PODUJATIE DESAŤROČIA V JASNEJ

Domov PODUJATIE DESAŤROČIA V JASNEJ
Mikaela Shiffrin ovládla slalomové bránky v Jasnej, ale Slovensku spravila najväčšiu radosť tretia Veronika Velez-Zuzulová.
Mikaela Shiffrin ovládla slalomové bránky v Jasnej, ale Slovensku spravila najväčšiu radosť tretia Veronika Velez-Zuzulová.

Keď sa ešte pred vyše rokom dostala na pretras téma Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní na Slovensku, čo-to povedať na jej margo mali väčšinou už len pamätníci. Ostatným pripadali spomienky na posledné preteky na našich kopcoch skôr ako cesta do praveku. Po ostatnej zimnej sezóne je všetko inak a za tromi desaťročiami čakania urobili v Jasnej bodku, ktorá udrela do očí aj ostrieľanejším organizátorom podobných podujatí. Náš „sveťák“ bol totiž, skromne povedané, iný a zároveň plný noviniek, na ktoré by si určite rady zvykli všetky špičkové pretekárky.

Svetovému poháru sme vdýchli viacero noviniek 

Netradičné otvorenie

4. marca 2016 to konečne vypuklo. Najlepšie svetové lyžiarky si možno trochu nečakane nedali rande v Jasnej, ale o niekoľko kilometrov nižšie, v Demänovskej jaskyni slobody. Dôvodom nebola chuť poznávať podzemné krásy našich hôr, ale slávnostný otvárací ceremoniál v prekrásnych priestoroch s naturálnou výzdobou. Že to bola správna voľba, ukázali prekvapené tváre pretekárok a ich vyjadrenia, v ktorých sa až príliš často objavovalo slovíčko „úžasné“. Nič to, že si museli vyšliapať šesťsto metrov do kopca a zdolať stovku schodov, pretože to, čo následne videli im vyrazilo dych. Sugestívnu atmosféru v komornom prostredí umocnilo vystúpenie skupiny Fragile a obratné slovné hračky moderátorskej dvojice Adela a Sajfa. Pri slovách našej hymny si zároveň mnohí zúčastnení povedali – bolo načase, že sa Slovensko prebralo.

[/fusion_builder_column]

Veronika Velez-Zuzulova
Veronika Velez-Zuzulová

Pretekárky, či modelky?

Pochyboval azda niekto o tom, že športovkyne sú krásne ženy? Ak sa náhodou našli aj takí, po pretekoch v Jasnej si určite upravili mienku. Pod Chopkom sme totiž z večne sústredených ľadových kráľovien urobili usmievavé modelky. Športové kombinézy nahradili spoločenské šaty od špičkových módnych návrhárov, vlasy utlačené od prilby zrazu dostali rozlet a šmrnc, no a na vyštípanej tvári od mrazu sa zase vyhrali profesionálni štylisti. Keď sa k tomu pridalo kreatívne oko fotografa, o výsledku nemohol nikto pochybovať. Vkusné portréty propagujúce ženskosť bieleho športu boli ozdobou verejného žrebovania štartových čísiel pred pretekmi v slalome. Aby toho nebolo málo, dievčatá si ich ťahali, respektíve vyberali, z farebných lodičiek. Nuž, nielen pre ne to bol zážitok ako z rozprávky o Popoluške.

Technologické novinky

O tom, že na Slovensku máme šikovných  ľudí schopných zorganizovať podobné podujatie, sa vie už roky. Čakalo sa však na to, čím ešte dokážu prekvapiť. Nezabudlo sa ani na siedmu veľmoc a pod heslom „ski the future“ v Jasnej ako prví v histórii Svetového pohára predstavili elektronický „press kit“. Všetky informácie, ktoré novinári štandardne dostávajú vytlačené na papieroch a v brožúrach, tak mali elegantne nahrané v dvoch jazykových mutáciách v modernom osobnom tablete. Nielen stredisko, ale celé Slovensko sa aj takouto zdanlivou drobnosťou chcelo prezentovať ako moderná krajina a z ohlasov zahraničných médií je zrejmé, že tento ťah vyšiel na jednotku. Elektronické informácie totiž šetria nielen čas, ale aj prírodu.

Rekordná návštevnosť

Rekordná návštevnsoť

Slovenskí fanúšikovia boli doslova vyhladovaní po pretekoch podobného kalibru na našich kopcoch. Sťaby Pavlovov reflex na nich pôsobili aj vynikajúce výsledky našich dievčat – Veroniky Velez Zuzulovej a Petry Vlhovej – v dovtedajšom priebehu Svetového pohára. Šancu vidieť ich na vlastné oči, ako si merajú sily s najlepšími na domácich zjazdovkách, si preto nechceli nechať za žiadnych okolností ujsť. Počas troch dní ich prišlo do strediska okolo tridsať tisíc, pričom preteky slalomu obopla náruč sedemnástich tisícok divákov. Červenú i bielu tribúnu priviedla do varu najmä Veronika, ktorá dosiahla tretí najrýchlejší čas a užila si búrlivé ovácie publika počas dekorovania víťaziek. Atmosféru v Jasnej nám závideli nielen stámilióny divákov po celom svete, ale aj suverénna víťazka slalomu Mikaela Shiffrinová. „Fanúšikovia boli fantastickí a ešte nikde mi v zahraničí netlieskali tak, ako práve tu. Určite sa sem chcem ešte vrátiť,“ nešetrila slovami chvály.

Šou pod holým nebom

SP show pod holym nebom

Kto počas sviatku zjazdového lyžovania zavítal do Jasnej, určite neurobil chybu. A to aj navzdory počasiu, pre ktoré museli preteky obrovského slalomu preložiť zo soboty na pondelok. V stredisku to totiž neustále vrelo a živo bolo hneď na viacerých miestach. Či už to bolo pódium pred Happy Endom, ktoré patrilo hudobným skupinám a moderátorom Fun rádia, o kúsok vyššie si zasa rozložila svoj stan televízia JOJ so svojimi osobnosťami a reportérmi, alebo priamo na svahoch, či už na ratrakoch alebo špeciálnych pódiách, z ktorých rozprúdili návštevníkom krv v žilách očarujúce tanečnice. Najviac divákov to však, napriek tomu, ťahalo na preteky, ktoré každý deň zabezpečoval vyše 760 členný tím. Že išlo o obrovský kolos dokazujú aj čísla, podľa ktorých kyvadlovú dopravu do strediska zabezpečovalo 86 autobusov, na zjazdovkách vyrobili vyše 120 tisíc m3 technického snehu a zjedlo sa 6 tisíc obedov. Za úspešné zvládnutie celej akcie patrí veľká vďaka aj trom stovkám dobrovoľníkov, ktorí odpracovali bezmála 20 tisíc hodín.

Budúcnosť je Jasná

Svetový pohár v Jasnej bol výnimočný aj tým, že sme naňho dlho čakali a tým sme si ho všetci dokázali naplno užiť. Takéto gigantické podujatia však nie sú lacná záležitosť a hostiť ich každoročne by bol až priveľký luxus. Prevádzkovatelia strediska sa preto rozhodli organizovať striedavo svetové poháre spoločne so Špindlerovým mlýnom. „Napĺňa to našu stratégiu hostiť tieto podujatia v strediskách patriacich pod Tatry mountain resorts. Na Slovensku sme čakali na svetový pohár tridsať rokov a veríme, že ďalšie svetové preteky k nám zavítajú oveľa skôr,“ avizuje Bohuš Hlavatý, predseda organizačného výboru Svetového pohára Jasná a predseda predstavenstva TMR. Už teraz sa pošuškáva, že sezóna 2020/21 by znovu mohla byť svetová.

AKO VYZERAL ČLÁNOK V TATRY MAGAZÍNE ZIMA 2016/2017

[/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov