Turisti zaplavia Liptov

25. 1. 2017
Domov Turisti zaplavia Liptov

(Ružomberok, 25. 01. 2017) – Liptov sa začiatkom februára stane pupkom slovenského turizmu. Od druhého do piateho februára sa mesto Ružomberok stane dejiskom jubilejného päťdesiateho ročníka zimného zrazu Klubu slovenských turistov a stretnutia turistických oddielov mládeže. Na takmer dve tisícky turistov čakajú atraktívne zimné turistické trasy najmä v Hrabovskej a Čutkovskej doline, ale aj zaujímavý sprievodný program. Účasť potvrdil bývalý prezident Slovenskej republiky a známy cestovateľ v jednej osobe Rudolf Schuster či himalájista Peter Hámor.

Turistické trasy 50. ročníka zimného zrazu turistov sa nachádzajú v dvoch národných parkoch – vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách a jednej Chránenej krajinnej oblasti – Chočské vrchy. Turisti si môžu vybrať medzi trasami pre peších, ale aj bežeckých lyžiarov a skialpinistov. Tie najdlhšie trasy v ponuke, vhodné pre dobrých turistov, trvajú až zhruba sedem hodín, ale v ponuke sú aj trasy vyhovujúce aj menej zdatným turistom či deťom. „Ružomberok je jedným z mála miest, ktoré je doslova zasadené v horách. Hrabovská dolina s vychyteným lyžiarskym strediskom a Čutkovská dolina, ktorá postupne odkrýva svoje krásy návštevníkom Liptova sú len niekoľko desiatok metrov od obytných častí mesta. Obe doliny pritom ponúkajú bohaté vyžitie pre lyžiarov aj turistov. Zraz turistov bude v Ružomberku prvýkrát a chceme túto udalosť využiť a predstaviť Ružomberok a jeho okolie turistom aj širokej verejnosti. Príkladom možností je Brankovský vodopád, ktorý je ľahko dostupný priamo z mesta. Už za zhruba tridsať minút chôdze z parkoviska v Ružomberku – Podsuchá si turista môže vychutnať nádhernú prírodnú scenériu a najvyšší vodopád v Nízkych Tatrách vysoký až 55 metrov,“ povedal Martin Hromada z ružomberskej radnice. Mrazivé počasie spôsobuje, že sa z neho stáva počas zimy nádherný ľadopád. Bežných turistov poteší, že trasy zimného zrazu nie sú v čase jeho konania rezervované. Všetci záujemcovia aj rekreační turisti môžu trasy absolvovať samostatne alebo organizovane, počas zrazu so sprievodcom z Klubu slovenských turistov. Stačí sa len registrovať na organizačnom štábe, čím sa turisti stávajú aj účastníkmi zrazu. Turisti prejdú počas zrazu denne zhruba 100 kilometrov lyžiarskych trás a okolo 35 kilometrov trás na pešo. Vždy však treba k výletom na horách pristupovať zodpovedne a vo vlastnom záujme si vybaviť horské poistenie. Člen organizačného výboru a manažér strediska Malinô Brdo Tomáš Gazdarica s potešením potvrdil, že stredisko v Hrabove aj trasy v okolí majú dostatok snehu a trasy si užijú nielen účastníci zrazu, ale až do jari všetci, ktorí Liptov navštívia.

„Liptov je skvelou destináciou pre zimnú dovolenku. Verím, že aj takýmito aktivitami upozorníme návštevníkov na to, že okrem výborných podmienok na zjazdové lyžovanie región ponúka množstvo turistických trás v nádherných horských lokalitách. Postačí kvalitná obuv na zimnú turistiku, bežky či skialpinistický výstroj,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Denne bude pre turistov na Liptove v ponuke šesť turistických a šesť lyžiarskych trás.

Z atraktívneho sprievodného programu bude najzaujímavejší piatkový večer. Účastníkov od 16-tej hodiny čaká v Kine Kultúra beseda a premietanie filmov s bývalým prezidentom Slovenskej republiky a zanieteným cestovateľom Rudolfom Schusterom. Pán prezident porozpráva napríklad aj o svojich cestách po Južnom póle a Kamčatke. Následne od 19-tej hodiny ho vystrieda himalájista Peter Hámor. V rovnakom čase je tiež možnosť v synagóge vzhliadnuť prednášku prírodovedca a spisovateľa Miroslava Sanigu.

Vybrané trasy:

  • Najzaujímavejšia lyžiarska trasa ide z Podsuchej na obľúbenú Smrekovicu, kde sa na 9 kilometrovom úseku prekonáva výškový rozdiel 900 metrov. Od Smrekovice po hrebeni Veľkej Fatry sa ide cez národnú prírodnú rezerváciu Jánošíkova kolkáreň popod Šiprúň na Malinô Brdo až do Hrabova. Trasa je zaujímavá najmä prechodom panenskou prírodou a krásnymi výhľadmi.
  • Náročnou pešou trasou je výstup z Valaskej Dubovej na Veľký Choč. Je to trasa s tisíc metrovým prevýšením. Z vrcholu Veľkého Choča je pri priaznivom počasí výhľad nielen na veľkú časť severného Slovenska, ale až do Poľska a Česka.
  • Z ľahších túr je cenená už aj spomínaná trasa z Podsuchej k Brankovskému vodopádu – ľadopádu. Túto prechádzku zvládajú aj deti. Brankovský vodopád je tiež národnou prírodnou pamiatkou.
zimny zraz
zimny zraz

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov