Prvá ferrata na Liptove

12. 9. 2019
Domov Prvá ferrata na Liptove
(Liptovské Revúce, 11. 9. 2019) – Už najbližšiu sobotu 14. septembra oficiálne sprístupnia prvú via ferratu na Liptove, teda zaistenú trasu horským terénom, ktorá je popretkávaná náročnými úsekmi, fixnými lanami či železnými stúpačkami. Ferrata Dve veže sa nachádza neďaleko obce Liptovské Revúce v oblasti zvanej Zahorovo. Ide o štvrtú ferratu na Slovensku. Rovnako bude sprístupnený aj náučný turistický chodník v tejto lokalite. Neďaleký rezort Gothal Liptovská Osada navyše v deň otvorenia ponúka aj celodenný športovo-zábavný program pre verejnosť, pričom vstup na podujatie bude najbližšiu sobotu zadarmo.

Milovníci prírody a adrenalínu majú opäť o dôvod viac navštíviť Liptov. Už v sobotu 14. septembra 2019 bude sprístupnený nový náučný chodník a najmä via ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach, neďaleko Liptovskej Osady, kde má svoje miesto atraktívny rezort Gothal. Ferrata pozostáva z dvoch dominantných skalných veží a jednej vedľajšej, ktoré sú prepojené lanovými mostami. Nachádza sa vo výške zhruba 800 m n. m. s prevýšením od 20 do 70 metrov. Skala na ferrate má vápencový pôvod a obťažnosťou sa zaraďuje podľa zvoleného terénu na mierne obťažnú trasu, ťažkú aj veľmi ťažkú trasu, takže je vhodná aj pre lezeckých nadšencov začiatočníkov aj pre skúsených vysokohorských turistov a horolezcov.

„Liptov sa vďaka ferrate Dve veže môže pochváliť svojou prvou via ferratou. Táto časť Liptova nie je natoľko známa, ale má veľký potenciál nielen zásluhou ferraty, ale aj vďaka krásne sa rozvíjajúcemu rezortu v Liptovskej Osade a neďalekým nádherným dolinám priamo pri Ružomberku. Na Dve veže sa dá dostať deviatimi ferratovými cestami s rôznymi stupňami obťažnosti a turistickým chodníkom smerujúcim na vrch mimo ferratových trás. Z najvyššieho bodu ferraty sa ponúkajú krásne výhľady na okolité vrchy Nízkych Tatier, Veľkej Fatry a tiež na Národné parky Veľká Fatra a Nízke Tatry, ktoré oddeľuje riečka Revúca,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Na Slovensku boli doteraz prístupné len tri ferraty v Malej Fatre, Slovenskom raji a v Kremnických vrchoch. Slávnostné otvorenie štvrtej slovenskej ferraty bude sprevádzať bohatý program v neďalekom rezorte Gothal Liptovská Osada. Náučný chodník a zaistenú ferratu môžu záujemcovia od najbližšej soboty využívať až do 31. januára a následne sa otvorí opäť 15. júna. Pohyb v nej je dovolený v dennej dobe od hodiny po východe slnka do hodiny pred jeho zapadnutím. Návštevníci ferraty musia byť vybavení ferratovým setom. Ten  pozostáva zo sedačky, dvoch karabín, tlmiču pádov, prilby a rukavíc. Ferratový výstup sa odporúča absolvovať v obuvi s vibram podrážkou. Záujemci, ktorí ešte nemajú s ferratami skúsenosť môžu využiť sprievodcu, ktorého zabezpečí neďaleký rezort Gothal.

„V rezorte Gothal Liptovská Osada sme sa rozhodli zapojiť do tohto projektu s cieľom napomôcť aktívnemu využívaniu voľného času v prírode, využiť naplno potenciál, ktorý ponúka okolitá nádherná príroda, zvýšiť atraktivitu liptovského regiónu pre turistov a návštevníkov a aj takto podporiť cestovný ruch. Sme presvedčení, že náš náučný turistický chodník a ferrata prispejú k zvýšeniu povedomia nielen turistickej verejnosti o biodiverzite miestneho horstva a ochrane prírody, a tak naučí ľudí viac o prírode a jej ochrane. Via ferrata je v zahraničí bežnou a obľúbenou formou horskej turistiky pre tých, ktorí chcú na horách zažiť o niečo viac adrenalínu,“ uviedol výkonný riaditeľ rezortu Gothal Michal Galica. Rezort Gothal participoval na vybudovaní štvrtej ferraty na Slovensku ako partner prevádzkovateľa ferraty – Občianske združeie Dve veže. Pri príležitosti slávnostného otvorenia ferraty Dve veže usporiada rezort Gothal Liptovská Osada vo svojom areáli celodenný športovo-zábavný program pre verejnosť aj ubytovaných hostí. Podujatie v sobotu 14. septembra bude pre širokú verejnosť bezplatné. Pripravené sú súťaže na lezeckej stene vo fitnes centre a na mobilnej lezeckej sieti bungee running, tiež ukážky prvej pomoci a záchranárskej akcie s profesionálmi zo spoločnosti FALCK, ktoré budú prebiehať v areáli Gothalu, ale aj priamo na ferrate. Deti poteší napríklad kolotoč, minidisco a vystúpi skupina Funkiez.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov