Domov Skialpinistický sviatok

Skialpinistický sviatok

8. 3. 2017

(Liptovský Mikuláš, 08. 03. 2017) – Najnáročnejšie skialpinistické preteky pritiahnu na Liptov a Oravu 23. až 26. marca viac ako 200 pretekárov z rôznych kútov Európy. Na jubilejnom desiatom ročníku podujatia Bokami Západných Tatier organizátori pripravili tri jednodňové etapy na 60-tich kilometroch trás, ktoré zvládnu len skutoční majstri skialpinizmu.

Tri tatranské doliny sa stanú centrom náročných skialpinistických pretekov Bokami Západných Tatier 2017. Vysoké kopce, náročné terény, riedky vzduch, výkony na hranici ľudských možností, ale aj úchvatné výhľady a divoká príroda, to sú všetko znaky tohto fyzicky veľmi náročného podujatia. „Bokami Západných Tatier je uznávané medzinárodné podujatie, kde preteká skutočná špička v tejto oblasti. Z dôvodu náročnosti a bezpečnosti ide o preteky dvojíc. Účastníci za tri dni absolvujú náročnú trať s prevýšením okolo 6600 metrov a dĺžkou zhruba 60 kilometrov. Stúpajú väčšinou na skialpinistických pásoch, ale aj pešo s mačkami na nohách a horolezeckým cepínom v ruke. Čakajú ich aj ťažké výšľapy s prvkami lezenia, ale aj náročné zjazdy,“ popisuje preteky jedna z organizátoriek Katarína Danková.

Na priebeh celého podujatia bude dohliadať viac ako stovka organizátorov. Nielen oni veria, že k úspechu podujatia prispeje aj počasie a Perinbaba počas marca ešte prisneží. Prezentácia a cieľ podujatia je obľúbená Žiarska dolina a prechádzať sa bude cez Bobroveckú Vápenicu aj Zverovku Spálenú, čím podujatie spojí tri doliny a dva regióny. Jubileum nemá tento rok len podujatie Bokami, ale tiež pretekanie v skialpinizme na Slovensku vôbec. Uplynulo už 40 rokov, čo sa na Slovensku po prvý raz uskutočnili skialpinistické preteky. Bolo to v marci roku 1977 na Ďumbieri. Organizátori Bokami Západných Tatier odhalili aj niekoľko historických faktov. Za predchádzajúcich deväť rokov prešli pretekári až 53 130 dĺžkových kilometrov, nastúpali 5 718 výškových kilometrov a vypili až 3 166 litrov čaju. Zaujímavé tiež je, že v prvom ročníku v roku 2008 pretekalo len 36 športovcov a tento rok ich bude viac ako 200.

„Počas leta je Liptov nádherný a má výborné podmienky nielen na turistiku. Skialpinizmus však ponúka netušené možnosti aj keď je okolitá príroda pod snehom. Svojim vyznávačom odhalí aj miesta, na ktoré by sa v lete nikdy nedostali,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Skialpinizmus si získava stále čoraz viac priaznivcov aj medzi bežnými ľuďmi. Aj tento trend a požiadavky na zvýšenie bezpečnosti lyžiarov našu Mekku lyžovania primali k tomu, aby vytvorila koridory pre skialpinistov na svojich zjazdovkách. „Z roka na rok nám narastá počet skialpinistov na zjazdovkách, ktorí nie sú registrovaní v žiadnych skialpinistických kluboch, sú začiatočníci a skialpinizmus v ich ponímaní je módna záležitosť. Máloktorí z nich spĺňajú podmienky skitouringu v pravom slova zmysle, teda vstupu do voľného terénu, do dolín. My ako prevádzkovateľ strediska dbáme v prvom rade na bezpečnosť našich lyžiarov a návštevníkov, preto robíme všetko preto, aby nedošlo k stretu lyžiarov alebo kolíziám na zjazdovkách. Aby sme zosúladili bezpečný pohyb rekreačných skialpinistov s prevádzkou strediska Jasná a hlavne s lyžiarmi, ktorí jazdia opačne – teda smerom dole, vytýčili sme túto zimu na oboch stranách Chopku skialpinistické koridory“, povedal riaditeľ strediska Jasná Matej Hulej.

Medzinárodné preteky Bokami Západných Tatier sú organizované pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Na prípravách tratí sa tradične podieľa hlavne TJ Družba Smrečany-Žiar – Skialpinistický oddiel, HO JAMES Bobrovec a TJ Zuberec-Roháče.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov