Domov TS_Hrádocké hradné hry

TS_Hrádocké hradné hry

24. 8. 2017

(Liptovský Hrádok, 24. 8. 2017) – Liptovský Hrádok bude na niekoľko dní centrom zábavy, histórie aj dobrého jedla na Liptove. Môžu za to viaceré podujatia, najmä tie v okolí hradu. Hlavnými lákadlami pre turistov budú počas Hornoliptovského jarmoku v piatok a v sobotu 8. a 9. septembra Hrádocké hradné hry aj ponuka tradičnej liptovskej kuchyne.

V závere druhého septembrového týždňa sa to bude v najmenšom liptovskom meste hemžiť turistami. Môže za to prvý ročník Hrádockých hradných hier. „V našom meste je veľkým lákadlom pre turistov tunajší Grand Castle a jeho okolie, vďaka ktorému sa návštevníci Liptova ocitnú v dávnej histórii, ale zároveň si užívajú štandard služieb 21. storočia. Vďaka podujatiu Hrádocké hradné hry poodhalíme návštevníkom kus minulosti. Zároveň ich vtiahneme do deja, aby si odniesli jedinečný zážitok a zabavili sa,“ povedal primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger. Skupina historického šermu Rád svätého Galahada pripravila pre návštevníkov Liptova v okolí hradu ukážky historického šermu, divadelné predstavenia a postavia aj dobový tábor s kuchynkou, kde budú pripravovať jedlá podľa stredovekých receptov. K dobovému táboru patrí aj zbrojný stan s ukážkou zbraní a zbroje s odborným výkladom. Nielen deti pobaví boj s príšerou, lukostreľba, streľba z katapultu na maketu hradu či šermiarska aréna.

„Liptovský Hrádok je síce malé mesto, ale aj vďaka hradu má svoje špecifické miesto v turizme regiónu. Zároveň v ňom turisti nájdu Expozíciu ovčiarstva a salašníctva, ktoré sú s Liptovom po stáročia späté a vytvárali jeho históriu, tradície aj typickú kuchyňu, ktorú tiež bude možné pod hradom vyskúšať. Mestom prechádza rieka Belá, ktorá je najmä v čase topenia snehu veľmi obľúbená na rafting. Neďaleko sa tiež nachádza obľúbené Múzeum liptovskej dediny – skanzen v Pribyline,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Video pozvánka na podujatie je dostupná na tomto linku: https://www.visitliptov.sk/o-liptove/liptov-news/

K zábave neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. Liptovská kuchyňa stavia na tradičných a pre región typických surovinách akými sú zemiaky a výrobky z ovčieho mlieka. V Liptovskom Hrádku preto nebudú chýbať Liptovské droby, bryndza, syry aj žinčica a ponuku jedál spestrí opekané prasa, jaternice, klobásky aj liptovské pivo.

Hrádočania pripravili skutočne pestrý Hornoliptovský jarmok. Za zmienku stojí premiéra filmového dokumentu o rieke Belá, ktorú záujemcovia vzhliadnu vo štvrtok o 19,00 hod. v kinosále Domu Kultúry, v piatok o 22,00 hod. to bude videomapping na hrad, v sobotu si rodiny s deťmi užijú Putovanie za zvieratkami – tajomnú prechádzku lesom pre najmenších. Tých väčších zaujme koncert známej slovenskej rockovej kapely Gladiátor, či nedeľný koncert vážnej hudby Musica Aeterna Simplissismus na hrade. Viac o programe na https://www.visitliptov.sk/podujatie/dni-mesta-a-xiv-hornoliptovsky-jarmok/

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov