TS_Na Liptove mrzne

24. 7. 2019
Domov TS_Na Liptove mrzne

(Liptovský Mikuláš, 24. 7. 2019) – Na Liptove klesli teploty až k mínus 130 stupňom. Môže za to celotelová liečba chladom, ktorá je dostupná už aj v regióne pod Chopkom. Kryoterapia je moderná liečebná metóda, ktorá využíva účinky extrémne nízkych teplôt. Ľadový adrenalín si radi doprajú športovci, ale tiež ho využívajú ľudia s reumatickými problémami a poúrazovými stavmi či s oslabenou imunitou. Bezprostredne vedľa seba tak môžu návštevníci Liptova užívať účinky horúcej termálnej vody v akvaparku aj enormný mráz, keďže kryoterapia našla svoje miesto v Liptov Aréne vedľa obľúbenej Tatralandie.

Najchladnejšie miesta na našej planéte sa nachádzajú niekde za Uralom. Každý kto žil v presvedčení, že nenájde nič chladnejšie ako Jakutsk, kde teplota pravidelne atakuje 70 stupňov pod bodom mrazu, bude na Liptove vyvedený z omylu. Okrem toho, že tu mrzne aj v lete, tak tunajší mráz lieči. Môže za to kryoterapia, teda liečba chladom, ktorá si našla svoje miesto v regióne, ktorý návštevníci oceňujú nielen pre krásnu horskú prírodu, termálnu vodu aj rozvinutú infraštruktúru cestovného ruchu.

„Pred vstupom do kryokomory je potrebné absolvovať krátke lekárske vyšetrenie, na základe ktorého náš lekár alebo zdravotný pracovník posúdia či je telo schopné zvládnuť terapiu chladom. Na začiatku naši klienti vstupujú do predsiene, v ktorej je teplota -60 stupňov a pobyt v nej trvá približne pol minúty. Nasleduje presun do hlavnej kryokomory, kde teplota dosahuje až -130 stupňov. Po opustení našej kryokomory terapia nekončí. Nastáva fáza zohrievania sa, kedy sa naši návštevníci venujú intenzívnemu cvičeniu a to minimálne 20 minút. U nás odporúčame pohyb na bežiacom páse, na stacionárnom bicykli, taktiež švihadlo či aktívne kardio cvičenie s vlastnou váhou,“ povedala prevádzkarka Kryocentra Liptov Žaneta Paprčiaková.

Kryoterapia je obľúbená aj u športovcov. Uvoľnenie svalstva a zvýšenie hladiny endorfínov umožňuje vyššiu efektivitu rehabilitácie. Terapiou športovci zvyšujú svoju vytrvalosť, odolnosť voči únave a záťaži a zlepšujú svoju presnosť myslenia. Terapia chladom tiež zvyšuje výkon a kondíciu organizmu. V Liptovskom Mikuláši ju využívajú aj tunajší futbalisti MFK Tatran a obľúbený hokejový brankár Ján Laco.

„Liptov je regiónom najmä aktívneho oddychu. K tomu patrí aj potreba venovať sa telu, reagovať na jeho potreby, predvídať, regenerovať aj liečiť ho. Na Liptove máme skvelé možnosti v Kúpeľoch Lúčky, ktoré majú liečivú termálnu, minerálnu vodu a ponúkajú chorým aj zdravým ľuďom ideálne možnosti liečenia či prevencie. Odteraz pribudla aj kryoterapia, ktorá dopĺňa ponuku regiónu o terapiu mrazom,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Kryotrapia v Liptov Aréne je otvorená od pondelka do soboty v čase od 17,00 do 19,00. Už v časoch starých Egypťanov malo pôsobenie chladu na ľudský organizmus pozitívne účinky. Chlad využívali na zmiernenie bolestí pri zraneniach či opuchoch alebo pri zápalových procesoch. S pokrokom techniky začali vedci skúmať pôsobenie veľmi nízkej teploty na organizmus človeka a kryoterapia, ako ju poznáme dnes, vznikla začiatkom 20. storočia.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov