SOJKA RESORT

Domov SOJKA RESORT

Oáza s belgickým šarmom

Pokoj, pohoda, dobrá nálada, k tomu milý personál a skvelé jedlo. To všetko relatívne ďaleko od ruchu mesta, či turistických atrakcií. Pre tých, ktorí vyhľadávajú gastronomické zážitky v lone prírody, ideálna voľba. Tradičný kút Slovenska s jemnou štipkou Beneluxu stojí za ochutnanie na všetky spôsoby. Stačí sa za ním vybrať do Malatín. Záruka kvality nesie meno Sojka Resort.

Pôvodne to mal byť kúsok Bali na severe Slovenska, neskôr si však bankár Gerdi Vanfleteren povedal, že Liptov nie sú trópy a rozhodol sa ísť vlastnou cestou. Ako sa však belgický finančník vôbec dostal do našich končín?  Najskôr to bola len krásna príroda, ku ktorej sa neskôr pridala ešte krajšia východniarka Silvia. K úplnej spokojnosti to chcelo už len drobnosť, podnikateľskú víziu a plán, ako ju zrealizovať.

Gerdi si uvedomil, že naše služby pokrivkávajú a preto sa rozhodol, že vo svojom hoteli to skúsi inak. Namiesto turistických ťahákov si vybral odľahlé miesto, stále však v blízkosti hôr a vody. Pôvodne chcel z úveru postaviť malý rezort, ktorému dominuje reštaurácia, bazén a niekoľko malých domčekov. Podarilo sa, a aj keď balijský model mierne upravili, dnes je z  Sojka Resort miesto, kam sa radi vracajú všetci nároční hostia.

Nápor na všetky zmysly

Za štrnásť rokov sa toho zmenilo dosť a kapacita hotela sa rozrástla na dnešných 250 lôžok. K reštaurácii a domčekom pribudol kemping, ktorý zrubovými obkladmi dizajnovo zapadá do tradičného konceptu. Nuž, vidno, že aj cudzinec sa môže zamilovať do nášho folklóru a dať mu nový nádych. S priateľom nás zaujímalo, či sú chýry o pohostinnosti a skvelej kuchyni  pravdivé a v jedno jesenné popoludnie sme sa vybrali na „inšpekciu“. Tradície sa v Sojke rozhodne nedajú prehliadnuť a odrážajú sa najmä v použitých materiáloch, ktorým dominuje kameň a drevo. Kde inde prísť tomuto štýlu pod kožu, ako práve v spomínanej reštaurácii, ktorá je srdcom a zároveň aj dušou celého rezortu.

Už prvý dotyk s ňou naladil naše zmysly na príjemný zážitok. Podmanivá hudba a zariadenie, ktoré pohladí oko, boli len začiatok, vzápätí sme sa mohli začať naplno venovať tým chuťovým a čuchovým. Samozrejme, na tradičný spôsob, a to aj napriek zahraničnému vplyvu. K prieniku chutí s Beneluxom však predsa len dochádza – vďaka širokej ponuke belgických pív. „V ponuke ich aktuálne máme až šestnásť, čím sa odlišujeme od iných zariadení. No iní sme aj v ďalších ohľadoch. Kým ostatní sa ťahajú k akvaparkom a lyžiarskym svahom, my sme sa vybrali inou cestou a rozhodli sme sa pre prírodu a pokoj mimo centier cestovného ruchu,“ privítal nás riaditeľ Sojka Resort Milan Gemzický.

Kvalita „až“ na prvom mieste

Nečakali sme, že príjemná atmosféra v reštaurácii a milý personál sa nám dostanú pod kožu už po takej krátkej chvíli. Naši známi očividne nepreháňali a zdá sa, že človek nemusí byť veľavážená osobnosť, aby sa oňho postarali ako o kráľa. „Koncept je od začiatku postavený na kvalite poskytovaných služieb. V dnešnej dobe sú ľudia zvyknutí cestovať a zároveň ochotní merať aj dlhšiu cestu, ak vedia, že u nás nájdu špičkový servis,“ zdôrazňuje zhovorčivý šéf hotela. „Základ všetkého je majiteľ, jeho vízia a skvelý personál, ktorý je vyškolený a neustále motivovaný. Aj vďaka výbornej atmosfére sa nám preto vyhýbajú problémy s fluktuáciou, ktorým čelí väčšina podobných zariadení cestovného ruchu,“ udrel klinec po hlavičke. Dnes už totiž nestačí mať len kopec nápadov, bez optimizmu a porozumenia to jednoducho nejde. Zároveň však v Sojke trvajú aj na dodržiavaní vysokých štandardov. Ako absolventka Hotelovej akadémie viem, o čom hovorím.

Chýry, ktoré letia do sveta

Len čo sme sa prebrali z príjemného šoku po prvých minútach v reštaurácii, začali sme analyzovať ostatných návštevníkov. Viacerí totiž prišli do Sojky očividne z väčšej diaľky, ako my. O príleve izraelských turistov na Liptov sme už počuli, no jazyk susedov pri vedľajšom stole bol pre nás veľká neznáma. „Sú to Belgičania a hovoria po flámsky,“ vyriešil našu dilemu Milan Gemzický a pokračoval. „Stará múdrosť hovorí, že dve tretiny úspechu sú pozitívne referencie. Na začiatku sme preto museli presvedčiť dobrými službami a vďaka Gerdimu sme využili znalosť trhu v krajinách Beneluxu.

Práve táto klientela nám pomohla v prvých rokoch a postupne sa na ňu nabaľujú aj ďalší návštevníci. Napriek pomerne početnému zastúpeniu Belgičanov a Holanďanov, gro našich hostí pochádza zo Slovenska“. V rovnakom momente nám napadlo to isté. Ak sa sem vracajú gurmáni zo zahraničia, zrejme sme na dobrej adrese. S jedálnymi lístkami v rukách sme preto začali spriadať náš degustačný plán.

Zelenina na štyri sezóny

 Ako prvé sa nám ocitlo v rukách jesenné menu, štíhle, výstižné a úderné. Nebolo treba dlho rozmýšľať a bez problémov sme si v okamihu vybrali, na čo sme mali práve chuť. Pomôcť v rozhodovaní nám prišiel aj šéfkuchár Ivan Danko, ktorý sezónny jedálny lístok zostavuje štyrikrát ročne, vždy najmä podľa dostupnosti zeleniny. „Úspech našej kuchyne je postavený na kvalite surovín. Dávame si veľmi záležať na tom, čo a od koho kúpime. Okrem kvality sa zameriavame aj na ekológiu. Preto sme úplne vylúčili palmové oleje, čím bojujeme proti ničeniu pralesov,“ príjemne nás prekvapil v našich podmienkach netradičnou informáciou. „Tejto línie sa držíme, no aby sme našim hosťom gastronomické zážitky trochu spestrili, každý letný víkend ponúkame exkurzie do medzinárodných vôd. Najmä hostia s dlhším pobytom tak dostanú nový chuťový impulz a načrú napríklad do francúzskej, talianskej, ruskej alebo americkej kuchyne,“ pokračoval v rozprávaní.  Na svoje si však prídu najmä milovníci mäsa na rôzne spôsoby.

Divina na Hubertov spôsob

Už len nápadité názvy pokrmov z hovädzieho alebo bravčového, z hydiny alebo diviny u nás spustili Pavlovov reflex. Komu by už len nenarobilo chute jelenie stehno špikované mrkvičkou s levanduľovými knedľami a brusnicovou omáčkou, ikonický steak Magura, prípadne u Liptákov obľúbená jahňacina. Nuž, neodolali sme a nechali sme vyniknúť umeniu majstra domácej kuchyne, ktorý pre hostí pripravil menu s názvom Hubertove hody.

„Nešli sme tradičnou cestou kačacích a husacích hodov, ale rozhodli sme sa dať prednosť pokrmom z jeleňa, srnca a diviaka. Jedálny lístok obmieňame najmä podľa dostupnej zeleniny a veľký dôraz dávame aj na klientov z rôznymi dietetickými obmedzeniami. Žiaľ, je to problém dnešnej doby a z desiatich ľudí musíme až ôsmim z nich špeciálne upravovať stravu. Aj to je jeden z dôvodov, prečo hrá v našej ponuke dôležitú úlohu práve zelenina,“ zaskočil nás nemilým zistením Ivan Danko. Namiesto rozprávania sme ho však nechali variť a verte, oplatilo sa.

Stačí prekonať predsudky

Po chvíli sa na našom stole objavili dva taniere plné lahôdok, ktoré najskôr potešili oko, následne nos a čochvíľa i jazyk. Dômyselné kombinácie, estetické variácie i skvelé chute v kombinácii s belgickým pivom nás dostali do gastronomického tranzu, v ktorom sme zotrvali po zvyšok večera. „Divina, ktorú u nás pripravujeme, je  chutná, zdravá a kvalitne urobená. Je to čisté, krásne mäsko a som rád, že na to postupne prichádzajú aj naši hostia. Je len škoda, že to tak nie je aj v prípade jahňaciny, ktorej sa ľudia zrejme boja. Je to, pritom, najčistejšie mäso. Ovečky predsa žijú na lúke a nejedia nič nezdravé, preto sa toho netreba báť. Ak jahňacinku naložíte do mlieka a pripravíte ju tak, ako sa má, dokáže si na nej pochutnať aj najväčší fajnšmeker,“ pozná fígeľ ako sa vyhnúť typickej aróme šéfkuchár Ivan Danko. V kombinácii s tymianom, vyprážanými cibuľovými krúžkami, zemiakmi na cibuľke s bryndzou to rozhodne nemôže byť zlá voľba.

Zážitok s nádychom domova

Všimli sme si však, že okrem mäsožravcov si v Sojke prídu na svoje aj vegetariáni, ktorí si môžu vybrať z viacerých druhov šalátu, rizota a bezmäsitých jedál. Dôležité sú však nielen suroviny, ale aj príprava samotného pokrmu. „Dôsledne sa vyhýbame rôznym zvýrazňovačom chutí, namiesto nich hľadáme tradičné spôsoby. Jedlá tým dostávajú prirodzený vzhľad, pôvodnú sýtu chuť a zároveň sú aj zdravšie. Priznávam, že v prvom rade varíme pre oči, ktoré sa musia nasýtiť najskôr, až potom prichádza na rad žalúdok.

Schválne nepoužívame marketingový názov zážitková gastronómia, pretože pri každom jedle chceme u hosťa navodiť pocit domáceho prostredia a teda aj chute. Dôležitý je síce aj dizajn, ale v našej kuchyni pracujú kuchári a nie maliari,“ smeje sa Milan Gemzický. Nenechali sme ho v tom samého, veď do smiechu bolo počas celého večera aj nám a s týmto pocitom sme Sojka Resort neskoro večer opúšťali. Byť medzi priateľmi a vychutnať si s nimi skvelé jedlo sa totiž nepritrafí každý deň. Zdá sa však, že v Malatinách prišli na to, ako to robiť s láskou, aby zážitok zo skvelého jedla v príjemnom prostredí nikomu nezovšednel.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov