Domov Kriváň z Troch studničiek Kriváň z Troch studničiek

Kriváň z Troch studničiek

Typ: Vysokohorská túra, Vrcholová túra
Náročnosť: 4 - ťažká
Dĺžka trasy: 12.6 km
Stúpanie: 1355 m
Klesanie: 1355 m
Trvanie: 6.45 h
Najnižší bod: m
Najvyšší bod: m
Zobraziť výškový profil

Podrobný popis trasy:

Oblasť:

Vysoké Tatry

Východisko:

Tri studničky

navigovať
Koniec trasy:

Tri studničky

navigovať

Tri Studničky – Kriváň (2494 m n.m.) – Tri Studničky

Podrobný popis trasy

Jedna z najatraktívnejších turistických trás Liptova, a to nie len kvôli svojej kráse, ale aj kvôli histórii. Kriváň (2494 m.n.m.) je považovaný za národný symbol Slovenska a dlhé roky je naň organizovaný aj národný výstup. Samotná túra patrí medzi náročnejšie, no rozhodne stojí zato ju absolvovať.

Začínate na Troch studničkách, mieste dostupnom z hlavnej cesty smerujúcej z osady Podbanské do Vysokých Tatier, kde sa dá aj bezplatne zaparkovať. Trasa pokračuje kosodrevinou, pričom výstup dopĺňajú atraktívne výhľady na celý región. Až po Krivánsky žľab je trasa pomerne nenáročná a značená zelenou značkou. Od tohto miesta sa náročnosť stupňuje, aj kvôli skalnému terénu. Ďalej treba postupovať po modrej značke. Záverečný výhľad, no hlavne pocit, že ste na vrchole Kriváňa (2494 m.n.m.), rozhodne stojí zato. Pre náročnejších turistov je možné trasu späť doplniť o návštevu Jámskeho plesa a až následne sa vrátiť na Tri studničky po červenej značke cez bývalú Važeckú chatu. Túra sa však predĺži o 4 kilometre a necelú hodinu chôdze.

Dostupnosť a parkovacie možnosti

Odporúčame využiť automobilovú dopravu a bezplatne zaparkovať pri Troch studničkách. Oficiálne platené parkovisko je aj pri bývalej Važeckej chate.

Autobusová doprava je možná na zastávku ku chate Kpt. Rašu, no intenzita spojov je veľmi nízka. Cestovný poriadok >>>

Možnosti ubytovania a stravovania

Na trase sa nenachádzajú žiadne horské chaty ani nocľahárne s možnosťou prespania alebo občerstvenia. V lokalite Tri studničky sú chatky, avšak sú privátne. Široký výber ubytovacích a stravovacích služieb všetkých kategórií sa nachádza až v neďalekej lokalite Podbanské.

Nájdi a rezervuj ubytovanie >>>

Pozri ako si trasu užili z hiking.sk.

Plánovač Liptov