BLOG:Náučný chodník v Čutkovskej doline

Domov BLOG:Náučný chodník v Čutkovskej doline

ZNÁMA – NEZNÁMA ČUTKOVSKÁ DOLINA

O Liptove sa nie nadarmo hovorí ako o raji pre náročných turistov. Každý rok tisíce milovníkov prírody od jari do jesene  brázdia miestne úbočia, chodníky a pláne. Je preto stále zložitejšie nájsť nové a neprebádané zákutia tohto kraja. Jedno z nich sa nachádza v Čutkovskej doline pri Ružomberku. Vlastne nachádzalo sa, keďže zvedavých návštevníkov doň po novom privedie atraktívny náučný chodník.

Až donedávna bola Čutkovská dolina nedotknutý, priam až panensky neporušený kút Liptova. Zablúdili do nej väčšinou len obyvatelia neďalekej Černovej a niekoľko nadšencov, krátiacich si cestu do Vlkolínca. Pred niekoľkými rokmi však dostala úplne nový rozmer. Na jej začiatku vyrástla Koliba u dobrého pastiera, detské ihriská a strmé pasienky sa zrazu zaplnili pôvodnými ovečkami. Chuť pokračovať v objavovaní doliny sa pri týchto atrakciách často skončila. Málokto však vie, že tie najväčšie poklady ukrýva až vo svojom srdci.

Náučným chodníkom sa jeho autorom podarilo definitívne prebudiť celú dolinu a jej krásy prestaviť širokej verejnosti.

Cestou k Jeleniemu vodopádu treba prekonať "schodopád" v podobe 84 spevnených schodov.

Cesta k nemu bola až dosiaľ tŕnistá a zarastená. Nebyť niekoľkých nadšencov, možno by to tak bolo dodnes. Ich dvojročné úsilie však stálo za to a dnes sa, najmä vďaka ich zanieteniu, môžu turisti vybrať na čarovnú prechádzku magickým lesom. Vykopali a upravili chodníky, osadili náučné tabule, vyčistili okolie a pridali aj tri odbočky k zaujímavým prírodným úkazom. Museli sa pri tom vysporiadať s náročným terénom, vrtochmi počasia a často stupňujúcou sa únavou. Viac ako tisíc hodín driny však stálo za to a výsledkom je sprístupnenie miest, o ktorých netušili ani aktívni turisti.

Na prvom mieste je bezpečnosť a preto je prechádzka do známej či neznámej Čutkovskej doliny vhodná aj pre rodiny s deťmi. Určite najviac ich zaujmú mostíky z prírodných materiálov, rozprávkový les a Jelení vodopád, popri ktorom prejdú suchou nohou. Zaujímavé je, že je len o meter kratší, ako na Slovensku najvyšší veľkofatranský. Cestou k nemu však treba prekonať „schodopád“ v podobe 84 spevnených schodov.

Nechýbalo však veľa a z náučného chodníka mohla zostať iba nezrealizovaná myšlienka. Vlaňajšia májová búrka totiž vliala do doliny vyše meter vysokú prívalovú vlnu, ktorá brala všetko, čo jej stálo v ceste. Živel poškodil dva mostíky, uvoľnil skaly, staré pne stromov a oblasť pod Tiesňavou za dierou zakryl naplaveninami. Príroda akoby sa bránila do svojho srdca vpustiť zvedavcov, no ani jej protesty neodradili dobrovoľníkov od dokončenia načatého. Síce s oneskorením, no predsa sa chodník v júli podarilo otvoriť.

Pre koho bol dosiaľ pojem panenská príroda neznámy, v Čutkovskej doline sa s ním zoznámi už pri prvých krokoch. Na šiestich kilometroch putovania je hneď niekoľko miest, pri ktorých nestačí len híkať. Bezmála 350 metrové prevýšenie až na najvyšší bod trasy zvládnu aj menej nároční turisti. Pri prielome Čutkovského potoka sa turistom otvára nádherný výhľad na 12 metrov vysokú a 64 metrov dlhú tiesňavu.

Desať náučných tabúľ odhaľujúcich tajomstvá flóry a fauny, šesť mostíkov a množstvo prírodných krás určite uspokojí nielen peších turistov, ale aj cyklistov, ktorých v Čutkovskej doline vídať stále častejšie. Náučným chodníkom sa jeho autorom podarilo definitívne prebudiť celú dolinu a jej krásy predstaviť širokej verejnosti. Opäť sa preto raz potvrdilo, že srdcové záležitosti majú oveľa väčšiu hodnotu, ako tie, pri ktorých ide o peniaze alebo osobný prospech.

Článok bol uverejnený v letnom vydaní Tatry magazínu TU

Ďalšie zaujímavé články nájdete v letnom vydaní Tatry magazínu TU

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov