Domov Liptovský Hrádok oslavuje

Liptovský Hrádok oslavuje

24. 8. 2016

(Liptovský Hrádok, 24. 08. 2016) – Prvá písomná zmienka o Liptovskom Hrádku je stará už 700 rokov. Pri tejto príležitosti čaká najmenšie liptovské mesto atraktívny sprievodný program. Hlavný program začne vo štvrtok 8. 9. 2016 a skončí v nedeľu a prevedie návštevníkov cez históriu mesta, jeho súčasnosť, pripravené sú tri výstavy, športové súťaže, deň Horskej záchrannej služby, folklórne vystúpenia, atrakcie pre deti aj viaceré koncerty.

Píše sa rok 1316 a Magister Donč získal výmenou osadu Belsko. Toto je zároveň moment prvej písomnej zmienky o mieste, ktoré teraz voláme Liptovský Hrádok. “Liptovský Hrádok je síce najmenším liptovským mestom, ale má bohatú históriu aj atraktívnu súčasnosť. Program venovaný 700. výročiu prvej písomnej zmienky o našom meste sme vystavali tak, aby zaujal všetky vekové kategórie. Program otvorí vo štvrtok vernisáž fotografií Hrádok včera a dnes a v nedeľu ho uzavrie vystúpenie v štýle country a starej hudby. Keďže v našej histórii zohral najdôležitejšiu úlohu práve hrad, známy v súčasnosti ako Grand Castle, tak veľká časť programu je sústredená do blízkosti symbolu mesta,“ povedal Branislav Tréger primátor mesta Liptovský Hrádok. Za spomenutie stojí Bitka o Novum Castrum v piatok 9. 9. 2016. Ide o historickú fikciu boja medzi Kurucmi a Labancami pri hradnom jazierku a večerný koncert niekoľkonásobnej zlatej slávice Zuzany Smatanovej. Novum Castrum bol v minulosti jeden z názvov tunajšieho hradu.

V sobotu ráno si na multifunkčnom ihrisku pri poliklinike, v blízkosti južnej brány arboréta, zahrajú futbal, florbal a volejbal zástupcovia elektrotechnických firiem mesta a pripravená je aj hasičská súťaž dobrovoľných hasičov o pohár primátora. Pri jazierku a za Skalkou bude od 10,00 hod. deň Horskej záchrannej služby, kde sa predstaví letecká, pozemná, jaskynná záchrana, svoju šikovnosť predvedú záchranárske psy a sú prichystané aj ukážky záchrany paraglidistu aj záchrana z lavíny. Popoludní sa na javisku predstavia hrádockí amatérski umelci všetkých vekových kategórií. Vo večerných hodinách vystúpia liptovskí chlapci z Ploštín Punku, obľúbený Martin Harich aj výborná kapela I.M.T. Smile. Počas celého dňa na rodiny s deťmi čakajú rôzne atrakcie. Nedeľa bude Za Skalkou na ľudovú nôtu s Valaskou parádou a vtipnými Všetečníkmi. Celomestské oslavy uzavrie country kapela a koncert vážnej hudby na hrade v podaní Solamente Naturali. Okrem pestrého programu mesto pri príležitosti osláv rekonštruovalo pieskovcový kríž z roku 1807 v Lipovej aleji, kaplnku sv. Jána Nepomuckého v jazierku pri hrade, železnú Gotickú katedrálu, ktorá bude osadená na novej konštrukcii v jazierku a náhrobnú tabuľu Dr. Alberta Škarvana na miestnom cintoríne.
„Aj keď mesto Liptovský Hrádok nemá výraznejšie ubytovacie kapacity, ale atrakcie priamo v meste a jeho okolí sú súčasťou atraktívnej ponuky regiónu Liptov. Rieky Belá a Váh, na ktorých sútoku sa mesto nachádza, sú výborné na rafting. Len niekoľko kilometrov vzdialené Múzeum liptovskej dediny v Pribyline je významnou atrakciou regiónu, ktorá ukazuje históriu, tradície a život tunajších ľudí v minulosti. Návštevníkom mesta by som určite odporučila aj návštevu tunajšieho arboréta, samozrejme hradu a kaštieľa, ale aj veľmi atraktívneho podchodu, kde je vo forme grafity zachytená história mesta,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Magister Donč bol zároveň zvolenský veľžupan a iniciátor väčšiny kráľovských reforiem týkajúcich sa Slovenska. Podporoval rozvoj baníctva a miest. V roku 1341 v Liptovskom Hrádku postavil stredoveký hrad. V roku 1603 Mikuláš Šándorfy s manželkou Magdalénou Zai pristavili k hradu renesančný kaštieľ. Ďalším významným rokom v dejinách mesta bol rok 1805, kedy sa František Wisner z Morgenšternu zaslúžil o status mesta pre osadu Hrádok a založil tiež prvú lesnícku školu.

Opíšte nám svoj zážitok

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka je chránená testom reCAPTCHA a spoločnosťou Google.
Ochrana súkromiaZmluvné podmienky

Nezabudnite si prečítať aj ďalšie články

všetky články

Viac informácií o Liptov region karte aj v našich Liptov News

Plánovač Liptov