RASTISLAV KUBÁŇ

Domov RASTISLAV KUBÁŇ

Liptáci objavili kokteilovú kultúru

Mal by dobre vyzerať, vynikajúco chutiť a spájať nápad s víziou. Ani to však nemusí stačiť, aby sa z miešaného nápoja stal svetový drink. Ak mu však vdýchne dušu majster na slovo vzatý, šanca na úspech sa zvyšuje. Pred vyše dvoma desaťročiami určite čerstvo doštudovaný gymnazista netušil, že neskôr sa v tejto oblasti z neho stane uznávaná kapacita. Majster sveta Rasťo Kubáň.

K miešaným nápojom sa dostal v polovici deväťdesiatych rokov úplnou náhodou. Kúpil si kokteilovú knihu a sťaby samouk začal vytvárať drinky, ktoré dovtedy na Liptove chýbali.

Objavoval Ameriku

Niet divu, veď zohnať suroviny bolo v tom čase pomerne náročné a kto chcel miešať, musel loviť v zahraničných vodách. „Po škole som začal pracovať v reštaurácii na Lúčkach, kde som sa dostal ku kokteilom. Túto vášeň som však rozvinul až vo vtedajšom Ski Clube v Liptovskom Mikuláši,“ spomína Rasťo Kubáň a pokračuje. „Šéfka, ktorá mala za sebou stáž v zahraničí, priniesla na Liptov miešané nápoje a tak sa vlastne začala šíriť po regióne nová kultúra pitia.“

Prekvapujúco, nebola to farba, ktorá ho pritiahla k týmto drinkom, ale zmena chuti po zmiešaní rôznych surovín. Bolo to ako objavovať Ameriku, keďže paletu týchto nápojov u nás dlho tvorila len vodka s džúsom a gin s tonicom. Stačilo pridať ovocnú šťavu alebo sirup a razom aj zdanlivo obyčajný alkohol dostal iný náboj. Barmani tak postupne prichádzali na nové chute a tie sa snažili šíriť medzi ľudí.

Trendy prišli z cudziny

Zlomový moment Rasťovej kariéry bol barmanský kurz. Zrazu sa ocitol v komunite ľudí s rovnakou krvnou skupinou, prišli pozvánky na semináre, súťaže a možnosť inšpirovať zahraničím. „Vždy sme sa s kolegami snažili na Liptov priniesť nejaké novinky a ľudia boli za to vďační. V barovej kultúre sme zaostávali za cudzinou a preto sme uvítali každú možnosť porovnať sa s lepšími. Nebyť toho, možno ešte aj dnes za vyspelým svetom priepastne zaostávame,“ zamýšľa sa šikovný barman.

„Liptovský Mikuláš má v porovnaní s okolitými mestami navrch, pretože je tu rozvinutý turizmus. Navštevujú ho ľudia z celého sveta, ktorí si chcú užívať a vyhovujú im aj naše ceny. Práve oni posunuli záujem o  kokteily na vyššiu úroveň a domáci sa im radi prispôsobili,“ vysvetľuje. Trendom súčasnosti je využívať lokálne značky a čerstvé miestne suroviny. Niekedy stačí vyjsť len za dom do záhrady alebo na lúku a základné ingrediencie sú razom na svete.

Moderné, no naše

Niekoľko sviežich variácií predviedol Rasťo aj na letnom festivale Liptovfest v Tatrapolise, kde vykúzlil hneď viacero lahôdok pre veľkých aj malých. Tento raz sa pohral s ovocnými šťavami a čučoriedkovým likérom. „Vodka, čerstvá mäta, bazový sirup a čučoriedky sú pre bežných ľudí všetko dostupné veci. Treba len nájsť vhodný pomer a domáci kokteil je na svete. Ten náš nielen dobre vyzeral, ale aj chutil, čoho dôkazom bol veľký záujem návštevníkov festivalu,“ pochvaľuje si atmosféru v zábavnom parku a upozorňuje. „Ak by som mal vytvoriť ikonický nápoj pre Liptov, určite by som siahol po miestnych značkách. Hitom sú rôzne kombinácie s ginom, ktorý je veľmi podobný našej borovičke. No a rozhodne by nechýbala ani Demänovka, ktorá je na miešanie ako stvorená,“ dodáva.

Do pohára, či do drezu?

Vytvoriť nový nápoj však dá zabrať aj takému ostrieľanému barmanovi, akým je Rasťo. „Niekedy tvorím tri dni a napokon všetko skončí v dreze. Inokedy sa ráno zobudím s nejakým nápadom, skúsim to a poviem si – fíha, to je niečo. Nezriedka je to o náhode, ale často využívam skúsenosti, viem už čo sa s čím hodí a v akom pomere, aby to spolu ladilo. Pri tejto práci treba, samozrejme, aj všetko koštovať, no s pečeňou zatiaľ problém nemám,“ odkrýva s úsmevom tajomstvo vzniku nových hitov na nápojovom lístku.

V tejto súvislosti sa Rasťo zapojil aj do kampane „Pi s rozumom“, v rámci ktorej sa odborníci snažia študentom na školách vysvetľovať, že nejde o množstvo, ale o kvalitu. Kým celosvetovým trendom je odklon k jemnejším nápojom akými sú sektové kokteily, v našich podmienkach sa zvyky ľudí, žiaľ, menia pomalšie. Bez „tvrdého“ to stále akosi nejde.

Na kokteilovom Olympe

Možnosti výberu kvalitných miešaných nápojov sa však, aj vďaka Rasťovi Kubáňovi, neustále rozširujú. Nielen jeho precíznosť a kreativita, ale aj poznatky z kvalitnej československej barmanskej školy ho vyniesli až na samotný piedestál v súťaži najšikovnejších barmanov sveta. „Namiešať kvalitný drink nie je jediné kritérium. Dôležité je aj to, ako to človek urobí, ako sa pri tom správa, či sa usmieva na ľudí a ako s nimi komunikuje. Za techniku som na majstrovstvách nestratil žiadne body, no chuť nápoja je niečo, čo môže druhým vyhovovať, ale nemusí.

Vďaka kávovej infúzii sa mi podarilo namiešať drink, ktorý chutil všetkým. Ak by však kávu použili viacerí, mohol vyhrať niekto iný. Je to o šťastí a o subjektívnom názore poroty,“ nestráca skromnosť majster sveta v miešaní nápojov. Samotný recept pritom takmer nestihol načas odovzdať. „Mal som v hlave, že to má byť v auguste hotové, no nevedel som, že už prvého. V priebehu niekoľkých dní som tak musel zohnať suroviny, nájsť vhodné kombinácie a pomery, aby som z predpísaného horkého bylinného likéru vytvoril niečo pekné na výzor a zároveň aj chutné,“ spomína na hektickú prípravu rodák z Demänovej. Reprezentovať Slovensko bola preňho veľká česť, ale aj záväzok, veď v kategórii klasik súperil proti barmanom z viac ako šesťdesiatich krajín.

Keď fľaše lietajú

Príprava exoticky vyzerajúcich nápojov sa často spája aj s veľkolepou šou, pri ktorej do vzduchu vyletujú fľaše, barmani prevracajú poháre a rytmicky sa pohybujú. Zvládnuť všetky fígle a namiešať ešte k tomu aj perfektný drink je však drina, ktorej sa musia venovať niekoľko hodín denne. „Ja osobne také niečo neviem. Keby som to aj ovládal a použil tieto ťahy v súťaži, strhli by mi body. V kategórii flair sa však také niečo priam vyžaduje. Kto urobí najlepšiu šou, spravidla vyhráva,“ vyzdvihuje umenie kolegov Rasťo Kubáň, ktorý sa okrem miešania nápojov a školení venuje aj poradenstvu pre gastronomické prevádzky na Slovensku. Ich úroveň na Liptove, podľa neho,  neustále stúpa, pričom výhodu majú najmä tie, ktoré sa neboja experimentovať. Základom úspechu je však vyškolený personál a kvalitná ponuka.

ROZHOVOR NÁJDETE V AKTUÁLNOM ČÍSLE TATRY MAGAZÍNU ZIMA 2018/2019.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov