LIPTOVӒR – pivovar, ktorý má gule

Domov LIPTOVӒR – pivovar, ktorý má gule

SKÚSILI SME ZA VÁS

Liptov a pivo? Ešte pred rokom bolo toto spojenie ťažko predstaviteľné. Väčšina návštevníkov si totiž tento región spája najmä s kvalitným mliekom, žinčicou a nanajvýš bylinným likérom. Postupne sa však aj z Liptova stáva pivársky kraj a to najmä vďaka štyrom nadšencom pivného moku, ktorí spojili koníček s prácou a výrobu zlatého moku pretavili na umenie.

Keď som prvýkrát zbadal názov malého pivovaru, okamžite mi napadol dialóg Lasicu a Satinského o slovenčine z ich obľúbeného programu „Ktosi je za dverami“. Znel asi takto – Csücsülő? Ä! Igyilő? Ä! No kým v tomto prípade chceli majstri slova obratne naznačiť princíp vzdoru slovenského národa voči maďarskému útlaku, majiteľov Liptoväru viedli k netradičnému názvu predsa len iné pohnútky. „Dlho sme rozmýšľali, ako ho pomenujeme a nepáčilo sa nám, že mnoho pivovarov má vo svojom názve koncovku var. Chceli sme sa preto odlíšiť. Najskôr nás to síce viac ťahalo do nemčiny, no potom nám napadlo, že by bolo fajn využiť typické slovenské písmeno a troška sa s ním pohrať. Zakomponovali sme ho aj do ponuky, v ktorej máme napríklad Svätlý Mikuláš,“ vtiahol ma do problematiky jeden z pivovarníkov Marián Kokoruďa.

Dobrodružstvo na Liptove

Za jeho vznikom stojí partia pivárov, ktorých oslovil koncept malých pivovarov v holandskom Amsterdame. Napriek tomu, že pochádzajú z nevýrobnej sféry a ani jeden z nich nemal skúsenosti s týmto druhom biznisu, spojila ich láska k tradičnému nápoju a chuť vyskúšať nové dobrodružstvo. Definitívne rozhodnutie však padlo až potom, keď sa im podarilo na tento projekt získať menšiu dotáciu z európskych peňazí. „Najskôr sme uvažovali o  inom regióne, no veľmi rýchlo sme sa preorientovali na Liptov. Je to pekný kraj, ktorý máme všetci radi, nikde v okolí nie je žiadny pivovar a zároveň je to vyhľadávaná turistická oblasť. Nebolo čo riešiť a v roku 2010 sme sa rozhodli prísť sem,“ pochvaľuje si Marián Kokoruďa.

Zo servisu pivovar

V nenápadnom areáli v širšom centre Liptovského Mikuláša donedávna sídlil pneuservis. Zastarané kancelárie a ufúľaná dielňa sa pred tromi rokmi postupne začali meniť na príjemnú reštauráciu s modernou výrobňou piva. Dominantou jednoducho, avšak účelne ladeného interiéru je výčap, ktorý oddeľuje iba presklená stena. Dnešnú podobu dostal Liptovär vlani v júli. Aj keď niektorí skalní dodnes na tomto mieste vyhľadávajú pomoc pre motorových tátošov, starostlivosť o žalúdok je tu predsa na vyššej úrovni. „V prvom pláne sme chceli len predávať pivo a postarať sa o bar. Reštauračné služby mal zabezpečiť potenciálny partner, no veľmi rýchlo sme zistili, že to nebude také jednoduché. Zostalo to na nás – vytvorili sme úvodný koncept a postupne sme ho vypiplali do dnešnej podoby. Ponúkame jedlá, ktoré sa hodia k pivu a sme s nimi spokojní nielen my, ale očividne aj naši zákazníci,“ pridal sa k debate druhý z partie nadšencov Pavol Serej. Mnohé prezrádza už samotný jedálny lístok, na ktorom dominujú tradičné pokrmy slovenskej a českej kuchyne. Nie je ich síce veľa, všetky však majú svoje miesto a vďaka šéfkuchárovi, ktorý sa nebál zakomponovať napríklad aj pivný slad, dostali modernú podobu. Utopenci nakladaní v pive, tatársky biftek či guláš s čiernym pivom dostanú každého správneho milovníka tekutého chlebíka.

„Vypic a žic“

tatarakNiet divu, že liptovské pivo si už získalo množstvo priaznivcov a do útulnej reštaurácie sa naučili chodiť hostia, ktorí uprednostňujú kvalitu pred cenou. Krstní otcovia Liptoväru chceli vytvoriť produkt lokálneho charakteru podobne ako napríklad v Alpách, kde majú tradičné značky syrov, vín alebo piva. V zahraničí na tieto výrobky lákajú turistov a domáci sú na ne pyšní. Chlapi si preto povedali, že niečo podobné by mohlo rovnako fungovať aj na Liptove. Ich cieľ je však nielen naučiť ľudí na nové druhy piva, ale zároveň im k nemu poskytnúť aj kvalitné jedlá. „Ponúkame síce aj obedové menu, no s prívlastkom TOP. Nechceme ísť cestou veľkovýkrmne, kde dostanete polievku v mise a kúsok neupraveného mäsa, ktoré potrebujete rýchlo zhltnúť. Aj keď si u nás treba na jedlo chvíľku počkať, vždy je čerstvé, výdatné a tri chody si hosť skutočne dokáže vychutnať. Stavili sme totiž na pokoj a stretnutia priateľov, kolegov či obchodných partnerov, ktorí sa chcú porozprávať a popri tom si dať niečo dobré,“ porovnáva Pavol Serej.

Na koštovke v pivnici

Často sa nám potom stáva, že ľudia nechcú odísť z tankovej pivnice a chutnali by pri živej debate až do rána

Byť v reštaurácii a vidieť, ako vzniká nápoj, ktorý zdobí poháre hostí, je v našich končinách ešte stále skôr výnimočné. V Liptoväre práve naopak. Pre fanúšikov kvalitného piva majú pripravené nielen ochutnávky, no na objednávku zároveň ponúkajú možnosť dozvedieť sa o celom procese výroby priamo na mieste činu. Nerezové nádoby s množstvom rúrok a techniky síce na prvý pohľad nepôsobia vábne, lenže okorenené príbehmi a zážitkami sládka či niektorého z majiteľov, dostávajú úplne iný rozmer. „Ak chcú hostia odborný výklad, treba sa objednať u sládka. My ostatní to berieme položartom a dávame do toho aj príbehy o našom pivovare. Často sa nám potom stáva, že ľudia nechcú odísť z tankovej pivnice a chutnali by pri živej debate až do rána,“ smeje sa Marián Kokoruďa. Veru, ani sa nečudujem. Už vo výrobni ma od smiechu začali chytať kŕče, a to sme ešte nič nekoštovali. K tejto časti prehliadky sme sa dostali až vo vedľajšej miestnosti, ktorá patrí tankovej pivnici.

tankova pivnica

Pivo  aj s chuťou Vianoc

Obrovské plechové nádoby v sebe ukrývajú poklady, ktoré som mal chuť okamžite cítiť na jazyku. Začali sme ľahším pivom a postupne sme pridávali a menili chute, farby a odtiene vôní až po Perníkový Mikuláš. Áno, vidíte dobre, aj pri pive môžete mať po celý rok v ústach pocit, že sa blížia Vianoce. Chlapi mali pravdu, okúsiť treba všetko, no aj mňa to akosi najviac ťahalo k svetlému, pardon Svätlému ležiaku. „Snažili sme sa nájsť ľudí, ktorí majú s pivom viac skúseností ako my. Mali sme predstavu, čo chceme robiť a ktoré pivá nám chutia. Spoločne so sládkom ich postupne dotvárame, aby prinášali nové zážitky aj našim zákazníkom. Pri svetlom ležiaku sme sa odrazili od chuti plzenského piva, máme aj vrchne kvasený ALE a zároveň robíme aj výrazne chmeľové a navoňané pivo APA, pri ktorom sa hostia naučia, že pivo môže mať aj inú chuť a vôňu, než na akú sú zvyknutí z obchodov,“ ukončil výklad Pavol Serej. Všetky pivá sú nepasterizované a nefiltrované, preto sa nafľaškované v bežných obchodoch nedajú kúpiť a nájsť ich možno iba v niektorých pivotékach. Po tento zážitok si treba prísť priamo do pivovaru, prípadne navštíviť niektorú z dvoch prevádzok v Jasnej.

Chceme tu vytvoriť akúsi kultúrno-oddychovú zónu, kam si prídu rodičia posedieť, vychutnať si pivo a dobré jedlo a ich šarvanci sa popri tom zahrajú a zabavia. Okrem toho tu plánujeme zaviesť pravidelné detské divadielka, organizovať koncerty a rôzne vystúpenia.

Pivovar pre rLiptovärodiny

Chlapi z Liptoväru sa so záujmom o ich pivo ani zďaleka neuspokojili. Ich plány totiž siahajú podstatne ďalej. Okrem rozšírenia výrobnej kapacity chcú do pivovaru pritiahnuť rodiny s deťmi. Môže to znieť zvláštne, no za všetkým treba hľadať nápad. Na tento účel revitalizovali dvor, na ktorom vznikla priestranná terasa s detskými atrakciami a hračkami. „Chceme tu vytvoriť akúsi kultúrno-oddychovú zónu, kam si prídu rodičia posedieť, vychutnať si pivo a dobré jedlo a ich šarvanci sa popri tom zahrajú a zabavia. Okrem toho tu plánujeme zaviesť pravidelné detské divadielka, organizovať koncerty a rôzne vystúpenia. Aktivít v Liptovskom Mikuláši totiž nie je nikdy dosť, a preto by sme radi túto ponuku rozšírili,“ dodáva Pavol Serej. Nuž, takýto prístup rozhodne ocenia nielen rodení pivári, ktorí si postupne k zlatému moku možno vypestujú tesnejší vzťah. Tak teda na zdravie!

AKO VYZERAL ČLÁNOK O LIPTOVÄRE, TATRY MAGAZÍN LETO 2016

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov