PAVEL LIŠKA

Domov PAVEL LIŠKA

Z puberty som sa dostal len nedávno

Pupendo, Nestyda, Nuda v Brne, Účastníci zájezdu, Horem pádem. Tieto kultové české filmy majú jedno spoločné. Vo všetkých totiž účinkoval rodák z Liberca a jeden z najtalentovanejších hercov uplynulých dvoch dekád Pavel Liška (45). Neopakovateľným prejavom si získal priazeň divadelného a filmového publika nielen doma, ale aj na Slovensku. Možno aj preto po rokoch opäť zavítal na Liptov, kde si spolu s rodinou vychutnal dovolenku. Pri tejto príležitosti sme mu naložili Desať na telo.

DESAŤ NA TELO:

1. Čo má spoločné Pavel Liška v civile s roztržitými a často komicky vyznievajúcimi postavami plnými zmätkov, ktoré často stvárňujete?

Veľa, ale aj keď hrám čokoľvek iné, vždy to má so mnou dosť spoločné. Rovnako tak strelený Láďa z Pupenda, ako aj introvertný učiteľ z Dedinského učiteľa. Aj vrah!

2. V šoubiznise nepatríte práve medzi módne ikony a najčastejšie vás vídať v teniskách a rifliach. Máte vo svojom šatníku aj nejaký oblek, ako sa v ňom cítite?

Mám. No vždy som k nemu prišiel tak, že niekto iný zo mňa potreboval mať spoločensky reprezentatívneho Lišku. A teraz ma tak občas chce vidieť aj moja žena Bára. Tak sa nechám. Ale keď sa tým musím zaoberať viac, ako je potrebné, vtedy sa ozvem a ďalšiu košeľu si už odmietam skúšať.

3. Médiá vás často označujú ako podivnú postavu českého filmu so zvláštnymi myšlienkovými pochodmi. Ako vnímate toto čudné prirovnanie?

Mal som veľké šťastie na zaujímavé postavy, ktoré v sebe mali čosi zvláštne. Často boli také…povedal by som, iné. Sám som sa už nemusel toľko snažiť, aby som v nich bol dominantný. Samé o sebe boli jednoducho zaujímavé, aspoň tak som ich vnímal ja.

4. Často o sebe tvrdíte, že ste spomalený. Platí to aj o slabšej dochvíľnosti, alebo sa riadite heslom, že presnosť je výsada kráľov?

Väčšinou chodím skutočne presne a nerád druhých okrádam o čas. Keď sa mi to z nejakého dôvodu nepodarí, naozaj sa hanbím a nie je mi to príjemné. Som však skôr zrýchlený ako spomalený. Áno, hovorím o sebe, že som oneskorený, čo je pravda. Myslím to však skôr v časových jednotkách, nie mentálnych. Jednoducho si veci uvedomujem o niečo neskôr.

5. Vďaka striebornému plátnu slávite aj pomerne veľký úspech u žien. Na ktorú partiu sa u nich zameriavate pri prvom stretnutí a čo vám o nežnejšej polovičke povie?

Neviem, aký úspech máte konkrétne na mysli. Väčšina z tej hŕstky žien, s ktorými som sa stretol, skôr zbalila vždy nejakým spôsobom mňa. Keď sa mi nejaká žena páčila, tak som pred ňou zutekal. A moja obľúbená partia? Vy na to máte krásne slovenské slovo – čaro.

6. Pochádzate z Liberca, študovali ste v Brne a žijete v Prahe, teda všetko sú to pomerne veľké mestá. Vedeli by ste si však predstaviť život na dedine?

No samozrejme. Praha je pre mňa príliš zrýchlená. Milujem Brno, je to mesto môjho srdca. Považujem ho za najväčšiu dedinu na svete.

7. V krvi však máte cestovanie a lásku k motorkám, na ktorých ste prešli kus sveta. Je práve tento dvojkolesový tátoš pre vás najväčší relax? Ktoré miesta na zemeguli by ste na ňom ešte chceli spoznať?

Chceme obísť celú našu planétu a nakrútiť o nej cestopis. Práve teraz (pozn. rozhovor sme pripravovali v januári) vám píšem z Panama City, kde chystáme prvú sériu našej veľkej cesty po našej Zemi. Prvých osem častí venujeme Strednej Amerike, kde strávime štvrť roka. Všetko si robíme svojpomocne – produkciu, ktorú veľmi neovládame, pri scenári sa spoliehame na to, čo nám príde do cesty a sami si dokonca aj nakrúcame. Sme traja Vandráci a tak sa nazýva aj náš program.

8. Vraví sa, že chlap čiastočne dospeje až vtedy, keď sa musí začať starať o deti. Vy ste už dvojnásobný otec, no máte pocit, že by bola puberta definitívne za vami?

No a sme doma. To je o tom mojom oneskorení. Z puberty som vonku sotva niekoľko rokov. Pred trinástimi rokmi sa mi narodilo prvé dieťa, no ešte dlho potom som toto obdobie nemal celkom za sebou.

9. Nedávno ste s rodinou strávili niekoľko dní na Liptovskom dvore v Nízkych Tatrách. Pri krásach, ktoré ponúkajú, mi napadá obľúbená replika z filmu Účastníci zájezdu: Karle, a není to málo?

Bolo to absolútne úžasné a presne to, čo sme potrebovali a zároveň aj hľadali. Spolu s Bárou sme dali našim rodinám pod stromček týždenný pobyt v Jánskej doline a na Liptovskom dvore nás bolo šestnásť. Koncept je výborne vymyslený, pretože všetci majú súkromie a zároveň sú aj spolu, navyše je o vás postarané. Každá rodina mala svoju drevenú chatku ako z rozprávky a stretávali sme sa pri jedle alebo na výletoch. Deti tiež držali spolu, takže na dozor stačil jeden dospelý a ostatní mali čas pre seba. Bol to pre nás plnohodnotný relax, nádherný a zároveň praktický.

10. Na prvý pohľad nepôsobíte ako veľký športovec. Je však o vás známe, že sa naň rád pozeráte a fandíte najmä českým hokejistom, no ako to ide na ľade alebo snehu vám, prípadne s iným náčiním?

Čože???!!! Ja nepôsobím ako veľký športovec? A už vám nepoviem ani slovo! (úsmev)

AKO VYZERAL ROZHOVOR V TATRY MAGAZÍNE, LETO 2018

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov