ZOO z „kopčeka“ bližšie k ľuďom

Divočina pod svetovými unikátmi

Tradičný chlad tohto materiálu bolo treba čímsi pretepliť a vdýchnuť mu nový život. K architektonickej exotike tak zrazu pribudla aj tá zvieracia a vznikol park, v ktorom si môžu návštevníci oči vyočiť. ZOOKONTAKT má od leta dvojičku, s rovnakým názvom, no množstvom netradičných vychytávok.

Veru, zvláštny rok to bol. Niektorých zastavil v rozlete a zmaril rozvojové plány, nuž a iným zase ponúkol možnosť chopiť sa šance a posunúť sa ďalej. V kontaktnej ZOO len kúsok za Liptovským Mikulášom si zvolili druhú možnosť. Keď už exotika, tak so všetkým, čo k tomu patrí. Ako je už na Liptove dobrým zvykom, opäť netradične. Susedný areál zmenšenín najznámejších svetových stavieb oživili divokými zvieratami, ktoré môžu zvedavci obdivovať počas celého roka.

Vidieť na Liptove živého leva, tigra, leoparda, pohladiť si alpaku a dostať sa na dosah k medveďovi už niekoľko rokov nie je vďaka miestnej ZOOKONTAKT nič výnimočné. Lenže, poznáte to. Ľuďom sa stále máli a potrebujú zmenu, hľadajú nové nápady a dokážu oceniť kreativitu. Niekedy len treba trošku zahriať mozgové závity, inokedy zasa pomôže náhoda. Práve ona otvorila majiteľom zvieracieho parku brány do blízkeho areálu s množstvom prekrásnych kovových zmenšením známych svetových stavieb.

Komfort pre všetkých

Hneď za vchodom do areálu sa otvára pohľad nielen na spomínané stavby a prístrešky nových obyvateľov parku, ale aj na tobogany Aquaparku Tatralandia. Mimochodom, milovníci vodných športov si mohli najnovšie prírastky zo sveta zvieracej ríše pozrieť počas celého leta, keďže obe atrakcie spája spoločný plot. Počas prázdnin tak mali možnosť zabiť hneď dve muchy jednou ranou. „Hľadali sme spôsob, ako prilákať ľudí aj po zvyšné mesiace a veríme, že spojenie prírody, architektúry a zábavy pre deti bude fungovať,“ srší optimizmom Adam Štiffel, marketingový manažér parku, ktorý sa nás ujal pri potulkách parkom. Na rozdiel od obľúbenej zoo na kopčeku, v bývalom Tatrapolise nájdu zázemie a komfort nielen návštevníci, ale aj samotné zvieratá. Medzi jednotlivými stanovišťami sú vybudované kvalitné chodníky, v strede areálu je dominantný zelený trávnatý koberec, človek si má zrazu kde sadnúť, oddýchnuť si, niečo chutné zjesť a zároveň si aj odskočiť.

Zoči-voči medveďom

Čo však robí tento park zaujímavým, sú najmä zvieratá. Hneď na úvod sme si to namierili k medveďom. Dvaja nezbednící Jogi a Bubu sú malí šibali, ktorí v priestrannej voliére, pripomínajúcej les s rúbaniskom, neprestajne stvárajú rôzne pestvá. Vďaka bezpečnostným prvkom a vyškoleným ošetrovateľom sme sa s manželom dostali až takmer do ich kuchyne. Neviem síce, či by som prítomnosť medveďov najmä v prírode vyhľadávala dobrovoľne, no v sprievode ďalších zvedavcov mi to pripadalo ako dobrý nápad. Chlpáči sú totiž na spoločnosť zvyknutí a najradšej sa aj tak hrajú a klbčia medzi sebou. Byť iba na niekoľko metrov od nich a dozvedieť sa množstvo pikantérií z ich života mi síce mierne dvihlo hladinu adrenalínu, no zároveň uspokojilo moju zvedavosť. Teraz už napríklad viem ako reagovať a čo robiť, ak takéhoto macka stretnem niekde v hore na hubách alebo pri cyklotúre. Zobrať nohy na plecia a bezhlavo utekať rozhodne nie je správna voľba.

Blízko a predsa v bezpečí

Od medveďov ma to akosi prirodzene ťahalo k šelmám. Bola som zvedavá, ako blízko sa k nim dostanem a koľko ich uvidím. Od nášho sprievodcu sme sa totiž dozvedeli, že kým v materskom areáli nad Liptov Arénou hrali doteraz prím mláďatá, tu sa na scénu opäť vrátili aj zvierací dospeláci. A poviem vám, je sa na čo pozerať. Pravda, slovo kontakt pri nich dostalo úplne iný rozmer. „Netreba ho chápať len ako dotyk, ale aj ako priblíženie sa alebo splynutie s ich prostredím,“ zoznamuje nás s novou realitou Adam a pokračuje. „Zmenili sa zákony aj situácia. Okrem toho, je tu aj bezpečnostné hľadisko, no zo zážitkov sme neupustili a snažíme sa ľudí k zvieratám stále čo najviac približovať,“ hovorí tajomne náš sprievodca. Vŕtalo mi v hlave, ako to chcú urobiť, no o malú chvíľu mi to došlo. Minuli sme Sochu slobody, bruselské

Atómium aj Eiffelovu vežu a dostali sme sa k obrovským voliéram s levmi a tigrami. Fíha, to je ale pekná rodinka, vyhŕklo zo mňa pri pohľade na osem dobre stavaných levov. Veru, do klietky k takýmto hladošom by ma určite nedostal nikto. Adam však ihneď vytušil moje obavy a v okamihu ma upokojil. „Vymysleli sme model, ktorý je kompromisom medzi tým čo bolo a tým, čo by možno niektorí odvážlivci chceli zažiť. Vpustíme vás síce do voliéry k zvieratám a budete môcť byť v ich prostredí, avšak chránení osobitnou klietkou, do ktorej sa nik iný nedostane,“ rozohnal obláčiky strachu, ktoré sa nad nami začali množiť pri pohľade na ostré tesáky hrdých levov. S pokojným vedomím aj svedomím sme tak mohli vstúpiť do ich teritória a kochať sa každým ich pohybom.

Motýle už po celý rok

Kontakt, na aký boli návštevníci kontaktnej ZOO v minulosti zvyknutí, sa však úplne nevytratil. Pri menších a oveľa menej nebezpečných zvieratách zostal takpovediac v pôvodnom znení. Najmä deti si určite rady pohladkajú mačku, zajačika či kenguru, odfotia sa s pelikánom a nechajú okolo seba behať veveričky. Zvierat však možno nájsť v parku oveľa viac, vrátane opíc, alpák a papagájov a postupne budú pribúdať ďalšie. Najmä obdivovatelia operencov sa majú na čo tešiť. „Postavili sme pre nich vtáčí dom, kde si spolunažívajú papagáje s motýľmi. Chceli sme tým nadviazať na úspech letnej motýlej záhrady, ktorá v minulých rokoch vhodne dopĺňala širokú ponuku našich zvierat. Pestrofarebná krása je od teraz dostupná celoročne a v exotickej interiérovej teplote sa ňou môžu záujemcovia kochať aj počas zimy,“ avizuje Adam Štiffel. Nuž, kto sa chce nechať unášať mágiou prírody a rád obdivuje jej výtvory zblízka, nemal by si tento zážitok nechať ujsť. Stačí sa pohodlne usadiť, približne ako v kaviarni a o chvíľu sa ocitnete v centre vyberanej spoločnosti v pestrofarebných róbach.

Pestrofarebná krása vtáčieho domu s motýľou záhradou je dostupná celoročne
a v exotickej interiérovej teplote sa ňou môžu záujemcovia kochať aj počas zimy….
Hneď za vchodom do areálu sa otvára pohľad nielen na kovové miniatúry svetových stavieb a prístrešky nových obyvateľov parku, ale aj na tobogany Aquaparku Tatralandia…

Plány s exotickým nádychom

Návštevníci si z tohto parku odnesú zážitkov viac ako dosť. Na vlastnej koži sme si s manželom overili, že exotiky sa človek nenabaží ani po niekoľkých hodinách a to sme tento raz nezobrali na výlet naše deti, pre ktoré je tento areál ako stvorený. Nielen, že za jeden deň spoznajú takmer celý svet, ale zároveň i jeho zvieracích obyvateľov. No a čo je pre detváky ešte zaujímavejšie, počas jarných a letných mesiacov sa môžu vyšantiť aj na kolotoči, člnkoch, skúsiť skok odvahy na vodnej strele a jazdu na skutočnom vláčiku. Plány však siahajú ešte ďalej a už teraz si na ne všetci robíme chúťky. „Už čoskoro by mala k súčasným atrakciám pribudnúť netopieria jaskyňa a amazonský prales s rôznymi plazmi. Pred letnou sezónou by sme chceli obnoviť aj amfiteáter a ponúkať v ňom celodennú zábavu pre veľkých aj malých,“ vytriasol z rukáva ďalšiu dávku lahôdok marketingový manažér ZOOKONTAKT Adam Štiffel. Plány sú očividne veľké a my už teraz vieme, kam sa ísť kedykoľvek počas roka zabaviť s deťmi. Veď zvieratká vždy na ne platili a som presvedčená, že ešte dlho platiť aj budú.

Plánovač Liptov