Demänovská dolina – Keď sa rozprávka mení na skutočnosť

Domov Demänovská dolina – Keď sa rozprávka mení na skutočnosť

Je kráľovnou medzi dolinami v Nízkych Tatrách a už dlhé desaťročia láka návštevníkov z celého sveta. Demänovská dolina dostala do vienka podstatne viac, ako jej kolegyne. Jej krása totiž siaha od vrchu Chopka až do útrob zeme, neublížili jej víchrice, ani povodeň. V zime raj lyžiarov, no a v lete zase ideálne miesto pre všetkých, ktorí radi trávia čas v prírode na všetky spôsoby. 

Kto rozmýšľa o dovolenke na Liptove, akosi prirodzene nevynechá ani jej pýchu – Demänovskú dolinu. Už pri prekročení jej hraníc akoby sa človek ocitol v rozprávkovom svete. Vysoké stromy po oboch stranách cesty naznačujú, že v jej srdci sa ukrývajú tajomstvá, ktoré chcú objavovať malí aj veľkí.

Príbeh dravej rieky

Tepnou doliny je Demänovka, na prvý pohľad obyčajný potok, no len pre tých, ktorí sa neprizrú detailnejšie na jej zúbok. Práve im je určený náučný chodník s názvom Príbeh vody, na ktorý sa môžu napojiť pri autokempingu či pri Demänovskej ľadovej jaskyni. Štyri kilometre dlhá rozprávkovo ladená trasa je vhodná najmä pre rodiny s deťmi, ktoré si jej poznávanie môžu spríjemniť na ihrisku medzi jaskyňami. „Turisti tu nájdu viaceré náučné tabule, vďaka ktorým sa dozvedia niečo o rieke a o miestnej faune a flóre. K dispozícii sú lavičky, kde si môžu oddýchnuť, i niekoľko zaujímavých miest na fotografovanie,“ zabalila to najzaujímavejšie z chodníka do pútavého obalu Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Region Liptov.

Vďaka množstvu prírodných krás človek chvíľami nevie, či sa má dívať pod nohy, alebo hľadieť nad seba. Aj preto sa oplatí spomaliť krok a viac vychutnávať, ako sa ponáhľať. Za zastávku stoja aj mostíky a lávky s krásnymi výhľadmi a zaujímavými príbehmi. Príbeh vody otvorili len vlani, no podľa starostky Demänovskej Doliny Ľubomíry Klepáčovej to na množstve atrakcií vôbec nevidno. „Návštevníci tu môžu pozorovať paprade, machy, nádherné skalné útesy a samotnú Demänovku,“ ukazuje na pokojnú riečku a dodáva. „V istých miestach je veľmi pokojná, no netreba sa ňou nechať nachytať. Na jej toku sa totiž nachádzajú aj miesta, na ktorých naberá veľmi rýchly spád a je, dalo by sa povedať, až taká dravá,“ varuje pred jej nástrahami starostka.

Poznávanie rôznych zákutí doliny ponúka aj kusisko zábavy. Oba brehy Demänovky si totiž zobrali za svoje prívrženci landartového umenia a začali ich zdobiť kamennými vežami. Tí šikovnejší môžu pridať ruku k dielu a prírodu nielen obdivovať, ale trochu ju aj skrášliť.

V krajine draka

Samotná rieka je opradená mnohými legendami a pozornosť zvedavcov priťahuje nielen prírodnými zvláštnosťami. Niet divu, veď obyvatelia Demänovskej doliny dlho verili, že v minulosti v miestnych jaskyniach žili draci, ktorí pili práve túto vodu. Hľa, ďalší návod na aktivitu pre najmenších, ktorí môžu pomôcť patrónovi celej doliny, drakovi Demiánovi, nájsť stratené vajcia. Keďže vyzerajú ako veľké skaly, chudák dodnes ich nevie nájsť… Stačí však zájsť o kúsok vyššie, do Jasnej, a stôp po bájnom drakovi a jeho potomstve hneď začne pribúdať.

Z vajec sa medzitým vyliahli mláďatá, ktoré v miestnom Drakoparku bavia i vzdelávajú zároveň. Aj tam sa nechali inšpirovať niektorou z liptovských povestí, podľa ktorej žil drak v Demänovskej jaskyni Slobody, ktorá je dnes lákadlom pre turistov zo všetkých končín sveta. V súčasnosti je Demián strážca celej doliny a preto sa ho netreba báť, skôr naopak, upokojuje marketingová riaditeľka TMR pre Slovensko Sylvia Artzová. „Vytvorili sme zábavnú hru v prostredí Nízkych Tatier. Chceli sme touto atraktívnou formou pritiahnuť deti od televízie a počítačov do prírody, kde sa môžu zabaviť spolu s rodičmi. Na oboch stranách Chopka nájdu informačné tabule, prostredníctvom ktorých riešia záhady a lúštia tajomstvá spolu s drakom Demiánom,“ odkrýva zákutia hry.

Nejde však o park v pravom zmysle slova, lež o otvorený priestor, ktorý poskytuje viacero príležitostí na vyžitie v prírode bez plotov a obmedzení. Odmenou pre malých a veľkých bádateľov sú nielen spoločné chvíle strávené v lone prekrásnych hôr, ale i jazda modernými lanovkami a spoločná fotka s obrovským trojhlavým čudom zo železa. Obľúbený Demián totiž už niekoľko rokov stráži celú dolinu z terasy reštaurácie Rotunda vo výške 2004 m n. m. Žiadny strach, princezné ani malé deti neunáša do svojho brloha. Páve naopak, dáva pozor, aby sa každý návštevník Nízkych Tatier bezpečne vrátil domov.

Zábava pri plese

Komu voda, hry a pohyb v prírode ešte nestačili, rozhodne by nemal obísť Vrbické pleso. Draky sa k nemu síce nechodili napájať a neposkytovalo im ani bezpečný úkryt, napriek tomu je turistickým ťahákom pre celé rodiny. Najväčšie prirodzené jazero v Nízkych Tatrách má ľadovcový pôvod a už vyše štyri desaťročia sa pýši prívlastkom národná prírodná pamiatka. Po novom sa až k jeho brehom dá dostať aj bezbariérovým mostíkom, ktorý ústi pri Mikulášskej chate.

Nuž, najmä detváky zrejme tieto informácie neohúria, napriek tomu ich v okolí plesa každým rokom pribúda. Dôvodom je predovšetkým unikátne ihrisko z agátového dreva v tvare vtáka s množstvom preliezačiek rôznych obťažností, na ktorom sa dosýta vyhrajú. Prírodné materiály a bezpečnostné prvky z neho robia liptovský unikát, ktorý ako keby bol zrastený s okolím. Pri tomto morénovom jazere je však toho na obdivovanie podstatne viac. Kým šarvanci sa venujú hre, zaháľať nemusia ani dospelí. „Okolie jazera je ideálne na krátke prechádzky, pri ktorých môžu pozorovať bohaté rastlinstvo i zvieracích obyvateľov plesa. Hustá vegetácia dostáva šmrnc najmä na konci leta, keď sa na sýtozelených kroch objavia čučoriedky a brusnice,“ láka na sladké dary prírody riaditeľka OOCR Region Liptov Darina Bartková.

Veru, túlať sa lesom a popri tom si pochutnávať na tomto vyhľadávanom ovocí sa nepodarí hocikde. Demänovská dolina očividne ponúka pochúťky všetkého druhu a nemusí ísť práve o potešenie na jazyku. Každý, kto chce aktívne prežiť deň na horách, si hravo dokáže z jej ponuky vybrať a pri ďalšej návšteve určite natrafí na dosiaľ neznáme miesta. No povedzte, nie je to krása?

Článok bol uverejnený v letnom vydaní Tatry magazínu TU

Ďalšie zaujímavé články nájdete v letnom vydaní Tatry magazínu TU

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov