Domov Miliónový Liptov

Miliónový Liptov

2. 3. 2017

(Liptovský Mikuláš, 02. 03. 2017) – Liptáci sú opäť miliónoví. Dva roky po sebe vybrali daň z ubytovania, ktorá presiahla milión eur. Rekordérom vo výške vybranej dane je obec Demänovská dolina a po nej mesto Liptovský Mikuláš. Liptov dlhodobo potvrdzuje svoje miesto medzi špičkou slovenského turizmu a je vzorom v efektívnom výbere dane a odbúravaní čierneho ubytovania. Výber dane predstavoval za rok 2016 viac ako jeden milión stotridsaťpäťtisíc eur, čo predstavuje medziročný nárast viac ako sedem a pol percenta.

Liptáci od roku 2011 vyhodnocujú výber dane z ubytovania regionálne vďaka existencii Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov. Za toto obdobie sa im podarilo zefektívniť výber dane a zvýšiť jej výber až o viac ako dvesto percent. „Výber dane z ubytovania je veľmi dobrý indikátor úspešnosti nášho regiónu. Pozitívny je najmä fakt, že sa nám darí výber dane zvyšovať dlhodobo. Medziročne sme si polepšili o 7,66 percenta a celkový výber dane predstavoval až 1 135 440 eur. Obce a mestá aj takto dokazujú, že sa im darí odbúravať takzvaných čiernych ubytovateľov, ktorí sa priživujú na cestovnom ruchu a často krát kazia imidž regiónu zlou kvalitou služieb a nereálnymi cenami,“ povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Najlepší výber dane sa podaril už tradične v Demänovskej Doline, ktorá vďaka horskému stredisku Jasná Nízke Tatry zaznamenáva v letnej a najmä v zimnej sezóne obrovskú návštevnosť a výbornú vyťaženosť ubytovacích kapacít. Výber dane tu predstavoval za rok 2016 viac ako 387 tisíc eur. Druhý Liptovský Mikuláš, s výberom dane cez 208 tisíc eur, dosiahol výber vyšší o 12,7 percenta a obľúbený Liptovský Ján vybral daň vo výške viac ako 182 tisíc eur, čo je medziročný nárast až 15 percent.

Za pozitívnymi číslami treba vidieť kvalitné služby, dobrý a najmä cielený marketing regiónu, prispeli aj podmienky vo svete, z ktorých ťažia práve bezpečné destinácie, ku ktorým patrí aj Slovensko. Liptov sa tiež teší z toho, že mu rastie podiel klientov, ktorí sa do regiónu opätovne vracajú vďaka komplexnej ponuke regiónu v lete aj v zime, pestrosti ponúkaných služieb a tiež zaujímavým projektom akými sú napríklad rodinné Poklady na Liptove, vernostný systém Liptov Region Card či široká škála podujatí počas celého roka. Mestské a obecné kasy si polepšili. Vďaka spolupráci samospráv a podnikateľov, tak môže oblastná organizácia počítať s financiami, ktoré napomôžu cestovnému ruchu v regióne.

„Rast je pre nás obrovský záväzok, lebo sú za ním ľudia, ktorí využívajú služby regiónu aj ľudia, ktorí za tým všetkým čomu hovoríme cestovný ruch stoja. Vďaka pozitívnym číslam sa opäť naši klienti môžu tešiť na atraktívne podujatia, bezplatnú prepravu Ski, Aqua a City Bus-mi, novú infraštruktúru pre turistov aj cykloturistov a samozrejme budeme realizovať aj marketingovú kampaň Liptova na tradičných troch, ktorými sú Slovensko, Česko a Poľsko, ale tiež Pobaltie a rusky hovoriace trhy, Veľká Británia a Škandinávske krajiny“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Vďaka nárastu vybranej dane môžu Liptáci získať aj vyššiu dotáciu od štátu na podporu aktivít v cestovnom ruchu. Ak prejde podľa plánu schvaľovací proces s ministerstvom, očakávajú dotáciu vo výške takmer 900 tisíc eur. Prostriedky sa efektívne vrátia do cestovného ruchu, aby systém fungoval a generovali sa ďalšie rasty.

Dlhodobý rast regiónu vyvoláva tlak na ubytovacie kapacity. Preto na Liptove čoskoro pribudnú nové lôžka, ktoré by mali napomôcť riešeniu nedostatku kapacít v exponovaných termínoch a udržať rast.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov