Domov Liptáci lákajú z hôr do mesta

Liptáci lákajú z hôr do mesta

24. 6. 2015

(LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, 24.06.2015) – História, kultúra, tradície a zvyky, ale aj zábava, tanec, dobrá hudba a svetový šport. Aj takúto podobu bude mať leto v Liptovskom Mikuláši, ktorý sa návštevníkom predstaví v novom šate. Pred sezónou totiž skrášlili historické centrum mesta a pre turistov pripravili program, ktorý ich z hôr určite priláka aj medzi ľudí. Metropola Liptova je zároveň jednou z dominánt regiónu, kde budú môcť rodiny s deťmi zabojovať o hodnotný poklad.

Dovolenka v Nízkych Tatrách už nebude len o vode a kopcoch, ale aj o zábave a poznávaní. Na Slovensku totiž nie je veľa miest, ktoré v sebe snúbia bohatú históriu a kultúru a zároveň dokážu návštevníkom ponúknuť aj výdatnú dávku zábavy. „Jedným z dlhodobých zámerov nášho mesta v oblasti cestovného ruchu je oživenie historického centra. Podobne, ako v iných kútoch Slovenska, aj v metropole Liptova je výkladná skriňa mesta práve jeho centrum, ktoré každoročne láka najviac turistov. Z tohto dôvodu sme sa zamerali na desať najväčších lákadiel, na ktorých chceme postaviť úspech letnej sezóny,“ informuje primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

V tejto súvislosti pre návštevníkov pripravili nové prehliadkové trasy, ktoré predstavia to najlepšie z histórie a súčasnosti mesta. „Turistom ponúkneme to najtradičnejšie, čo k mestu oddávna patrí – syry, bryndzu, oštiepky, likéry, kvalitné kože a výrobky z nich.  Zavedieme ich na miesta, kde kedysi budovali a úspešne viedli svoje prevádzky životaschopní mikulášski podnikatelia, ale dozvedia sa aj to, ako sa darí ich nasledovníkom, dnešným moderným spoločnostiam a podnikom,“ vysvetľuje Jana Piatková, riaditeľka Informačného centra mesta Liptovský Mikuláš.

V rámci spoznávania historických skvostov sprievodca návštevníkov dovedie k najväčším turistickým atraktivitám mesta, a tak sa dozvedia mnoho zaujímavostí o synagóge, Centre Kolomana Sokola, Múzeu Janka Kráľa, Liptovskej galérii P. M. Bohúňa či Fontáne Metamorfózy. Sprievodcovské služby zavedú záujemcov aj do Kostola sv. Mikuláša. Ich oficiálne otvorenie je pripravené už na tento piatok 26. júna o 15.30. Prehliadka interiéru kostola so sprievodcom pokračuje koncertom gitarového dua Jókaiová, Hnat. „Sprievodcovské služby v najstaršej pamiatke mesta a zároveň najväčšej ranogotickej stavbe Liptova budú každý pracovný deň v slovenskom i anglickom jazyku od 14:00 do 16:30. K jeho pozoruhodnostiam patria tri gotické tabuľové oltáre, nádherné vitrážové okná či kamenná krstiteľnica z roku 1490,“ dopĺňa Jana Piatková.

Liptáci chcú návštevníkov toto leto prilákať nielen do hôr, ale aj do mesta. V tejto súvislosti pre nich pripravili aj niekoľko atraktívnych podujatí, ktoré sa pohrajú so všetkými zmyslami turistov. „Novinkou bude gastronomický Liptov Fest, ktorý pošteklí najmä chuťové poháriky a prevedie ľudí bohatou históriou a súčasnosťou regionálnej kuchyne. Nebude chýbať ani tradičné Mikulášske leto, ktoré je plné atraktívnych podujatí – milovníkov hudby určite zaujme Street music night a Mikulášsky jazzový festival, obľúbené Hudobné stredy pri fontáne Metamorfózy či Filmové štvrtky. Športovci si zase prídu na svoje pri populárnom behu Night Run a júlovom Svetovom pohári vo vodnom slalome. Vďaka týmto podujatiam a otvoreniu nového cyklochodníka na brehu Váhu by sme chceli predstaviť Liptov nielen ako horskú, ale aj mestskú destináciu, v ktorej to po celý rok žije,“ pozýva Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Turisti sa o tom najlepšom z mesta po novom dozvedia už na železničnej stanici, kde pre nich otvorili infopult s informáciami z prvej ruky. Cesta do historického centra Liptovského Mikuláša tak bude jednoduchšia ako kedykoľvek predtým.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov