SKI-PATROLA

Domov SKI-PATROLA

Zelení mužíci či anjeli strážni?

Nahladko upravené trate, priestranné zjazdovky, žiadne čakanie v radoch na lanovky a všade vôkol ohľaduplní lyžiari. Dokonalý športový zážitok, ktorý by určite ocenil každý  lyžiar. V niektorých prípadoch mu však treba ísť len kúsok naproti, aby zážitok na bielej perine bol skvelý a najmä bezpečný. Vďaka Skipatrole má stredisko Jasná k tomuto cieľu oveľa bližšie.

Vravia nám lyžiarski maniaci. Ledva sa skončí jedna sezóna, so synom už začíname spriadať plány na tú ďalšiu. Zimné strediská na Slovensku už poznáme ako vlastné topánky, preto ich s obľubou a pomerne často porovnávame s tými zahraničnými. Každé z nich má svoje špecifiká, no pri nedávnej návšteve Jasnej nás príjemne prekvapili zvláštni zelení mužíci. Na mimozemšťanov vyzerali až príliš vitálne a dokonca aj na lyžiach im to išlo viac ako slušne. Možno však napokon predsa len prišli odkiaľsi zhora, veď pre mnohých sú takmer ako anjeli strážni.

Pomáhať a vzdelávať

Nemajú síce krídla, no tie im nahrádzajú práve reflexné zelené bundy s označením Skipatrola. Prvý raz sme si ich všimli pred nástupom na jednu z lanoviek. Čakanie bolo sotva pár minútové, no aj to je očividne pre niektorých dôvod, aby sa predbiehali a strkali do ostatných. Dobre urastení chlapi neporiadnym výrastkom dohovorili a pohrozili zabavením skipassu. Nedalo mi a jednému z nich som sa prihovoril. „Našou úlohou je jednak informovať návštevníkov strediska a zároveň sa starať o ich bezpečnosť na lyžiarskych svahoch.  Všetci totiž vedia, že existuje nejaký Biely kódex, no takmer nikto netuší, čo sa v ňom skrýva. Snažíme sa ich to učiť a prispievať tak k zvyšovaniu kvality lyžovania v Jasnej,“ spustil šéf Skipatroly Andrej Kyška. Fíha, to sme teda nečakali, uznanlivo sme pokývali obaja hlavou a spokojne nastúpili na štvorsedačku smerom na Lukovú.

Skipatrole v pätách

Takáto služba nateraz nie je na Slovensku povinná a preto ju dobrovoľne poskytujú len v Jasnej a v Tatranskej Lomnici, teda v našich najväčších a najkvalitnejších strediskách. Už na prvý pohľad vidno, že ide o zodpovednú úlohu, veď dodržiavanie Bieleho kódexu, teda istých zaužívaných pravidiel nielen na zjazdovkách, nemá rozhodne v krvi stále podstatná časť lyžiarov, skialpinistov, freeriderov a, žiaľ, ani turistov. Poučovanie, poskytovanie aktuálnych informácií o dianí v stredisku, kontrola a dodržiavanie poriadku je preto nielen nevyhnutná, ale aj stále viac žiadaná služba v špičkových rezortoch po celom svete. Boli sme zvedaví, ako vyzerá v priamom prenose a preto sme sa rozhodli členov patroly nasledovať. Na prvý skutočný zásah sme nemuseli dlho čakať. Staršia lyžiarka nezvládla jazdu a pri páde si bolestivo udrela hlavu. „Stačil okamih, otočila som sa za priateľkou a zrazu som pocítila silný úder. Nebyť prilby, nechcem si ani predstaviť, ako by som mohla dopadnúť,“ velebila po chvíli ochranu hlavy aktívna dôchodkyňa Mária. Práve chýbajúce prilby sú jednou z úloh, na ktoré sa v Skipatrole intenzívne sústreďujú.

Bez prilby radšej nie

K dobitej lyžiarke privolali zdravotnícku pomoc a pomohli jej bezpečne zísť k údolnej stanici lanovky. No a my sme sa dozvedeli aj niečo navyše. Napríklad, že novela zákona o Horskej službe je v účinnosti už od novembra 2015, no povinnosť nosiť prilby majú len deti do pätnásť rokov. Ochrana hlavy však už neraz pomohla aj dospelým a podľa štatistík dokáže zabrániť až 80 % prípadov jej poranení. „Máme skúsenosť s tým, že ak by lyžiari používali prilby vo väčšom, otrasov mozgu alebo poškodení krčnej chrbtice by sa na zjazdovkách vyskytovalo oveľa menej“, prízvukuje šéf Skipatroly. Iba na Slovensku ročne evidujú vyše 1 500 zásahov horských záchranárov počas lyžiarskej sezóny. Pre neopatrnosť a nerešpektovanie Bieleho kódexu toto číslo zbytočne narastá. „Na svahu je viac technického snehu, ktorý je tvrdší a rýchlejší, ako ten prírodný. Úraz sa preto môže stať aj dobrému lyžiarovi,“ pridala sa k našej debate Zuzana Dobránszka, hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá prevádzkuje najväčšie lyžiarske strediská na Slovensku. Chlapíci v zelenom sa tak očividne na nedostatok roboty nemôžu sťažovať. Aj to je jeden z dôvodov, prečo túto prácu nemôže robiť každý.

Na lyžiach, no stále v službe

Výber ľudí do tímu má na starosti šéf Infraštruktúry strediska Jasná spolu s vedúcim Skipatroly. K  stabilným sezónnym zamestnancom na základe výberového konania zvyčajne pribudnú dobrovoľníci. „V pracovných dňoch sa pohybujú na severnej strane Chopka približne štyria členovia patroly a na južnej strane ich „hliadkuje“ o dvoch menej. Počas víkendov, keď je nával v stredisku najväčší, sa ich počet neraz aj zdvojnásobí,“ uviedol nás do obrazu Andrej Kyška. Chlapi si síce počas zimy zalyžujú dosýta, no už na základe videného nám bolo jasné, že to nie je med lízať. V práci sú už o siedmej ráno a zo zjazdoviek sa spúšťajú najskôr pol hodiny po ich oficiálnej uzávere.  To však len v prípade disciplinovaných lyžiarov, čo sa, žiaľ, stáva skôr výnimočne. Službu „lyžiarskej polície“ zaviedli v Jasnej po prvý raz pred tromi rokmi a i vďaka nej sa bezpečnosť a disciplína v stredisku výrazne zlepšila.

Najprv po dobrom

Tak ako inde vo svete, aj na Slovensku platí, že najlepší liek na väčšinu neduhov je prevencia. Krikľavo zelené bundy na bielej perine preto aspoň čiastočne udržiavajú lyžiarov v strehu, aj keď niektoré neduhy sa opakujú na každodennom poriadku. Ide najmä o alkohol, nebezpečnú jazdu, prípadne nerešpektovanie značenia a pokynov. „Raz sa mi salo, že som stál pred vjazdom na uzavretú a jasne označenú zjazdovku a aj tak do mňa napálil lyžiar,“ spomína na nemilý zážitok Andrej Kyška. Aj preto sa s kolegami snažia v prvom rade návštevníkov strediska usmerňovať a až následne karhať. Nemajú síce právomoci polície, no v mnohých prípadoch stačí aj zablokovanie skipassu. Veď komu niet rady, ten by sa na zjazdových tratiach vôbec nemal vyskytovať. Ohrozuje tým totiž nielen seba, ale predovšetkým ostatných, ktorí ešte stále tajne dúfajú, že dokonalú lyžovačku nájdu aj na Slovensku. V Jasnej sú k tejto méte vďaka Skipatrole opäť o kúsok bližšie.

ČO JE TO BIELY KÓDEX?

Sú to jasne formulované pravidlá správania sa na lyžiarskej trati, ktoré by mal ovládať každý návštevník strediska. Napriek tomu ich mnohí pravidelne porušujú.

Toto sú aspoň najdôležitejšie body, pri ktorých sa treba zamyslieť:

  1. Ohľaduplnosť k iným osobám
  2. Ovládanie rýchlosti a spôsobu jazdy
  3. Voľba smeru jazdy a predbiehanie
  4. Vjazd na trať, rozjazd, zastavenie a státie
  5. Rešpektovanie značenia a pokynov
  6. Poskytnutie pomoci a ochrana hlavy
  7. Bezpečnosť výstroja a vstup na lyžiarske trate

Túto aj ďalšie zaujímavé témy nájdete v najnovšom čísle Tatry Magazínu, ZIMA 2018/2019.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov