Aj Liptov žiada o pomoc Vládu SR, pomôcť môže aj verejnosť

30. 9. 2020
Domov Aj Liptov žiada o pomoc Vládu SR, pomôcť môže aj verejnosť

(Liptovský Mikuláš, 30. 9. 2020) – Situácia v akvaparkoch a na kúpaliskách je alarmujúca, kompenzácie opäť  predbehli nové opatrenia pre cestovný ruch. Slovenská Asociácia Akvaparkov, Kúpalísk a Plavární (SAAKP) odštartovala iniciatívu „Pomôžme kúpaliskám“ a žiada od Vlády SR okamžitú podporu, odškodnenie za výpadok tržieb aj zníženie DPH na služby cestovného ruchu. Zapojiť sa môžu aj návštevníci samotných atrakcií. Liptov vďaka svojim termálnym a minerálnym prameňom patrí k významným regiónom poskytujúcim služby vodného relaxu a zábavy počas celého roka. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu a výrazný pokles ekonomiky, ako aj kúpyschopnosti Slovákov, zaznamenali tunajšie vodné prevádzky pokles návštevnosti v lete v priemere o 30 %. Navyše, obmedzenia prevádzky zavedené 1. septembra 2020 spôsobili storná už zarezervovaných jesenných pobytov. Hrozí ďalšia vlna prepúšťania.

Neľahká situácia akvaparkov a kúpalísk po skončení letnej sezóny pokračuje, tentokrát s výrazne vyšším negatívnym dopadom na jednotlivé prevádzky. Po otvorení prvého akvaparku na Liptove v roku 2003 sa podarilo prenocovania v regióne zdvojnásobiť. Práve Tatralandia bola vtedy hnacím motorom turizmu, ktorý dokázal výrazne zvýšiť atraktívnosť regiónu Liptov nielen v lete, ale celoročne a vyrovnať rozdiely medzi sezónami. V regióne funguje okrem Tatralandie napríklad aj Vodný park Bešeňová, KÚPELE LÚČKY ako jediné tunajšie liečebné kúpele, vodný svet Gothal, Thermal Raj v Liptovskom Jáne a niekoľko prírodných plôch s možnosťou kúpania počas celého roka. V lete prevádzky nedokázali dosiahnuť čísla z minulých rokov či dobehnúť straty, ktoré im vznikli na jar tohto roku a aktuálna situácia sa javí ešte problematickejšie. „Na základe prieskumu, ktorý Slovenská Asociácia Akvaparkov, Kúpalísk a Plavární (SAAKP) urobila medzi svojimi členmi zostáva faktom, že akvaparky a kúpaliská zaznamenali počas troch mesiacov uzatvorenia skoro kompletný, a v júni, po znovuotvorení,  55 až 95%-ný prepad tržieb.  Túto stratu nie je absolútne možné pri celoročných prevádzkach dobehnúť.  Ak hodnotíme tri letné mesiace, členovia SAAKP zaznamenali 30%-ný pokles tržieb a prepad v návštevnosti až o 31 %,“ hodnotí letnú sezónu prezident SAAKP Gabriel Somogyi. Cestovný ruchu bije na poplach. Cez svoje združenia či asociácie dlhodobo upozorňuje na problémy, ale je stále na okraji záujmu Vlády SR. Cestovný ruch dáva na Slovensku prácu viac ako 160 tisícom zamestnancov.  K 15. septembru 2020 stratilo prácu 20 tisíc ľudí pracujúcich v tomto odvetví a v dôsledku aktuálnej ekonomickej situácie sa počíta s ďalšími, ešte rozsiahlejšími prepúšťaniami. Liptov celoročne žije najmä z cestovného ruchu, takže v ohrození sú celé rodiny.

„My nehovoríme len o zamestnancoch v samotných vodných prevádzkach. My hovoríme o pyramídovom efekte na cestovný ruch v regióne. Keď nepríde návštevník povedzme do akvaparku, tak sa neubytuje v penzióne, nedá si večeru v reštaurácii či kávu v tunajších kaviarňach, nenavštívi lokálne múzeum, neochutná regionálnu špecialitu, domáci kváskový chlieb z malej pekárne, nenakúpi si typické regionálne darčeky pre svojich známych,“  zdôraznila riaditeľka  Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

„Aktuálny stav je alarmujúci, a preto dnešným dňom spúšťame iniciatívu „Pomôžme kúpaliskám“.  Iniciatíva vyzýva predovšetkým obyčajných ľudí, rodiny s deťmi ako aj všetkých návštevníkov akvaparkov, kúpalísk a plavární, aby pomohli svojim obľúbeným kúpaliskám prežiť.  Počas najbližších dvoch týždňov budú môcť návštevníci kúpalísk podpísať a vkladať do pripravených zberných schránok pohľadnice, ktoré sú adresované priamo Predsedovi vlády SR, Igorovi Matovičovi“ spresňujú detaily iniciatívy členovia prezídia SAAKP.

Prostredníctvom tejto iniciatívy požadujú od Vlády SR zavedenie nasledovných opatrení:

  • Zavedenie poukazov na návštevu turistických a športových zariadení, akými sú kúpaliská, wellness zaradenia, masážne centrá ale aj lyžiarske vleky a posilňovne;
  • Grantové schémy s podporou Európskej únie na modernizáciu a zatraktívnenie stredísk cestovného ruchu;
  • Zníženie sadzby DPH na 10% na všetky služby cestovného ruchu vrátane gastra;
  • Odškodnenie za výpadok tržieb počas mesiacov, keď museli byť prevádzky cestovného ruchu povinne zatvorené.

„Obmedzenie kapacity na 1000 osôb platné od začiatku septembra je pre nás tiež obrovský limit. Vôbec nezohľadňuje veľkosť nášho areálu a výrazne znevýhodňuje veľké akvaparky, ktoré majú vysoké prevádzkové náklady a v dôsledku opatrení budú mať obmedzené tržby. Reštrikcie spojené s cestovaním mali tiež okamžitý negatívny ekonomický dopad na odvetvie cestovného ruchu. Niektoré prevádzky rekreačného kúpeľníctva prišli zo dňa na deň o vyše 80% všetkých svojich klientov.  Už zakúpené jesenné a zimné pobyty začali zákazníci masovo stornovať, v lepších prípadoch presúvať na iný termín“ informuje 1. viceprezident SAAKP a riaditeľ vodného parku Bešeňová Peter Kolenčík.

„Aj keď sa tretí kvartál počtom pobytových dní priblížil predchádzajúcim rokom, strata v príjmoch je tak výrazná, že ju v žiadnom prípade nebude možné dohnať. Otázna je aj situácia v poslednom kvartáli roka, ktorú je veľmi ťažké predpovedať,“ uzavrel marketingový manažér KÚPEĽOV LÚČKY Peter Mičko.

Liptáci veria, že si ich Vláda SR všimne, tiež že iniciatívu podporia aj samotní návštevníci regiónu a hlavne, že sa podarí uchrániť pracovné miesta v cestovnom ruchu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov