SAUNOVÉ RITUÁLY

Domov SAUNOVÉ RITUÁLY

Magický svet horúcich príbehov

Ešte pred niekoľkými rokmi bolo saunovanie v našich končinách doménou úzkej skupiny fanúšikov horúceho vzduchu. O jeho blahodarných účinkoch niet pochýb, no vysoké teploty, k tomu predsudky o nahote a často i samotné prostredie mnohých odrádzali. Nápad priniesť šou aj do intímnych miestností wellness centier však na Slovensku vyvolal revolúciu v saunovaní. Jej epicentrom je Vodný park Bešeňová, nielen cez deň, ale aj v noci.  

Teplo, to je moje. Mám ho rada na všetky spôsoby, s rôznymi vôňami, vlhkosťou vzduchu a v prostredí, kde si ho viem dosýta užiť. Aj preto zbožňujem leto a horúce dni, keď sa pri vode nabíjam slnečnou energiou. Domáca realita nám však dopriala aj nemálo studených mesiacov, vtedy sa núka buď vzdialená, alebo tá naša slovenská exotika. Tento raz sme spolu s dobrou priateľkou stavili na tú liptovskú a dopriali sme si k nej aj niečo navyše.

Horúco aj na Liptove

O Vodnom parku v Bešeňovej sme toho v poslednom čase počuli neúrekom. Oslovil nás však nápad, ktorý dokáže zabiť dve muchy jednou ranou – môžeme si pri ňom oddýchnuť a zároveň zažiť niečo doslova horúce. Jeden zo studených jesenných víkendov sme sa preto rozhodli preniknúť do tajov saunových rituálov. Obe totiž zastávame názor, že raz vidieť je lepšie, ako stokrát počuť. Len čo sme sa vybalili, vhupli sme do prichystaných bielych županov a namierili sme si to priamo do wellness zóny. Mali sme šťastie, pretože v Saunovom dóme sa práve chystal Mystický rituál. Spolu s ostatnými sme si našli miesto na priestranných drevených laviciach a vnorili sa do kúzelného sveta, v ktorom sa miešajú arómy s horúcim vzduchom a intímne osvetlenie so zmyselnou hudbou a šikovnosťou saunamastra. Zvyčajne plynú minúty vo vysokých teplotách pomalšie ako obyčajne, no tých desať rituálových ubehlo rýchlo, ako kvapky potu stekajúce po našich telách. Zniesli by sme určite aj viac, no aj v saune treba vedieť, kedy má človek dosť.

Divadlo v saune

Hosťom, prijímajúcim energiu rituálu a pasívne čeliacim nárazom horúceho vzduchu sa to povie, lenže byť v koži saunamastra by sa zrejme nechcelo nikomu. Tobôž, keď je to útla žena. Teda aspoň nám dvom určite nie. Vydržať to v tematickom kostýme a obratne točiť uterákom pri teplote atakujúcej 90 stupňov chce nielen tréning, ale aj odvahu. Ako sa to vôbec dá zvládnuť, pýtame sa zvedavo hneď po našom prvom saunovom predstavení. „Ten horúci vzduch, ktorý sála z pece, smeruje priamo na mňa, takže je to náročné, ale je to o zvyku. Už to robím rok a nerobí mi to problém. Opakovaním sa to dá naučiť a okrem toho, kostým čiastočne izoluje telo od tepla,“ lapá po dychu do nitky mokrá Zdenka. Po sprche, ochladení v bazéne a doplnení tekutín nám začalo vŕtať v hlave, odkiaľ do našich končín prišiel tento nový saunovací trend. Veď stretnúť v týchto priestoroch lyžiara, hokejistu, gladiátora, ľudové tanečnice, prípadne kúzelníka a k tomu si dopriať ešte aj metličkovanie či peeling je u nás stále skôr rarita, ako pravidlo.

Zážitok pre všetky zmysly

Po inšpiráciu si vraj vyznávači tejto kultúry pred rokmi odskočili do Rakúska a Talianska, kde majú vďaka saunamastrom na zbavovanie sa škodlivých látok z tela inovatívny pohľad. „V klasickej saune sa potíme len 10-15 minút bez hlbšieho zážitku. Keď však k tomu čosi pridáme, doprajeme pohladenie nielen telu, ale zároveň aj duši. Razom z toho vznikne divadlo, ktoré si hostia vychutnajú každým pórom kože,“ vťahuje nás do magického sveta horúcich príbehov Peter Kolenčík a pokračuje. „Pomocou aromaterapie a parných nárazov dáva saunamaster každému rituálu jedinečnú atmosféru a pre klientov je to nezabudnuteľný zážitok,“ ešte viac navnadil našu chuť pokračovať v tomto dobrodružstve krstný otec saunových rituálov v Bešeňovej. Tie denné si môžu návštevníci vodného parku užívať každý deň popoludní, no pondelok zasvätili tichu, ktoré by malo liečiť aj v saune. Napokon, ani stará dobrá klasika nie je na zahodenie. Lenže, kto raz vyskúša saunovú šou, k tichu v saune sa bude vracať veľmi ťažko. My sme na to prišli svorne hneď po prvom rituáli a to nás hlavný chod ešte len čakal.

Exotické nočné dobrodružstvo

Osud to tak chcel, že sme natrafili na víkend, keď bola vo vodnom parku na programe noc saunových rituálov. Štyri hodiny intenzívneho saunovania s jedenástimi predstaveniami, rôznymi procedúrami a peelingom. Viac nám nebolo treba. Ihneď sme si kúpili lístky a na druhý deň netrpezlivo čakali, kým v celom areáli zavládne ticho a pod rúškom noci si budeme môcť vychutnávať jedinečnú atmosféru nočného saunovania. Absolvovať celé menu za jeden večer sa neodporúča, preto sme si starostlivo vyberali, na úvod pocitovo a podľa témy, neskôr aj podľa samotných saunamastrov. Každý z nich má totiž jedinečný štýl, techniku, prácu s esenciami a samozrejme, aj druh humoru, na ktorý sme predtým v podobných zariadeniach neboli zvyknuté. Kým inde by za vravu v saune nemilosrdne karhali, v Bešeňovej práve naopak. „Správny saunamaster musí hostí privítať, vysvetliť pravidlá hygieny a predstaviť svoj rituál. Ak sa mu podarí vtiahnuť divákov do deja, zabaviť ich a zároveň zásobiť dostatkom horúceho vzduchu, všetci budú odchádzať spokojní,“ dal nám nahliadnuť do horúceho hrnca novej profesie u nás Peter Kolenčík. Veru, mal pravdu. Už len sledovať vírenie vzduchu uterákmi ma fascinovalo natoľko, že si toto umenie občas skúšam doma po sprchovaní. Pravda, s oveľa menším úspechom, ako majstri tohto umenia, ktorí Bešeňovú i celé Slovensko pravidelne reprezentujú na rôznych medzinárodných súťažiach.

Lepšie ako v televízore

Po viacerých porciách tepla nám prišlo vhod osvieženie pri peelingu v soľnej saune a odpočinok v Átriu. Aby však oddychu a ticha nebolo príliš, treba sa vrátiť na ďalšie rituály. Báhtorička, Anjeli a démoni či Pozdravy z Ruska dokážu dostať hostí do varu. Chvíľami sme sa cítili ako pred televízorom, na prepínanie programu chýbal už len diaľkový ovládač. Sympatické na ňom bolo, že jeho tvorcovia nezabudli ani na tradície, ktoré dokázali podať veľmi citlivo a emotívne. Nádych exotiky zasa priniesol do sáun sympatický Haiťan Jean, ktorý síce zapustil korene u nás, no stále mu vŕta v hlave prezidentský úrad v rodnej krajine. So slovenskou ženou a európskymi skúsenosťami má zaiste veľké šance stať sa hlavou štátu. Úplným vrcholom však bol rituál v podaní dvojice saunamastrov, ktorí výkonom a prevedením značne zvýšili nielen adrenalín hostí, ale aj teplotu v saune. Na vlastnej koži sme si tak mohli vyskúšať všetky chute kvalitného oddychu v horúcom vzduchu. Zároveň sme sa utvrdili, že v saune nemusí byť vždy len hrobové ticho. K pravému rituálu totiž neodmysliteľne patrí dobrá nálada, zábava a na záver bujarý potlesk. Teda niečo, čo v našich wellness centrách doteraz absentovalo. Na dobré sa však zvyká vždy akosi jednoduchšie. Nabité energiou z exotického víkendu preto už teraz rozmýšľame, kam sa v zime vybrať za ďalšou porciou tepla. Hádajte, ktorá lokalita nám najčastejšie behá po rozume. Žeby sme nabudúce vyskúšali Tatralandiu?

ROZHOVOR NÁJDETE V TATRY MAGAZÍNE ZIMA 2019/2020.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov