TRADÍCIE, KTORÉ SPÁJAJÚ

Domov TRADÍCIE, KTORÉ SPÁJAJÚ

Keď do kúpeľov láka liptovský Kubo

Kúpele už dávno nie sú, čo bývali. Predstavy o tom, že ide o zariadenia pre starých a chorých sú dávno preč. Zdravý životný štýl, prevencia a snaha predĺžiť si život nútia ľudí hľadať spôsoby, ako sa starať o telo i dušu. Jedným z takých miest sú liptovské KÚPELE LÚČKY, ktoré sa od leta rozrástli o nového člena – Kuba.

Zdravie je len jedno

Kúpeľníctvo na Slovensku zažíva v posledných rokoch nebývalý rozmach. Stále viac ľudí si totiž uvedomuje potrebu dopriať telu niečo viac, ako len výdatný spánok a občasné športové vyžitie. Dopyt po odbornej starostlivosti a špičkových procedúrach pocítili aj na Lúčkach, ktoré sa pýšia unikátnou minerálnou vodou. Pribúda nielen pacientov, ktorým hradí pobyt alebo liečbu poisťovňa ale aj samoplatcov a tiež klientov, ktorí rovnako ako liečenie vyhľadávajú možnosti kvalitného oddychu v prekrásnom horskom prostredí. „Záujem je taký veľký, že vysoko presiahol naše ubytovacie kapacity. Rozhodli sme sa preto postaviť nový hotel, ktorý by aspoň sčasti uspokojil dopyt po našich službách,“ ozrejmuje situáciu riaditeľ Kúpeľov Lúčky Martin Beňuch. Stavať začali vlani a začiatkom mája Kuba oficiálne pokrstili.

Špička v širokom okolí

Napriek tomu, že je ešte v plienkach, nádherne vonia novotou. Moderné materiály kombinované s drevom a kameňom mu dávajú punc kvality a nevtieravo hosťom prezentujú liptovské tradície. Nechýba zmysel pre detail, ktorý dotvára pohodovú atmosféru sálajúcu z jeho duše. „Je to príjemne vynútená investícia, v ktorej naši klienti nájdu špičkové ubytovanie a zároveň si vychutnajú možnosť stravovať sa priamo v hoteli. K dispozícii majú lobby bar a podľa ročného obdobia môžu využívať aj miestnosť na odkladanie lyží alebo bicyklov,“ vymenúva šéf kúpeľov a jedným dychom pripomína. „Kubo je v prvom rade určený pre kúpeľných hostí, ktorí určite radi využijú aj služby našej novej Balneoterapie, ktorú sme otvorili len nedávno a tiež služby nášho AQUA-VITAL Parku, ktorý sa už 10 rokov teší veľkej obľube návštevníkov Liptova.“ Útulnú strechu nad hlavou a čosi chutné pod zub, tak naraz nájde približne 122 hostí. Po mäkkom koberci vchádzame do jednej z izieb. Hosťom dožičia dostatok priestoru a zároveň i komfortu, ktorý umocňuje priestranný balkón s výhľadom na kúpele v objatí Chočských vrchov. Esteticky zladený interiér zasa pôsobí elegantne a zároveň prirodzene.

Zacielené na rodiny

Samozrejmosťou už aj v tomto druhu zariadení je detský kútik. Lúčanom totiž leží na srdci, aby sa o zdravie starali celé rodiny a tento životný štýl objavovali spoločne. Okrem výhodnejších cien ich na Lúčkach čaká aj milé prekvapenie v podobe rodinných izieb, apartmánov, prípadne rodinného štúdia. „U Kuba nájdu pohodlie a pokoj, zároveň to majú len kúsok od všetkých dôležitých súčastí kúpeľov. Uvedomujeme si, že budúcnosťou kúpeľníctva sú práve rodiny a preto im chceme poskytnúť všetko, aby si dosýta užili dovolenku alebo liečebný pobyt,“ pokračuje v rozprávaní. Niečo pravdy na tom zrejme bude. Pri potulkách areálom som totiž natrafil na hneď niekoľko párikov s malými šarvancami, ktorí si plnými dúškami užívali najmä chvíle strávené v termálnych bazénoch. Ich rodičia si medzitým môžu bez obáv vychutnávať liečebné procedúry pod dohľadom profesionálnych terapeutov.

Harmónia ide zvnútra

Rodinný kúpeľný hotel má podľa kategorizácie tri hviezdičky, no službami a prístupom personálu rozhodne spĺňa aj náročnejšie požiadavky. Cestu doň si preto určite nájdu aj návštevníci Liptova, pre ktorých je prioritou turistika, lyžovanie, prípadne návšteva neďalekých akvaparkov. „Chceme, aby popri krásach nášho regiónu spoznali aj našu liečivú minerálnu vodu a jej účinky. Práve ona je dôležitý atribút, ktorý dáva Liptovu širší rozmer. Pôsobí na organizmus nielen zvonka, ale pri pitných kúrach vďaka svojmu výnimočnému a jedinečnému zloženiu. Napomáha napríklad aj pri liečení chorôb tráviaceho ústrojenstva. Ako liečbu alebo prevenciu si ju môžu vychutnať aj príležitostní návštevníci kúpeľov, keďže v rámci nášho areálu je voľne prístupná v pitných vázach v podobe pitných prameňov,“ nevie si vynachváliť účinky miestnych vôd Martin Beňuch, ktorého cieľom je naučiť ľudí zdravo nielen žiť, ale sa aj primerane tomu stravovať. U Kuba na tento účel vytvorili skvelé podmienky, veď ako sa hovorí, aké prostredie, taký apetít. Útulná jedáleň s krbom na prízemí a najmä široká ponuka zdravých jedál uspokojí aj najnáročnejších. Na Lúčkach sa však ani po otvorení nového hotela neuspokojili a už teraz spriadajú ďalšie plány.

Kúpele v pohybe

Keď už zdravie, tak so všetkým, čo k tomu patrí, pohyb nevynímajúc. „Snažíme sa vytvoriť také podmienky, aby každý náš hosť mohol pre svoje telo urobiť maximum. Nemám na mysli len vzdelávanie a stravovanie, ale aj skladbu nápojových lístkov a úpravu okolia. V blízkej budúcnosti preto plánujeme vytvoriť prírodný areál na podporu pohybu všetkých generácií. Mal by odzrkadľovať prostredie, v ktorom sa nachádzame a okrem cvičenia poskytnúť návštevníkom informácie o našej flóre, faune a miestnych tradíciách,“ načrtáva obrysy nového projektu Martin Beňuch. Klientela v kúpeľoch neustále mladne a tomu treba prispôsobiť aj služby. Čím viac aktivít budú hostia mať, tým častejšie budú tento druh zariadenia navštevovať. Na Lúčkach už dávnejšie pochopili, že klientov treba neustále prekvapovať a rozmaznávať ich. Očividne ešte nevyčerpali všetky nápady. Veď k masážam s medom, rašelinovým zábalom, vírivej vani, soľnej jaskyni a súkromnému wellness centru postupne pridávajú ďalšie atrakcie. Tá najnovšia nesie názov Kubo, ktorý odjakživa k Liptovu patril a zdá sa, že to tak ešte pekných pár rokov bude.

Článok bol uverejnený v letnom vydaní Tatry magazínu TU

Ďalšie zaujímavé články nájdete v letnom vydaní Tatry magazínu TU

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov