvapiť…

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov